Priča se da je jedan naš čovjek imao sina jedinca koji je bio u "najluđim" godinama i hvalio se svome ocu, kako on eto ima puno prijatelja i često se pravdao da baš zbog obaveza prema tim prijateljima, kasno dolazi kući.
Otac k'o otac sina je savjetovao koliko je mogao da se čuva lošeg društva jer prijatelj je sve dotle sa tobom dok imas para (dok je para ima i drugara, nesta para nesta i drugara), ali sin je bio uporan u svojim tvrdnjama da je oca pregazilo vrijeme i da on ne pozna moderne tokove, trendove i ne zna šta je to prijateljstvo i sve u tom stilu.
„Pa dobro oče, koliko ti imaš prijatelja?“ - upitaće jednom sin. „Ma nemam puno, ustvari nemam niti jednog čitavog prijatelja samo polovicu.“ - reći će otac!
Čudio se sin svome ocu i nikako mu nije bilo jasno kako to da on nema niti jednog cijelog prijatelja.
I tako je došlo vrijeme da otac iskuša svoga jedinca i da mu dokaže neke svoje tvrdnje da su istina.
Kada se jedne noći sin vratio od svojih prijatelja iza pola noći on ga sačeka u dugim bijelim gaćama pred kućom i tihim glasom mu kaže: „Sine ne znam šta mi je bilo, noćas sam u samoodbrani ubio čovjeka. Hajde svojim prijateljima i neka požure dok je noći da ukopamo ovoga mrtvaca.“
Ode sin od vrata do vrata svojih prijatelja da im kaže sve što ih je njegov otac zamolio. Kad ono, jedan se razbolio, drugi je umoran, trećega boli glava, četvrti ne smije, peti neće, šesti ima hitan posao, sedmom neda otac, osmom... i tako se sin vratio sam pred svoga oca nemoćno kršeći i stežući svoje ruke.
Kaže otac: „Eto sine, vidio si svoje mnogobrojne prijatelje. Hajde tu i tu i pozovi moga pola prijatelja i kaži sve što sam ti ispričao.“ Ode sin tako na određenu adresu kad tamo izađe stariji čovjek u bijelim dugim gaćama, sve sasluša što mu je momak ispričao i kaže: „Hajde mome prijatelju, pozdravi ga i reci eto mene odmah, samo da se obučem.“
Sin se vratio, ispričao ocu sve što je čuo, kad ne bi malo eto ti i onoga "pola prijatelja". „Šta je druze, gdje je onaj mrtvi da ga ukopamo!“ Odu oni u ono gluvo doba iza kuće kad imaš šta i vidjeti, domaćin je zaklao ovna, ogulio ga, naložio vatru i zove svoga prijatelja da ga peku na ražnju...