old fashion men je napisao:
I ne trebaju biti nikakvi džedaji.
Ukratko, npr. VRS u ratu (čitaj seljaci i građani u uniformama) drže neki teren recimo brdo sa dominantnom kotom tipa trebević ovde kod nas ili sl., oni se ukopavaju prave zemunice, solunari na sve strane, njihovi položaji su jasno pozicionirani i uočljivi, druga strana kad napada tačno zna šta da zaspe artiljerijom i tačno znaju u milimetar gdje da usmjere napad, seljaci koji drže te položaje čim prvi čovjek im pogine paničare, discipline nestaje i oni bježe, tako je u ratu često se dešavalo ako ne i uvijek da neki položaj koji je branilo 150 vojnika padne jer su se ovi povukli, a imali su sami jednog ili dvojicu poginulih, a kasnije su srali priče o strahovitim borbama i junaštvu.
Međutim, vojnici o kojima ja govorim položaje ili neki teren brane tako da neprijatelj ne zna ni gdje su ni ima li ih, tako da ne znaju gdje usmjeriti artiljerijsku vatru niti bilo šta, znači kreću naslijepo, vojnici profesionalci će ih na vrijeme uočiti i postaviti zasjedu nanijeti im gubitke, ovi što napadaju su isto uniformisani seljaci i nakon prvih gubitaka bježe kud koji.
Dakle profesionalni vojnici koji su istrenirani za određene načine borbe bez problema se nose sa snagama tipa onih iz proteklog rata koji su ustvari preslika onoga što je bila JNA i njihove ratne doktrine.
Sve što pišeš je u redu, samo mi nije jasno kako će tih 1000 vojnika da odbrani cijelu RS????
Pa u proteklom ratu nas je bilo blizu 100000 pa je bilo nedovoljno.
Obavezno mora da se vrati vojnička obuka, ali totalno različita od onog ležanja u kasarnama i zanošenja muda u krivinama raznim JNA oficirima.
Znači obavezna obuka za sve od jednog ili maximalno dva mjeseca u kojoj bi se prošla strojeva i pješadijska obuka. Za sve ostalo profesionalci! Za vrijeme obuke nikakvih sporednih zanimanja tipa dežurstava, kuvanja kafa ofirima i slično. Znači obuka obuka i samo obuka. Trenutna situacija je takva da za 20 godina neće biti vojno sposobnog Srbina, osim tih 1-3 hiljade profesionalaca. S tim da ovo što leži po kasarnama OSBiH je daleko od profi vojnika kojeg opisujete kao džedaj

.
Imao sam tu sreću ili nesreću da sam dugo i sam bio "profi vojnik" pa znam sve iz ličnog iskustva.
Dovoljno je reći da sam za 8 godina koliko sam proveo u VRS kao "profić" imao samo JEDNO bojevo gađanje. Sva usavršavanja koja sada postoje su razni kursevi po zemljama NATO pakta.
Kad već pišem o tim OSBiH ne mogu a da ne spomenem onaj prošlonedeljni montipajtonovski show pred zgradom Skupštine BiH gdje su bivši profesionalni vojnici tražili

odlazak

u penziju

sa 35 godina