banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 23:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 247 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jun 2013, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
:lol: Vala baš, vidjeti njega u gradu je odavno postalo sasvim obična stvar.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2013, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Whotanoob je napisao:
Ako napraviš dijete ima da liči na njega.

:lol: :lol:

Kao reziser je prejak, al' njegovo politicko mjesanje i opredjeljene mu ne pase...da ne pricam o pranju para u Visegradu...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2013, 14:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Poštujem svaku Kusturičinu riječ. Samo još da mu nekako oduzmem pola filmova, prijeku narav, pravoslavlje i članstvo u krunskom savjetu :lol: ,odmah ga mećem među moje ljude :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2013, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Ma, ne'am pojma...ofira sveca nekog, a to mi je retardirano :)

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2013, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo jedna sličica sa sajta, a radi se o potopljenom selu (mjesto gdje je potopljen most) nadomak grada.
Selo "Most" je potopljeno radi akumulacije za malu branu ili HE Gorica.

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 20:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
talija moja gledao sam slike TB na onom nevremenu, kako je proslo

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 20:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma prošlo ok, ja nisam imala kad stići kući pa je bilo utrčavanje u prvi čvrsti objekat. :D
Prvo bila omorila nenormalna, a onda pocrnilo nebo, podigao se vjetar i krenulo razno smeće da pada i leti, iglice od borova, prašina, kontam na tome će se završiti koje smo sreće, a onda je krenuo leden vjetar i znala sam da je kiša vrrlo blizu. A onda se samo razbucao oblak i krenula kiša sa gradom. Ljudi su cičali ne od kiše jer se ni ja ne bih sklonila nego od grada koji je čvokao ljude po glavi. :D
Kako je grad omlatio lišće tako su se i začepili šahtovi.
Gledam kući kivi :lol: lišće kivija liči na sito i rešeto. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2013, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

File zaboravih ti reći, neku veče gitarijada "Mostock" završila sa Ortodox Celts. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2013, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ovog ljeta i jeseni nema ništa od TB, obaveze, obaveze, ali tamo na zimu, mogao bih doći. :(

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2013, 20:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ako kiše zapadaju kao lani idemo opet u pozorište. :D

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2013, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Fragmenti stare istorije. :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ji9Wr8d3Sh0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bedem trebinjskog Starog grada krasi kip Jelene Anžujske (oko 1236. – 1314.), žene kralja Uroša Prvog Nemanjića i majke kraljeva Dragutina i Milutina.

Slika

Pred kip bi, po riječima starih Trebinjaca, dolazili zaljubljeni parovi sa nekim cvijetom, ružom ili oleanderom i željom da sveta kraljica blagoslovi njihovu ljubav.

Oleander u dolinu Trebišnjice, odnosno u „Dolinu oleandera“ kako je zapisao putopisac Ležan Gijom, donijela je Jelena Anžujska. Francuski putopisac, geograf i etnograf prilikom posjete Trebinju 1858. godine divio se trebinjskom pejzažu, a posebno rascvjetalim oleanderima. „Duž livada, tanka nit bistre vode žuborila je između zidova i omeđina, zastrtih ćilimima oleandera u punom cvatu. Nisam vidio ništa ljepše od tih malih pejzaža sa oleanderima, koji se često mogu vidjeti na Peloponezu… Oleander je raskoš ovih neplodnih brda. Mnoge druge zemlje obasute darovima prirode mogle bi im pozavidjeti na ovom kraljevskom cvijetu, koji ne cvjeta nigdje sa više gordosti nego u tom golom kamenjaru“, napisao je Gijom prilikom posjete Trebinju. (Glas Trebinje)

Kraljica Jelena je voljela cvijeće, a pretpostavlja se da je dvorac kod londže u Pridvorcima, gdje i danas ima pokoji oleander, gradila sveta kraljica. A od nekadašnjeg dvorca ostala je velika omeđina zarasla u bršljan sa lučno svođenom kapijom sa dekorativnim elementima iznad koje je 1849/50. godine uklesan na kamenim pločama arapski tekst.

