ajkula je napisao:
_зока je napisao:
Da. Osigurana. ŠveCka je ovo....Koja osiguravajuća kuća kod nas nudi takvu vrstu osiguranja? Koja je procedura naplate štete? Što lupaš gluposti? Ukradu ti stvar vrijednu par stotina maraka, zovneš policiju i oni naprave zapisnik na osnovu kojeg dobiješ potvrdu sa kojom razdužuješ to i eventualno ti odbiju pdv u tom iznosu...
Prvo, ne lupam gluposti a drugo, postoje osiguranja u slucaju da se nesto polomi, pokvari, razbije
Nisam tebi rekao, ti si kolateralna žrtva. Ima osiguranje. U Njemačkoj.
mesečeva_kći je napisao:
.Ned'o bog da se na forumu pojavi neko ko ima iskustvo suprotno od iskustva glavnih drkadžija, odmah je glup.
Šta ćeš onda među drkadžijama?
.
mesečeva_kći je napisao:
.
Imam iskustvo u trgovini, iako nisam trgovac i znam da prvo sva roba oštećena u transportu ide na otpis, drugo roba koja se ošteti u trgovini ide na otpis, roba koja se ošteti od strane kupaca ide na otpis, a sve to ne bi bilo moguće da trgovina nije osigurana kod jedne ili više osiguravajućih kuća. I ona koja robu kupuje i ona koju robu prodaje. Na kraju tromjesečja/polovine godine/godine se radi popis i ustanovi se koliko robe nedostaje što i sam znaš. Ako tvom gazdi bude ukradena roba u iznosu manjem od 50 maraka policiju nećeš zvati jer i ta roba ide na otpis.
Ne odgovori ti meni, koja to osiguravajuća kuća nudi osiguranje robe u trgovini i koja je procedura naplate štete? Prave li se kakvi zapisnici, izlazi li vještak da procijeni štetu? Na osnovu čega se ta šteta procjenjuje i isplaćuje? Naravno da otpis postoji ali to ne daje pravo ljudima da dođu i lupaju stavi po trgovinama? Postoji neki zakonski procenat na osnovu prometa koji se toleriše kao otpis. Kako ti to pišeš da se sve trpa u otpis....e to ne postoji, niti to zakon dozvoljava. Pa ljudi bi onda robu prodavali, pošto i ovako 70% prodavaca ne izdaje fiskalne račune, i to što su prodali pisali u otpis, ne bi se mučili da dvostrukim knjigovodstvima...I da, "Kultura" nije jedina trgovačka firma u kojoj sam radio i svoje pisanje o ovom ne temeljim samo na iskustvu u njoj.