banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56950 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2811, 2812, 2813, 2814, 2815, 2816, 2817 ... 2848  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Sep 2023, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Da bi ganjao povrat mora valjda izaći sa tom robom iz zemlje, što carinik bi valjda trebao provjeriti, osim ako ima nekoga na našoj carini ko će mu ovjeriti na slijepo. Ako se ne varam, ima rok za iznošenje, najkasnije je tri mjeseca od kupovine.

I mogu ovi sa bh strane provjeriti prebivalište, onda nema pravo.

A TV je primjetljiv, osim ako nije manjih dimenzija, pa će ga skontati na srpskoj/hrvatskoj strani.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2023, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
A zna li se koji je limit do koje smo oslobodjeni carine iz Srbije?
Npr iz Hrvatske je 300 evra po osobi, planiram uskoro po laptop i pametni sat, povešću nekoga.
P.s. Ili sat na ruku valjda carinik ne može ništa i ako ima dojavu ili su u sistemu zajedničkom.

Послато са SM-G990B помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2023, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa 600 kermi po osobi je i ako unosiš robu iz Srbije, ali i Crne Gore... (osim ako su cigare i alkohol koji imaju određeni limit za unos). Ako skoro nisu nešto mijenjali.

Citiraj:
Oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 konvertibilnih maraka po putniku i danu, nezavisno od vrste prevoznog sredstva kojim putnik putuje.

Kako navode iz UIO, u navedenu vrijednost ne uračunava se naprijed nabrojana roba (duhan i duhanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo).

A možeš da se vodiš i onim čuvenim APP iliti ako prođe, prođe.

Zajebani su pametni satovi, sami se dojave carini :iconbiggrin:
Bolje uzmi "glupi" sat. Još bolje mehanički/automatski.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dtkbl je napisao:
planiram uskoro po laptop i pametni sat, povešću nekoga.

Ranije si pominjao televizor.
Ako je veće dijagonale, još u kutiji, a imaš ne toliko veliki gepek ili ako otvori gepek, skontaće carinik, nije glup.

Ako je laptop, vjerovatno neće biti problema, zapravo vrlo vjerovatno da neće.
Ali uvijek možeš naletjeti na carinika koji je ustao na pogrešnu nogu i koji će temeljno pregledati vozilo i provjeriti laptop. Zavisi i koji je laptop i da li ti se isplati da ga kupiš kod nas, zbog garancije. Ako je mala razlika.

Mislim, ne znam šta da ti još kažem, jer i ovdje vrijedi ono što ti je enter napisao kada si govorio o povratu PDV-a u BiH sa srpskim pasošem,samo je sada smjer povrata obrnut.
<Enter_name> je napisao:
U prekršaju si i kad vratiš porez, a ne prijaviš se svojima da platiš porez u svojoj državi.
Isto kao i za povrat poreza, ide na jednu stvar... svi su vraćali porez na više stvari koje su na jednom računu, pa nikad nije bilo problema.
Sve dok ne bodeš oči, nemaš problema sa carinom. Ako naletiš na nadrndanog službenika - jeb'ga :D

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 07:00 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Roba mora biti neotpakovana i mora se dati na uvid prilikom ovjere obrazaca za povrat poreza na granici.
E sad, nekad se cariniku ne da provjeravati roba, nekad da... tako da... :D
Ako vraćaš robu veće vrijednosti (meni je usmeno rečeno preko 500 €), dojavljuju drugoj strani.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 08:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

a kolika je carina na elektroniku iz HR ili SRB.

Konkretan laptop koji hocu uzeti u ZG je duplo jeftiniji nego u BL.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 09:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
10% carina, 17% PDV, dakle 28.7% na cijenu bez PDV-a. I računaj na to špediterske usluge.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
dtkbl je napisao:

Daj linkove. Jesi li pitao Šajina za laptop, on ti moze izboksati dobru cijenu u BL?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
10% carina, 17% PDV, dakle 28.7% na cijenu bez PDV-a. I računaj na to špediterske usluge.

