chils je napisao:
ajde bolan 800 ni prvi ni zadnji PP od obozavatelja
tale ne loza ovo je rakija od grozdja nisam siguran kako je pravi ali ni mirisom ni ukusom ne podsjeca na lozu (ova bas mirisi na grozdje )
Neko gnječi grožđe u plastičnim kesama pa iskrene u bačvu da fermentira, neko ga gnječi određenim drvenim "stapovima" u bačvama, uglavnom čitav groz i peteljke idu na fermentaciju, a kod mene su kući uvijek koristili dva rebrasta valjka koji frobe jagodu i jagoda propada u jednu manju mačvu a ostatak (peteljke i drška grožda) otpadaju van. Tako da fermentira samo čista jagoda (sok i pulpa).
Jačina takve rakije se opet određuje po želji, jača rakija nema miris, slabija rakija ima miris. Ovdje je običaj da se pravi jaka rakija, meka rakija se ostavlja za neke likere ili za pranje prozora.
I pored toga u rakiji ima metil alkohola pa i za to postoji jedna posuda (kao manji bokal), koja se natakne na lijevak iz koga izlazi rakija, ta posuda mora biti puna obične vode. Kako izlazi rakija pada direktno u vodu, rakija je lakša od vode pa prelijeva a metil je teži i on pada na dno te posude. Kasnije se ta posuda prospe, užasno zaudara jer je čisti metil alkohol, tj. otrov.
Inače, to odvajanje jagode grožda od trsa se vrši prvenstveno radi vina (vino nema oporost ako je od same jagode). Vino se otače a ostatak se peče u kazanu.
osamstotinazena je napisao:
Rodoslove, pila sam tvrdoško vino sinoć, jako mi ja ammmm

Jeste ono dobro, ne bi moglo proći u JEvropi da nije dobro, ali garantujem da su i druga vina isto tako dobra, npr. vino Anđelić.