Gledao sam ja upravo poslije gore navedene reklame i emisiju o cijepanju drva (bila neka reportaža, pa su malo i reklamirali.. nebitno), pa je urađeno i poređenje obične sikire sa ovom gore na slici, i navodno naša "obična/domaća" sikira služi isključivo za sječenje nekih sitnijih stvari poput ogranaka, ili grana i još neke stvari, ali ne i za cjepanje drva. Spomenuto je i da se sa običnom sikirom mogu cijepati drva, ali je širina onog "željeza" sa kojim se cijepaju drva previše široka, te je zbog toga teže cijepati nego sa ovim "čekićem za cijepanje", jer je njegovo "željezo" uže, i lakše probija kroz drvo, sto je na neki način i logično. Svako ko je barem malo upoznat u osnove fizike zna, da tanja tijela lakše ulaze/probijaju u neku površinu od širih. Banalan primjer je obična "boooca", ili igla od inekcije... ali dobro, ne bih sad da puno filozofiram o fizici, nadam se da razumjete na šta mislim. U svakom slučaju smatram da bi sa ovom alatkom bilo daleko lakše cijepati one "ćutke" (kako ih zovu u mom kraju) ili parafrazirano --> "izrezane djelove od balvana", nego sa običnom sikirom.
Dodao bih jos da metalni dio ove nama (po imenu) nepoznate alatke ima samo 3000 grama, što je čini mi se manje od obične sikire. I sve se ovo svodi na efikasnost:
Lakša sikr'a -> manje umora -> više iscjepanih drva na dan
)@nemz: Dobra ideja. Mislim da bi oni trebali imati takve stvari. Hvala za informaciju.