banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 27 Jun 2026, 15:21 Danas je 27 Jun 2026, 15:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990 ... 2863  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pusti matorog, gubi se od jutros :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
iPhone

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2012, 12:52
aaaaaaa do mene je, uspavana sam danas ocigledno :) iPhonecic...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
Mifko je napisao:
Danas me nesto posebno postuju na forumu, sve persiranje. :) :) Tipkovnica mi je normalan izraz jer su to tipke, ako vi (mnozina) kazete taster onda je ok da je tastatura, mada ja ta izraz koristim samo kad je u okviru kompa. Iskreno, hebe mi se kako ko kaze i sta ko sabotira, niti me zanima Hrvatska, niti njihovi proizvodi a pogotovo jezik. Samo trazite (mnozina, opet) dlaku u jajetu pa da nekog isprozivate, umjesto da se vodi normalna konverzacija samo se gleda da se ode u off.
Dobro sad, lingvistika je zeznuta nauka... taster (engleski) i tipka (srpsko-hrvatski) su isto, pa može biti i tastatura i tipkovnica, zavisno da li ganjamo strane ili domaće riječi. Hrvati sve strane riječi prevode na svoj jezik, a mi forsiramo engleski ali mislim da u suštini ne bi bilo loše da i mi prevodimo na svoj ili da koristimo iste riječi (to zagovaraju lingvisti - očuvanje srpskog jezika) jer je to isti jezik - srpskohrvatski, da budemo precizni. :D Ali meni je ipak ljepši engleski (koji mi koristimo), nego srpskohrvatski (koji koriste Hrvati) za tehničko/tehnološke termine. Primjeri najbolje pokazuju:

tipkovnica - tastatura,
dodirnik - tač skrin,
inačica - verzija,
sučelje - interfejs,
nakrilnik - laptop,
izbornik - meni,
računalo - kompjuter,
računalstvo - informatika...

Hoću da kažem da su hrvatske riječi u suštini iste kao da su nastale od naših, zato kažem da je to srpskohrvatski jezik, ali meni je ljepša desna kolona - engleski, koji me koristimo. Odoh u off, jebi ga. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 14:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2011, 00:44
Jedna stvar je sta je tebi ljepse, druga stvar kako si naucio govoriti, treca stvar su politicki razlozi i sva tri razloga su ok. Ja kazem racunar, ni kompujter ni racunalo, sta cemo sad? :)
Istina je da Hrvati pretjeruju i izgaraju od silne zelje da budu drugaciji, oni su u sustini hipsteri bivse drzave, jos im samo fale cvikeraski okviri bez stakala, ali ne sumnjam u njih. :) :) Dok smo mi (ostali) kao isfrustrinane curice sa sela, pokusavamo se uklopiti u drustvo, uzimamo strane rijeci i stidimo se ili ne zelimo koristiti nasu verziju. U svakom slucaju ne valja, ni nas a ni njihov nacin.
Meni je npr gore kad cujem u Sarajevu: hoču, kuči, doči ču, đezva, đamija itd. To su za mene nepismeni ljudi i fertik :D :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Haha, nasmija me sad. :D Naravno, govori ti kako hoćeš, niko ti ne brani :) a u pravu si izgleda da ne valja ni jedno ni drugo, treba naći neku mjeru, ne prevoditi pretjerano kao opterećeni Hrvati, (da se ne uvrijede samo) ali ubaciti i malo ''našeg''. Ja ne kažem ni kompjuter, ni računaljka, neko ''komp''. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nego, sjeca li se iko one zivuljke sto se pocetkom februara ceka da izadje iz neke jazbine pa da mudraci proreknu kakva ce biti zima? Meni se cini da je ona ove godine krepala i nije nikako izasla jer kod mene opet snijeg pada kao lud.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa ni tipka nije domaća riječ, pa mu onda dođe svejedno tipkovnica ili tastatura. Nakrilnik i dodirnik je prilično rogobatno, kao i tvrdnik (hard disk). Inačica mi je oduvijek bila lijepa riječ i ponekad je koristim, iako se kod nas rijetko čuje, mada vodi porijeklo od riječi koja je naša koliko i hrvatska (ini/ina - drugi/druga).

A i mi imamo računar umjesto kompjuter, meni ljepše i zvuči i koristim je (mada računar odavno nije samo računar). Računarstvo, bar koliko znam, kod nas nije, kao u Hrvata, sinonim za informatiku.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Mifko je napisao:
Jedna stvar je sta je tebi ljepse, druga stvar kako si naucio govoriti, treca stvar su politicki razlozi i sva tri razloga su ok. Ja kazem racunar, ni kompujter ni racunalo, sta cemo sad? :)
Istina je da Hrvati pretjeruju i izgaraju od silne zelje da budu drugaciji, oni su u sustini hipsteri bivse drzave, jos im samo fale cvikeraski okviri bez stakala, ali ne sumnjam u njih. :) :) Dok smo mi (ostali) kao isfrustrinane curice sa sela, pokusavamo se uklopiti u drustvo, uzimamo strane rijeci i stidimo se ili ne zelimo koristiti nasu verziju. U svakom slucaju ne valja, ni nas a ni njihov nacin.
Meni je npr gore kad cujem u Sarajevu: hoču, kuči, doči ču, đezva, đamija itd. To su za mene nepismeni ljudi i fertik :D :D

