banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 05:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zivotinje u cirkusu
PostPoslato: 22 Jun 2006, 11:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Sta vi mislite o ovome? Ja ne mogu uopste da gledam cirkus ako su u njemu zivotinje zato sto mi ih je tako zao. Cula sam i da se cesto grozno odnose prema njima, da ih muce... Da li biste vi otisli da gledate predstavu cirkusa sa zivotinjama.

Vrh

Tema posta: :)
PostPoslato: 22 Jun 2006, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
Sve zavisi od zivotinje, od trenera, od mnogo faktora... Ima dosta zlostavljanja zivotinja po cirkusima, ali nije ni svuda tako...

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2006, 14:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
Frieda je napisao:
Sta vi mislite o ovome? Ja ne mogu uopste da gledam cirkus ako su u njemu zivotinje zato sto mi ih je tako zao. Cula sam i da se cesto grozno odnose prema njima, da ih muce... Da li biste vi otisli da gledate predstavu cirkusa sa zivotinjama.

A udjes li kad u mesnicu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2006, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovo ti je dobro. Nisam puno razmisljala kad sam postavila ovu temu, samo mi je sinulo... Stvarno dobro pitanje. Naravno da udem u mesnicu, ali, nekako, tamo vidis meso (znam - zvuci grozno), a ne zivu zivotinju, pa mozda zato nije toliko efektno koliko kad vidim zivotinje u cirkusu, koja trpi svasta da bi zaradila gazdi pare. Nije u pitanju samo njihovo zlostavljanje, vec sama cinjenica da one sluze samo za ljudsku zabavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Bez obzira da li ih trener zlostavlja manje ili više, životinjama u cirkusu nije dobro i žive u jako lošim uslovima. Njima nije dobro ni u zoo vrtovima tipa onog u Beogradu ili Zagrebu, koliko znam u razvijenim zemljama se prave zoo vrtovi koji više liče na nacionalne parkove, a ne ovo sa kavezima. Tako da je njima cirkus prava patnja. Gledala sam davno cirkus sa životinjama i baš mi je ostalo u ružnom sjećanju upravo kad sam vidjela kako su te životinje smještene, mogu reći da mi nije bilo nimalo zabavno.

A mesnica je posebna tema... Ne znam može li se reći je li opravdano da čovjek uzgaja životinje zbog ishrane, i da je to drugačije od toga da ih muči zbog "zabave".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 18:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Jadne životinje, nijeme, ne mogu da kažu da pate, a ko zna šta im je u duši, samo onaj tužni pogled iz očiju. Još uvijek pamtim pogled onog lava iz beogradskog ZOO-a, kao da još uvijek stoji preda mnom i beživotno me posmatra. To je za njih robija, bio kavez od zlata ili gvozdja, kavez je kavez, tu nema slobode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 23:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
100x prozvakana tema na ovom forumu o odnosu covjeka i zivotinja...
Nije se bukvalno spominjao cirkus, ali je dosta pisano o ovom, pa iskoristite pretragu i nadovezite se na te teme.
Po onom ranije sto je pisano, moglo se zakljuciti da ima ovih koji su protiv drzanja zivotinja u kavezima, koristenja u ishrani, kozmetici i dr, i da su uglavnom vegetarijanci, mada, ne vidim svrhu ponovnom ponavljanju svega sto je dosad pisano. :)
Cini mi se da su neke teme bile na CiD.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jun 2006, 23:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
http://www.animalliberation.hr/index.php?htm=cirkusi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 18:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Volim cirkus, ali godinama nisam bila u cirkusu. :D
Sta ce mi to, ionako zivim u velikom cirkusu od drzave.

Ne sjecam se da sam bila u cirkusu koji je u nastupima imao neke vece zvjerke (mozda majmune)...nisam sigurna...

Cinjenica je da su ljudi sebicni i to ne samo kad se radi o zivotinjama u cirkusu.
Zooloski vrtovi su na tom spisku takodje, kao sto neko rece.

Ali kao da je bolje kravama, konjima i slicnoj zivini koja zivi na selu, koja tegli, mlate je...Izmlate kravu jer je otisla u komsijski kukuruz ili zito (recimo), kao da krava zna gdje je komsijina livada i gdje smije i sta smije. :roll:
Izvoli pa cuvaj kravu ili je pripni kako treba ili ogradi svoju livadu koja sluzi za ispasu...

Nismo bolji ni mi koji drzimo zivotinje kao kucne ljubimce. Ma kako da ih mi volimo i pazimo, drzimo ih u zarobljenistvu. Doduse nemam sad kucnog ljubimca, ali imala sam i htjela bih opet imati. Jedino sto me sprjecava je nedostatak vremena, ne zelim da jadna zivotinja bude sama po cijeli dan, da nema ko da pazi na nju...

