banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 25 Jun 2026, 04:25 Danas je 25 Jun 2026, 04:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514 ... 2863  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2012, 10:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Vjevoricinus je napisao:
Koliko sam ja upoznat sa materijom, lepinja se ne umače ni u šta. Lepinjom se poklope ćevapi dok se peku na roštilju. Možda je bilo nekih promjena... ne znam

Posipaju se, obično goveđim temeljcem ili bujonom. Ne bi bila mekana već zapečena poput dvopeka (zagorjela sa unutrašnje strane).
Vjevoricinus je napisao:
2) Da li ćevabdžije prave svoje ćevape ili kupuju od mesara?

Moguće da neki ćevabdžija koristi svoj recept. I nije neki problem isprobati recepturu začina nad mljevenim mesom. To mu garantuje jedinstvenost ukusa.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 10:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Džontra je napisao:
mrkvica je napisao:
Misliš da bi bila napisana kazna na to izmišljeno ime nakon što je utvrđeno da ta osoba ne postoji? Pa na ime te osobe, nakon što je donesena lična karta na uvid.

Pa kontam ja bih nastavio s lažnim predstavljanjem...Lord Sauron...Saq Madiq...Whitney Houston...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Tpojka je napisao:
Vjevoricinus je napisao:
Koliko sam ja upoznat sa materijom, lepinja se ne umače ni u šta. Lepinjom se poklope ćevapi dok se peku na roštilju. Možda je bilo nekih promjena... ne znam

Posipaju se, obično goveđim temeljcem ili bujonom. Ne bi bila mekana već zapečena poput dvopeka (zagorjela sa unutrašnje strane).

U Banjaluci se ne posipaju.... Ako ne vjeruješ,kupi kilu ćevapa kod Sakiba, pet-šest lepinja i zovi da ti demonstriram.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Tpojka je napisao:

Dakle, tu smo. Imao sam isti problem dok sam ih pekao na roštilju. Zato sam implementirao new tehniku pečenja ćevapa (tzv. pećevanje). Za new tehniku pećevanja nam je potrebna duboka teflonska tava, Metalčeva, po mogućnosti plave boje, jedan stakleni poklopac i ringla, umjereno preb' do jebo mater vruća.
Peći 15-20 min. (ne sjećam se a i nisam odavno). Ćevape okrenuti 2-3 puta i to one bolje pečene udaljavati od centra tave a ove slabije pečene zacentrirati. I sada dolazimo do ključnog momenta: razrezati lepinje i staviti ih preko ćevapa, zatim poklopiti tavu. :oops: :oops: :oops: Da, to je ta new tehnika - znači, poklopiti, isključiti ringlu, i vratiti se poslije 7 minuta.
Rezultat:
Lepinja, iz raja izašla. I diše i miriše. Mehka, sočna, rumena i bezobrazno zavodljiva.
Znači, nećeš jesti bolju lepinju ni u jednoj ćevabdžinici 1/1!
(kako to izvesti na roštilju - ne znam) 8)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Vjevoricinus je napisao:
Za new tehniku pećevanja nam je potrebna duboka teflonska tava, Metalčeva, po mogućnosti plave boje, jedan stakleni poklopac i ringla, umjereno preb' do jebo mater vruća.

Nemojte biti amateri; cak i ja znam ispeci cevape i "obraditi" lepin(j)u. Kakvo bolan posipanje.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Vjevoricinus je napisao:
Tpojka je napisao:

Dakle, tu smo. Imao sam isti problem dok sam ih pekao na roštilju. Zato sam implementirao new tehniku pečenja ćevapa (tzv. pećevanje). Za new tehniku pećevanja nam je potrebna duboka teflonska tava, Metalčeva, po mogućnosti plave boje, jedan stakleni poklopac i ringla, umjereno preb' do jebo mater vruća.
Peći 15-20 min. (ne sjećam se a i nisam odavno). Ćevape okrenuti 2-3 puta i to one bolje pečene udaljavati od centra tave a ove slabije pečene zacentrirati. I sada dolazimo do ključnog momenta: razrezati lepinje i staviti ih preko ćevapa, zatim poklopiti tavu. :oops: :oops: :oops: Da, to je ta new tehnika - znači, poklopiti, isključiti ringlu, i vratiti se poslije 7 minuta.
Rezultat:
Lepinja, iz raja izašla. I diše i miriše. Mehka, sočna, rumena i bezobrazno zavodljiva.
Znači, nećeš jesti bolju lepinju ni u jednoj ćevabdžinici 1/1!
(kako to izvesti na roštilju - ne znam) 8)
Pa tako radiš i na roštilju.....Lepinje prvo razrezane ugriješ na ćevapima, a onda ih namočiš u onoj tacnici u koju se skuplja kapljevina i vratiš preko ćevapa....Nema pi*ke da budu tvrde lepinje nakon toga.

Btw,vas dvojica "posipača" niste iz Banjaluke?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@_3oka
Vjerujem da si ih ih jeo da nisi znao. Ne kažem da ima neko ko to ne radi.
Isto tako ne sastoji se tehnika o davljenju lepinje u bujonu, već posipanjem istog velikom kašikom ili malom kutlačom.
Kad se pospu po razrezanom dijelu, i zapeku - ne možeš "na oko" da kažeš: Eh, ovi su posuti! O ukusu neću ni govoriti.
Nekad neko upotrijebi i pileći bujon. Znam o čemu pričam.
A to za roštilj pomoću štapa i kanapa: pa nemam problema ni sa bujonom ni bez. Zovi ti mene, pa ćeš da vidiš kako metem ki komisija. :D

@Vjev
Pa recimo da bi ih mogao poklopiti i na roštilju. Efekat nije kao u hermetički zatvorenoj posudi, ali je približno sličan. Zovi me i ti da probam. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:20 
Administrator
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
@_3oka
Vjerujem da si ih ih jeo da nisi znao. Ne kažem da ima neko ko to ne radi.

