Citiraj:
Mileva Vakičić iz Male Obarske kod Bijeljine u nedjelju je ugasila stotu rođendansku svjećicu i zakoračila u novi životni vijek okružena pažnjom i ljubavlju najbližih.
Na Milevinom rođendanskom slavlju okupio se veliki broj rodbine, komšija i prijatelja, a stogodišnja starica je u zdravici svima poželjela da dožive duboku starost u zdravlju i veselju.
Tokom životnog vijeka baka Mileva je mnogo toga "preturila preko glave", a godine su pored starosti doprinijele slabljenju sluha i jasnog sjećanja životnih priča.
Ipak, jasno se sjeća da je svog pokojnog muža Živana upoznala na igranci u svom rodnom selu Popovi kod Bijeljine.
"Bila sam sa ostalim curama na vašaru za praznik Cvijeti 1930. godine. Igralo se u kolu, a u kolu je bio i Žiko, lijep k'o lutka. Spazili smo se, nekoliko puta je i mene zvao, ali ja nisam htjela. Kad je kolo stalo, Žiko mi je prišo i pitao što ne dođem kad me zove, a ja sam mu rekla da ne umijem igrati. Poslije je svake nedjelje dolazio da me vidi, a moj brat mi je rekao da se udam za Žiku jer su mu ruke pune žuljeva, a to znači da voli da radi. Udala sam se i došla da živim u Maloj Obarskoj, a moj Žiko i ja smo zapeli i radili da napravimo novu kuću i oko kuće", priča ova starica.
Baka Mileva je ispričala da su živjeli na jednom imanju Žiko i njegov brat Bogdan, ali i da su tokom Drugog svjetskog rata odvedeni u zarobljeništvo u Njemačku.
"Radila sam na njivi, orala, kopala, tkala ćilime i čekala moga Žiku. Svoje djece nismo imali, ali nam je bog dao da su djeca od djevera dobra pa i danas vode brigu o meni", ispričala je stogodišnja baka Mileva, ali ni sama ne zna koji je recept za dugovječnost.
"Uvijek sam voljela slatko, ja bi i slaninu zasladila koliko volim slatko, a bogami, znala sam uzeti kad se puno umorim i po jednu do dvije čašice rakije", ispričala je baka čiji je brat takođe doživio 102. rođendan.
Pantelija Vakičić, sin bakinog djevera, vodi računa o strini, a takođe i njegova braća Drago i Stevo. Pružili su joj pažnju i ljubav kao da su njena djeca, a to čine i danas. Ljubav su strini koja je rođena davne 1910. godine potvrdili i obilježavanjem stotog rođendana.
(Nezavisne)