Takodje nije humano ni cvijece drzati u kuci, mnoge biljke iz tropskih krajeva i ko zna odakle mi "tjeramo" da rastu u uslovima koji im ne odgovaraju, samo jer to nama stvara radost. Brinemo se mi za njih, ali to nije to i na neki nacin i to je nehumano.

Ali gdje staviti granicu?
Mozda je lose i sto ubijamo radi hrane - mogli bi svi preci u vegetarijance.
Opet bi se neko nasao da kaze da su i biljke ziva bica - i sta onda jesti?

Mozda u nekim cirkusima zivotinje imaju pravilnu njegu, preglede i tretman kakav ne bi imali u divljini. Ali nemaju slobodu.
S druge strane zivotinje u divljini imaju slobodu, ali umiru od nekih izljecivih stvari (mozda).

Nekako su mi manje bitne zivotinje, biljke, a na kraju krajeva manje su mi bitna i djeca u Africi - kad vidim komsiju Peru kako gladuje kraj 100 km penzije mjesecno, od koje ne moze ni hrnu da kupi, ni rezije da plati, a kamoli jos da ima i za lijekove i ceka svaki dan kad ce ovi iz elektricnog struju da mu iskljuce pa ce da zivi u mraku... Jovanu koja je samohrana majka dvoje djece i radi sta stigne da ih prehrani (a dodatno i cisti ulaz za cijelih 50 km mjesecno i trpi dosadnu penzionerku koja trazi dlaku u jajetu nakon ciscenja)...ili Bojanu sa dvoje djece koja se petljaju oko nje dok im mama prica kako ima dana kad djeca placu jer su gladna, a ona otvori frizider i place, jer im nema sta dati da jedu, muz radi preko KAB-a, kopa kanale i radi sta stigne kad posla ima, a nema ga uvijek...

Bilo bi idealno da nema tih napacenih zivotinja u cirkusu - ali od cega bi onda te porodice zivjele?
A tu je i ubijanje krokodila jer neka fensi riba mora imati torbicu i cipele od krokodilske koze, posto je to te sezone in. :roll:
Ove zivotinje u cirkusu su bar zive i imaju kozu na sebi.

Ljudi smo - a to znaci da spadamo u najsebicnija ziva bica na planeti. Neko vise, neko manje, ali svi mi unistavamo svijet oko sebe u odredjenoj mjeri. Cak i kad spricnemo dezodorans i razne kucne miomirise...kad sjednemo u auto...kad sjecemo sume...gdadimo hidroelektrane i mijenjamo klimu tog predjela...a svaka promjena utice na neku drugu stvar koja se mjenja i imamo lancanu reakciju...

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jun 2006, 20:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
e venti poslije tebe potop! :D
pravo covjek nema shta da kaze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jun 2006, 10:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2006, 11:47
kod mene obicno gradom kada je vec cirkus ono ide kobbi i ono sav isaran a ovaj tamo blebece na mikrofon bla,bla,bla.................i tako su jednom vezali jedno majmunce na brh kombija i tako da mi vidimo kaki ce spektakli tamo biti a ustvari nemaju pojma da ce to biti mucenje za te jadne zivotinje mislim bas je PRETERANO

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ ventilator
Sto se tice ponasanja prema zivotinjama na selu, moze biti nehumano, nema dileme, ali to su izolovani slucajevi. To nije takav fenomen kakav su cirkusi.
Sto se tice socijalnih slucajeva koje si navela, razumijem sta hoces da kazes navodeci te primjere, ali ipak sad govorimo o necemu drugome.
Kucni ljubimci i cvijece opet mogu biti tema neke rasprave... to je, mozda, vise stvar covjekove potrebe da priblizi prirodu sebi, iako moze nekada biti i neki oblik zabave. Zasto ne otvoris i tu temu?
A to da i „te“ porodice moraju od necega da zive... hm... zaista moraju, ali da li Moraju da zive bas od toga??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Poslije posta Venti - suvisno je bilo sta govoriti.

Zar Zoo vrt ne priblizava prirodu ako vec drzanje kucnog ljubimca priblizava (zar pas u stanu, na povocu, riba u akvarijumu nije isto sto riba u Zoo vrtu u malo vecem akvarijumu, lav u kavezu)?? Zar nije malo kontradiktorno??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sve to stoji. Ja samo kazem da ovdje nije rijec o ZOO vrtovima i kucnim ljubimcima nego o cirkusima. Je li ti sad nesto kontradiktorno? Tema je Zivotinje u cirkusu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2006, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Kao sto FLASH reche zar cemo otvarati svaku temu posebno iako imaju 99% povezanosti? Ali ok, postavicu pitanje na odgovarajucoj temi....