Kada je uklesan ovaj arapski tekst iznad glavne zapadne kapije dvorca pojedinačno je vađeno kamenje i ugrađivano novo sa uklesanim arapskim tekstom. Ne postoje podaci da li je na izvađenom kamenju bio neki tekst Jelene Anžujske ili vojvode Radoslava Pavlovića. Natpis se zbog bršljana teško razaznaje. U dvoru, koji je sada privatno vlasništvo, i danas postoje zatrpane monaške kelije i okrugla kamena krstionica za krštenje djece, a prema legendi u njemu su sahranjena dva monaha, a istraživanje, koje je vršeno tim povodom, nije, za sada, potvrdilo narodno vjerovanje.

Slika

I dan-danas mnoge trebinjske balkone i dvorišta krase oleanderi, u čast Jelene Anžujske, a zaljubljeni parovi, istina rjeđe, cvijećem oživljavaju njen kameni kip u centru Trebinja. Ispod kipa, koji je Trebinju poklonio čuveni pjesnik Jovan Dučić, stoji kratki tekst, „U slavu Svete Jelene Anžujske kraljice srpske – Stefana Uroša I supruge – a majke kraljeva Dragutina i Milutina – za pobožnu uspomenu na njene česte boravke u svome dvoru u Trebinju“.

Monasi manastira Tvrdoš kao veliku svetinju čuvaju ruku za koju predanje kaže da pripada kraljici Jeleni.

Mlada i lijepa princeza Jelena je iz čuvene francuske vladarske kuće, udala se za srpskog kralja Uroša Prvog oko 1250. godine sa kojim je imala četvoro djece: srpske kraljeve Dragutina i Milutina, sina Stefana i kćer Brnču. Jedno vrijeme vladala je oblastima: Zeta, Trebinje i Poibarje, u periodu kada je država bila podijeljena na tri dijela. Preostalim dijelovima upravljali su Dragutin i Milutin.

Bila je jedna od najznačajnijih ličnosti srednjovjekovne Srbije. Za svoga života kraljica Jelena je nadgledala izgradnju pravoslavnih manastira Sopoćani, Gradac i Gračanica, a na njen prijedlog kralj Milutin sagradio je pravoslavnu crkvu Svetog Stefana u Zvečanu. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala.

Oko 1280. godine, Jelena je primila monaški zavjet i postala monahinja Jelisaveta. Bilo je to u crkvi Svetog Nikole, kod Skadra, koju je pretvorila u pravoslavni manastir. Upokojila se 37 godine od muževljeve smrti 8. februara 1314. godine, u Brnjacima.

Svetiteljka

Slika

Kraljica Jelena Anžujska, kao monahinja Jelisaveta, 1314. godine sahranjena je u grobnici Gradačke crkve. Legenda kaže da se poslije tri godine od svoje smrti javila jednom monahu u snu i tražila da izvade njeno tijelo iz zemlje. Uz prisustvo raškog vladike Pavla, grob kraljice Jelene je otvoren i pronađeno je njeno tijelo „gdje leži kao u rosi“, i od te 1317. godine Jelena je uvrštena u kalendar Svetih i slavi se kao svetiteljka 12. novembra po novom kalendaru. Njeno prvo žitije napisao je srpski arhiepiskop Danilo II kao žitije prve srpske kraljice koja je postala svetiteljka.

Za vrijeme turske vladavine njene mošti su premještene i sakrivene da bi bile sačuvane, i još nisu otkrivene. A u znak sjećanja na Svetu Jelenu Anžujsku u manastiru Gradac održava se manifestacija „Dani kraljice Jelene“.

Dokumentarac o srpskoj kraljici

Kratkometražni dokumentarni film „Jelena Anžujska“ prati tragove Jelene Anžujske, predstavljajući dio srpske kulturne baštine i istorije. Sniman je na planini Goliji, u Raškoj, na Kosovu i Metohiji, kao i u Crnoj Gori.

Kuriozitet je da je film realizovala grupa autora iz ronilačkog kluba „Big-Blue“. Scenarista filma Jovan Petrović je izjavio prilikom premijere 6. marta 2013. godine da je osnovna ideja da se kroz film prikaže dio baštine koja je vijekovima skrivana od očiju javnosti, a naročito pod vodom, na prostoru koji je u jednom periodu činio jedinstvenu istorijsku i kulturnu cjelinu.

http://trebinjelive.info/2014/03/21/obi ... e-cvijece/

Nisam znao za ovaj običaj, znači nešto kao Sakifada ovde.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 19:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo što si podebljao...Ne zna se odakle je Jelena Anžujska i ne postoji nikakav dokaz da je iz francuske kraljevske porodice. To Anžujska je vjerovatno pogrešan prevod imena Anđela.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Trebinjelive počeo da lupa.
Ovo na slici je koliko znam Simonida, a ne Jelena. :D

Sliku sam zapamtila kao i stihove posvećene Simonidi, iz pera Milana Rakića

SIMONIDA

Iskopase ti oci, lepa sliko!
Veceri jedne, na kamenoj ploci,
Znajuci da ga tad ne vidi niko,
Arbanas ti je nozem izbo oci!