Ili sve 0%. APP :iconbiggrin:

Nego, uz te troškove treba uračunati i troškove puta (gorivo, putarine...) ako ide sam.
Tako da se ne isplati ako je mala razlika u cijeni uređaja kod nas i u komšiluku, a legalno ga uvozi.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

munja.alex je napisao:
dtkbl je napisao:

Daj linkove. Jesi li pitao Šajina za laptop, on ti moze izboksati dobru cijenu u BL?

evo laptopa od 299 evra, dakle legalno se odjavi i prijavi, a sa povratom pdv-a od 60 evra može se skoro pokriti put. Naravno skuplji laptop, veći povrat pdv-a, neko reče da se do 500 evra toleriše...

https://www.instar-informatika.hr/noteb ... dium=click

Osim laptopa planirao sam uzeti pametni sat Huawei GT 3 Pro, nakon povrata pdv-a me izađe oko 200 evra ili niže dok je ovdje 500-600 zavisno gdje se kupuje ima li garanciju i sl.

Naravno uvijek možeš uzeti još nešto sitno elektronike za šta nećeš ni vraćati pdv ili garderobe kada su im prava sniženja.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa taj laptop i sat možeš unijeti legalno, bez carine, ako vas ide dvoje/dvojica.
Još nećeš platiti carinu, a dobićeš povrat pdv-a, jer je po osobi 600 KM, osim ako su u pitanju cigare, alkohol...

PS Prijavljuješ kod nas samo ono što ćeš carinti, a te stvari ne trebaš prijaviti jer su ispod 600 KM, a ako carinik nađe, pokažeš račun.
Zato carinik pita: imate li šta prijaviti?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2023, 20:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa o tome i govorim, šteta što još ne mogu naći pristojan telefon do 300 evra :)

Tj možeš nešto u rangu Redmi Note 12 Pro, ali ih imaš na piku po toj cijeni bez pdv-a.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 10:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
dtkbl je napisao:
munja.alex je napisao:
dtkbl je napisao:

evo laptopa od 299 evra, dakle legalno se odjavi i prijavi, a sa povratom pdv-a od 60 evra može se skoro pokriti put. Naravno skuplji laptop, veći povrat pdv-a, neko reče da se do 500 evra toleriše...

Osim laptopa planirao sam uzeti pametni sat Huawei GT 3 Pro, nakon povrata pdv-a me izađe oko 200 evra ili niže dok je ovdje 500-600 zavisno gdje se kupuje ima li garanciju i sl.

Naravno uvijek možeš uzeti još nešto sitno elektronike za šta nećeš ni vraćati pdv ili garderobe kada su im prava sniženja.

Molim te okači link za sat.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 12:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Sat se moze i ovde naci povoljno. 500 su bili pocetkom godine u Kotor Varosi, izleti poneki sa mtela i za 450-460.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 12:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Nisam ga ispod 500 vidio nikad, mislim da ni sad nema na piku za manje.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Drze cijenu. Pocetkom godine ih je bilo i po 490. Kolega uzeo za 460.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jovic23 je napisao:
dtkbl je napisao:
munja.alex je napisao:
dtkbl je napisao:

Molim te okači link za sat.

https://www.nabava.net/nekategorizirano ... -457773251

Послато са SM-G990B помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 20:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Koliko "traju" kupljene mape na iGo navigaciji?

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Nemam pojma odgovor na to pitanje.
Ali ne mogu odoliti, a da ne pitam, da li si probao aplikaciju Maps me, besplatno, bazirano na Openstreet mapama?

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2023, 20:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nisam. Za navigaciju koristim uhlavnom Waze ali prije dve godine sam kupio iGo mape jer mi je trebala navigacija za velika vozila, skoro sam mijenjao telefon i ne radi mi iGo iako su instalirane mape koje sam kupio tj nove verzije njih.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 56950 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2811, 2812, 2813, 2814, 2815, 2816, 2817 ... 2848  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]