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2007, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Frieda je napisao:

Meni moje srce puca, kad cujem ili vidim da ijedna zivotnija pati iz bilo kojeg razloga. A kad je razlog njihovoj patnji ljutska okrutnost, e tad vec pocinjem da ludim od bola.

Ne znam da li bih otisla. Mogla bih odgledati, a da nisam svjesna sta im rade. Samo tako. A posto je sam cin zloupotrebe zivotinje u komercijalne svrhe zlocin i jedan robovlasnicki odnos, kako da gledam to sve a da mi se srce ne steze? Kako? Pa mog psa nek neko samo poprijeko pogleda, i imache posla sa mnom.

A te bezobzirne ljude, ja bih sve u zatvor. Ili drugim rijecima, kaznila bih i onako kako se kaznjava covjek koji bicuje malo dijete svaki dan da bi mu skakutalo pred nekim masama i donosilo profit. A zivotinje su kao bebe. Ne djeca, vec bebe. Zasto? Jer ne znaju pricati i totalno su nevine. Eto.

Nemojte mi, molim vas sa neke kontra-argumente, u stilu " ima i agresivnih zivotnija" i sl.

Jedno sam raspravljala sa covjekom koji je lovac. rekla sam mu da je covjek jedina zivotnija koja ubija iz sporta, radi zabave. Zivotinje to rade samo da prezive, za opstanak. A on mi kaze " pa ljudi ubijanjem u lovu prave nekakav balans broja zivotinjskih vrsta itd... ne sjecam se njegovih pisljivih argumenata, ali su bili u stilu " covjek ubijajuci u lovu POMAZE prirodi da ne bi bilo previse ovih ili onih zivotnija" E meni tad doslo da ubijem njega, jer je takvih previse :mad: :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Feb 2007, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Mrs Lola je napisao:
kod mene obicno gradom kada je vec cirkus ono ide kobbi i ono sav isaran a ovaj tamo blebece na mikrofon bla,bla,bla.................i tako su jednom vezali jedno majmunce na brh kombija i tako da mi vidimo kaki ce spektakli tamo biti a ustvari nemaju pojma da ce to biti mucenje za te jadne zivotinje mislim bas je PRETERANO

:albino:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Okt 2007, 11:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2007, 14:13
nerevar je napisao:
Mrs Lola je napisao:

Nedavno je u Glasu izasao clanak u kome novinar ODUSEVLJENO prica o majmuncetu sa crnogorskog primorja sa kojim se turisti na plazama fotografisu. To i nije tako strasno medjutim, da bi se neko fotografisao sa njim mora da plati kovanim novchicem od 2 evra koji majmunche PROGUTA. :puppydogeyes: :puppydogeyes: :puppydogeyes:.... i kao samo hoce da uzme novchic od 2 evra, nijedan drugi...Kada je novinar pitao vlasnika kako dolazi do novchica, vlasnik se samo nasmijao i rekao nesto u smislu da je to poslovna tajna...ne sjecam se tacno.

Ovo kad sam procitala nisam mogla da vjerujem...tacno bih sviju strijeljala...i vlasnika i turiste i novinara koji je odusevljen!
:cry: :cry: :cry: jadno majmunche

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
dobra_anica je napisao:
nerevar je napisao:
Mrs Lola je napisao:

Nedavno je u Glasu izasao clanak u kome novinar ODUSEVLJENO prica o majmuncetu sa crnogorskog primorja sa kojim se turisti na plazama fotografisu. To i nije tako strasno medjutim, da bi se neko fotografisao sa njim mora da plati kovanim novchicem od 2 evra koji majmunche PROGUTA. :puppydogeyes: :puppydogeyes: :puppydogeyes:.... i kao samo hoce da uzme novchic od 2 evra, nijedan drugi...Kada je novinar pitao vlasnika kako dolazi do novchica, vlasnik se samo nasmijao i rekao nesto u smislu da je to poslovna tajna...ne sjecam se tacno.

Ovo kad sam procitala nisam mogla da vjerujem...tacno bih sviju strijeljala...i vlasnika i turiste i novinara koji je odusevljen!
:cry: :cry: :cry: jadno majmunche

ja bih tog šupka što se sjetio da drži majmuna za svoj biznis, njega bih stavila u položaj majmuna, da se slika i guta novčiće. pi'ka mu materina idiotska :evil:

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2009, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2008, 00:31
Има ретких случајева кад нема мучења, бар на представи али у принципу не волим да гледам командовање и насиље... 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]