Ali dirnuti rukom nije smeo
Ni otmeno ti lice, niti usta,
Ni zlatnu krunu, ni kraljevski veo
Pod kojim lezi kosa tvoja gusta.

I sad u crkvi, na kamenom stubu,
U iskicenu mozaik-odelu
Dok mirno snosis sudbu tvoju grubu,
Gledam te tuznu, svecanu i belu;

I kao zvezde ugasene, koje
Coveku ipak salju svetlost svoju,
I covek vidi sjaj, oblik, i boju
Dalekih zvezda sto vec ne postoj,

Tako na mene sa mracnoga zida,
Na pocadjaloj i starinskoj ploci,
Sijaju sada, tuzna Simonida,
Tvoje vec davno iskopane oci.

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 21:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zoka može biti, takve greške nisu neuobičajene, mada mislim da se sve može provjeriti, jer te čuvene evropske porodice imaju pedantno vođene rodoslove, ko, gdje, koliko itd...

Talija, oni na freskama su svi isti, barem meni. :)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 21:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma oni su pogriješili, evo nađoh originalnu sliku koju su upotrijebili, nazire se Simonidino ime.

Slika

Inače, nije mi poznat taj običaj da se štovao lik Jelene čija je skulptura na zidinama Kastela, a nalazi se preko puta vrbe i česme kod male pumpe, visoko na bedemu.
Dalmacija obiluje oleanderom, a pošto je slična klima uspijeva i u TB, tj. uspijevao je dok ga nisu istrijebili jer sjemenje oleandera je izuzetno jak otrov. Sad ga je rijetkost vidjeti.
Bili su ogromni grmovi na travnjaku ispred hotela Leotar ali su i oni maknuti.

Što se tiče porijekla Jelene Anžujske jedno sigurno jeste - nije bila "naša" :) jer se kraljevska porodica ženila samo sa kraljevskim porodicama, sve do Drage Mašin sa kojom je učinjen presedan.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 22:32 
Administrator
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Zoka može biti, takve greške nisu neuobičajene, mada mislim da se sve može provjeriti, jer te čuvene evropske porodice imaju pedantno vođene rodoslove, ko, gdje, koliko itd...

Kako se niko od istoričara nije sjetio da provjeri??? Nema, nagađa se njeno porijeklo al' skoro sigurno je da nije iz francuske kraljevske loze.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali, koliko se sjećam Anžujci su se podjelili u više grana, francuska originalna, pa je bila sicilijanska, mađarska, albanska, možda je neka od tih grana okrznula Nemanjiće, mislim nije smak svijeta ako nije iz te loze, međutim ko je prozva anžujska i zašto?

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2014, 23:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Evo šta kaže vikipedija:

Citiraj:
Презиме Анжујска је последица погрешног превода имена Анђелина, које је понела по византијској владарској породици Анђела.
Енглески историчар Гордон Макданијел утврдио је да је она унука сестре Бодуена II, латинског цара Константинопоља.
По овој теорији, Јелена Анжујска (1236 – 1314), правим именом Јелена Анђелина, је кћи мађарског племића Јована Анђела (Angelo János), војводе Срема, и француске племкиње: Матилде де Вјанден, војвоткиње Пожеге и Ковина. Јеленин отац, Јован Анђео, био је син византијског цара Исака II Анђела и Маргарите Мађарске, која је била кћи краља Беле III и Ањес де Шатијон.
Skoro sam negdje čitao jedan veći tekst o njoj i postoji još teorija da je u srodstvu sa Karlom I Anžujskim, kraljem Sicilije (spominje se i na vikipediji to) jer je u nekom pismu naziva rođakom al' da je moguće da je to više kurtoazija nego stvar srodstva.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2014, 07:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Spoiler:
:evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 247 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]