Našu inačicu, molim! :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ajd bolje vidi je li mrmot ove godine prezivio zimu, da znam da li da narucujem jos 5 metara drva. :) :) (ne znam kako hrvati nazivaju mrmota :D )

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Svizac. :D

I rekli su i mrmoti i medvjedi da ce zima jos da traje.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2012, 12:52
Ne daj Boze samo da se ovaj tmurni i sivi dan ponavlja :roll:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Svizac! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Nikad to ne bih povezala :) :) (sakal, ti ne komentarisi :D )

Nego, skupljajte se, trebace jedno vanredno forumsko cijepanje drva za koji dan. :)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:24 
Bik koji sedi je napisao:
Što toliko hejtujete fizičku QWERTY tastaturu? Ona je dobra za ljude koji puno pišu poruke, mejlove, na forumima i za one koji su navikli na tako nešto.

Onako, imao sam je na samsungu B7619 i nije nesto da mi je bolje bilo...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:25 
Bik koji sedi je napisao:
Mifko je napisao:
Danas me nesto posebno postuju na forumu, sve persiranje. :) :) Tipkovnica mi je normalan izraz jer su to tipke, ako vi (mnozina) kazete taster onda je ok da je tastatura, mada ja ta izraz koristim samo kad je u okviru kompa. Iskreno, hebe mi se kako ko kaze i sta ko sabotira, niti me zanima Hrvatska, niti njihovi proizvodi a pogotovo jezik. Samo trazite (mnozina, opet) dlaku u jajetu pa da nekog isprozivate, umjesto da se vodi normalna konverzacija samo se gleda da se ode u off.
Dobro sad, lingvistika je zeznuta nauka... taster (engleski) i tipka (srpsko-hrvatski) su isto, pa može biti i tastatura i tipkovnica, zavisno da li ganjamo strane ili domaće riječi. Hrvati sve strane riječi prevode na svoj jezik, a mi forsiramo engleski ali mislim da u suštini ne bi bilo loše da i mi prevodimo na svoj ili da koristimo iste riječi (to zagovaraju lingvisti - očuvanje srpskog jezika) jer je to isti jezik - srpskohrvatski, da budemo precizni. :D Ali meni je ipak ljepši engleski (koji mi koristimo), nego srpskohrvatski (koji koriste Hrvati) za tehničko/tehnološke termine. Primjeri najbolje pokazuju:

tipkovnica - tastatura,
dodirnik - tač skrin,
inačica - verzija,
sučelje - interfejs,
nakrilnik - laptop,
izbornik - meni,
računalo - kompjuter,
računalstvo - informatika...

Hoću da kažem da su hrvatske riječi u suštini iste kao da su nastale od naših, zato kažem da je to srpskohrvatski jezik, ali meni je ljepša desna kolona - engleski, koji me koristimo. Odoh u off, jebi ga. :)

Šta je to BRANDING?

To je kad na after work partyju, najčešće poslije ležernije nouveau cuisine u nekom trendy fancy kafiću, corporate manager naloži svom najboljem head hunteru da na team buildingu izabere nekoliko mladih advertisera, copywritera, marketing freakova, opinion makera i treandsettera, koji će nakon streaminga na creative meetingu među sobom odabrati team managera i na višednevnom brain stormingu, ako treba i preko online conference, tek uz kratke coffee breakove i lagani finger food, od nekog imena napraviti takav autentični trade mark.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
E ako ću ja za koju godinu znati progovoriti... :roll:
:lol: Mrzim engleske riječi koje se koriste za sve i svašta, hajde de ako nema domaća adekvatna ali ovo sve više uzima maha.
Bekstejjdždž.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja bih isto volio da se koristi više srpskih riječi za određene tehničke i naučne pojmove. Saglasan sam da engleske riječi prirodnije zvuče za neke pojmove ali mogli bismo i mi nešto svoje smisliti kao Hrvati. Tekstić koji je tensSa naveo je najbolji primjer onoga što se dešava u srpskom jeziku. Par puta sam sebe uhvatio da za neke stvari vezane za svoju struku koristim strane pojmove ali to je samo stvar navike i jer ne učim na srpskom pa mi se nekad teško odmah prebaciti na srpski. Nekidan sam otkrio da se može reći i učestanost za frekvenciju i bilo mi je drago jer ipak ima pojmova koji potiču direktno iz našeg jezika...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 16:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Da, najbolje je napraviti kompromis; ono što je teško prevesti ne moramo ni prevoditi, ali uvesti i neke naše riječi. Kad bolje razmislim i ja koristim kombinovano pojmove, ne mogu se ograničiti samo na naše ili engleske. Ali mislio sam isključivo na tehničko/tehnološko/informatičku terminologiju. Ostale riječi tipa: bekstejdž, stajling, piling, šoping, pi ar (ovo posebno) i tako dalje, me tjeraju na povraćanje.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 16:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kako ukloniti mrlje od krvi sa odjece? (Ne, nisam nikog ubio)

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2013, 16:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pa skinu se kada operes odecu

Vrh

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 984, 985, 986, 987, 988, 989, 990 ... 2863  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]