Nemoj vjerovati meni. Vjeruj mojoj mami koja je ispekla ćevapa toliko da ti,ja i još četvorica ješnih forumaša nećemo pojesti za života.... Lepinja se ne posipa nikakvim supama,bujonima ili sosovima. Ko to radi,on ne pravi banjalučki ćevap.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ok.
A može li neko potvrditi istorijat banjalučkog ćevapa kao takvog u formi pisanog recepta koji datira od nekad?
Nisam rođen u BL, ali to nije ni bitno za odgovor na postavljeno pitanje.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Još su stari bogumili ovako pravili banjalučki ćevap....stećci aka krajputaši to potvrđuju...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:31 
Citiraj:
Lepinja se ne posipa nikakvim supama,bujonima ili sosovima. Ko to radi,on ne pravi banjalučki ćevap.

Takodje nisam nikada cuo da se lepinja posipa...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Poznavaoci, tj. ekipa sa bajpasima, vrlo dobro zna u čemu je caka kod lepinje. Lepinja se pravi sa svježom germom. Tijesto se jako gusto zamijesi. Zatim, (normalna stvar) dodatno dehidrira prilikom pečenja. I sad, većina ljudi misli da se prave lepinje, onakve kakve treba da budu, tzv. joooooooj lepinjeeeeeee - lepinje, namoče u moči, saftu od pečenja ili ćevapno iscjedku. Avaj, tugo nepremostiva, to je zabluda. Tru lepinju treba impregnirati isparavanjem pomenute tečnosti. Tako se sama esencija true ćevap ukusnosti, na molekularnom nivou, kompresuje unutar te, podatne, sočne, mirisne, mekane, drhtave lepinjavosti. Naime, usljed vrele pare, kvasac u lepinji ponovo proradi i ona bukne, nadođe, ovlaži i eksplodira u svoj svojoj zanosnoj ljepoti. E, o tom ti zecu pričam. Znači, ne treba umakati, samo dobro napariti sokom ćevapnim.
Djeluje naivno al' radi.
(Balavurdijo, nemojte to probavati kad ste sami kod kuće da ne bi bilo k'o u piti američkoj)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Još su stari bogumili ovako pravili banjalučki ćevap....stećci aka krajputaši to potvrđuju...

Ne znam, možda se nađe i neki drugi dokaz.
Do tad neka budu stećci.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ljudi pomirite se sa činjenicom da banjalučki ćevap kurca ne valja, nije to sada stvar banjaluke, jednostavno ne valja vam pristup i tehnologija.
Što se tiče toga da u SA ima BL ćevap, a u BL nema SA, pa logično, pola nekadašnje banjaluke je šljeglo u Sarajevo i počelo se baviti poslom kojim su se bavili dok su bili u BL.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
old fashion men je napisao:
Ljudi pomirite se sa činjenicom da banjalučki ćevap kurca ne valja, nije to sada stvar banjaluke, jednostavno ne valja vam pristup i tehnologija.
Što se tiče toga da u SA ima BL ćevap, a u BL nema SA, pa logično, pola nekadašnje banjaluke je šljeglo u Sarajevo i počelo se baviti poslom kojim su se bavili dok su bili u BL.

vjerovatno ima i Sarajlija koji su "šljegli" u BL, pa opet nema sarajevskog cevapa?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:04 
Nek' si nam kaz'o...strucnjak za cevap... :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ako su sarajlije i došle u BL onda su to Srbi, a Srbi se u Sarajevu nikad nisu bavili pizdarijama kao što je pečenje ćevapa, to je bilo uvjek rezervisano za šiptare i mungose. Srbi bre peku volove, janjce i prasiće, ne zaebavaju se pišanim ćevapima :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ajde dosta više o tim ćevapima. ja bih sve one što toliko brane ćevap natjero da ga jedu tri puta dnevno pa da završe 100 puta gore od onog lika što se hranio u meku.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kako se ono kaže "Yebem ti ženo majku" ili nekako slično?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
_зока je napisao:
Btw,vas dvojica "posipača" niste iz Banjaluke?
баш и ја хтједох то питати. у околним градовима попут Градишке и Дервенте чуо сам да лепиње умоче у ту неку супу(чак сам чуо да неки умачу у мјешавину воде и вегете). Јео сам такву намочену лепињу у Дервенти и у Ново Граду, мени се не допада јер су биле превише намочене и премасне. Такође ни правих лепиња попут ових наших нема баш свугдје, углавном трпају ћевапе у неке кајзерице или мале хљепчиће.

Иначе када стара прави крпице код куће увијек стави на крају лепиње у шерпу и поклопи и стварно буду мекане, али нема потребе за пуно филозофије, када се пеку ћевапи ставите лепиње на ћевапе да се мало намоче, угрију и успут кад се угрију онда ће бити и меканије. никакво стврдњавање и сличне приче. и то је то када је у питању бањалучки ћевап. наравно да су дозвољене све врсте модификација, али већина људи то овдје прави баш овако.
И гдје сте ви нашли да расправљате о овоме. Имате тему о ћевапима на Гастрономији. :)

old fashion men je napisao:
и шта кажеш не ваља ћевап ничему, а? :lol:

Vrh

[ 57260 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514 ... 2863  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]