GTK_Marko je napisao:
Prvo pitanje: znate li neku dobru kremu za lice? Imam osjecaj da su sunce, sol i bura uradili svoje...
Drugo pitanje: kakva je razlika izmedju muske i zenske kreme za lice?
Zene, djevojke i curice, da vas cujem

Generalno, postoji razlika između krema, prvenstveno zasnovana na formulaciji u zavisnosti da li su to noćne ili dnevne kreme, a onda se dalje ide u dodavanje nekih komponenti koje su karakteristične za doba godine, za životnu dob itd. Takođe, postoji razlika u formulaciji u zavisnosti od tipova kože. Tako bi bilo logično da postoji razlika i između muškog i ženskog programa, ali iskreno da ti kažem, ja tu razliku nisam uočila kada sam poredila ono par muških krema što ima kod nas, sa ženskim, izuzev u pakovanju i eventualno mirisu.
Pošto si dugo na moru, potraži neku hidratantnu kremu. More, so, bura imaju tu tendenciju da isuše kožu, tako da će ti hidratantna krema odgovarati. Znači ona ima više vode u sebi, a manje masnih komponenti. Eventualno, možeš naveče pred spavanje da namažeš neku od tih tzv. noćnih krema, koje su malo masnije, da ti se obnovi taj površinski sloj kože, koji takođe "skidaju" so i vjetar. Ili, možeš na lice da naneseš i neko mlijeko za tijelo, recimo "Niveino", jer je ono nešto masnije.
A hidratantnih krema ima raznih. Neke malo jeftinije su ti "Niveine", "Rosalove". Nešto skuplje su "Vichy", "Eucerin", "Avene". Naravno, ima toga još mnogo, ali nisu toliko sveprisutni brendovi i ja nemam nekih iskustava sa njima pošto se ne preodaju u apotekama.
Nanosi ih par puta dnevno (barem ujutru i uveče) na čistu kožu, nakon umivanja. Pošto je sad sezona visokih temperatura, ako otvoriš kremu i vidiš da ima viška tečnosti, takva krema nije za upotrebu, pa potraži drugu. Ne bi trebalo da se to dogodi, ali opet može da se desi da kreme nisu napravljene i/ili čuvane kako treba.
"Penaten" su bebi kreme i kao takve, su nešto masnije jer moraju da štite bebi kožu. Ja ti ih ne bih preporučila u toku ljeta, jer mogu da zatvore pore zbog masnoće, pogotovo što je ljeto i koža je izložena povećanom znojenju.