Džontra je napisao:
Ja kvantnu mehaniku planiram za nekih pola godine detaljnije proučavati, pošto ću to najvjerovatnije za magistarski raditi...pa me tad pitaj
Ono što mi je u njagorem sjećanju je diskusija Bohr – Einstein, i koliko me u pojam ubijala

Tako mi i treba kad otvaram podforum koji inače i ne gledam...sad su se bolna sjećanja vratila...
hehe, njihov dijalog..
kvantna mehanika.. klasicna teorija jedno, teorija superstruna nesto sasvim drugo..
drago mi je cuti da se neko time zanima, i naravno, srecno pri izradi magistarske teze. ja sam takodje iz te oblasti radio magistarski..
budizam, prica se, sad koliko je tacno, ta je buudha, ili ti buda, meditativnim tehnikama dosao do odredjenih znoliakljucka kako i na koji nacin funkconise svijet u kome nase misli egzistiraju. po njegovom misljenju u pitanju su frekvencije.. to je otkrio prije 2.500 godina, a tek nedavno je otkrivena teorija super-struna, koja govori u principu to isto, samo na jedna drugaciji nacin.
iako je makrosvijet raznolik i zanimljiv u svim svojim oblicima, ipak, na mikro nivou te raznolikosti i nema.. svega nekoliko kvarkova... tako da, kombinacijom raznih cestica nastaju protoni, elektroni i neutroni, njihovim kombinacijama hemijski elementi, pa jedinjenja, itd.. tako da, svaka cestica se moze posmatrati iskljucivo kao talas odredjene frekvencije. ukoliko bi smo promijenili tu frekvenciju, to vise ne bi bila ta cestica vec neka druga.. to je ono sto buda kaze, frekvencija mikro-cestica.
naravno, teorija super-struna jos nije potpuna, a veliki broj matematicara i fizicara na njoj rade.. naravno, u svoje ideje treba vjerovati!!! i nikada posustati.. matematika je potrebna, fizika takodje, ali masta mnogo vise, bez nje nismo u stanju zamisliti, pretpostaviti..
uzivajte...