Evo i mene, sada sam upratio temu!
I da odmah upozorenje, koji *urac psujete, znate da je to ovdje zabranjeno!
Joj banovace me Vanja!
Ovako...
Pregledao sam radove "Jovanovica", to je samo jedan vizuelni shok koji je ostaviti posmatraca u stanju Auuuuu! Tekst bolje da nisam citao, tu sam se bas sjeb'o. Sve se tjesim da je to greska novinara!

Po meni ovo je samo jedan fotomanipulativni kic! Sve je rekao kada je spomenuo Dalija. Dalijev nadrealizam (stalno se ponavljam) je supljak najveci i ta manipulativna moc nad masom, koju je imao je jedino umjetnicko u njegovom radu/pojavi. Stop, necu da prica ode u pogresnom smjeru...nema vise Dalija. Ono sto vidim u Jovanovicevim radovima je praznina, nema jasnog koncepta i necega za sto se cvrsto drzi. Izuzetak je zadnja fotka sa kranovima, tu se nagovjestava nesto dobro, i na tome bi trebao da gradi koncept. Ali je samostalna (mozda ima i vise koje nismo vidjeli) sto govori da nije svjestan njenog kvaliteta, da odskace od ostalih. Ocigledno je da poznaje "zanat", odlicno radi sa manipulacijom ali to nije dovoljno... Jeftina umjetnost. Mislim da bi mogao da radi dobre stvari, samo da odjebe Dalija i da se fokusira na drugu stranu...cvrst koncept koji ce prozimati sve radove i da potencira kontekstualnost.
Kinez mi je bolji, vidi se kontinuitet i razvoj serije. Takodje i on ima slicnih potenciranja Dalijevog nadrealizma (glave i jos neki) sto je po meni blagi minus!
Sada o vasoj debati:
apsolutno je nebitno o kojem "alatu" je rijec. Da li je to analogna, digitalna, manipulacija. Tehnologija samo stvara nove i bolje alate. Tehnoloski napredci su nesto sto treba da nam koristi (zar ne), i zasto to ne iskoristiti. Tehnologija nije kriva sto je covjek zloupotrebljava, tu je glavna stvar. Takodje ta banalna odbojnost velike populacije koja kaze da tehnologija unistava umjetnost, kreativno u covjeku, stanje duha...urac-palac.
Citiraj:
Moje pitanje je bilo, da li je mogao on ili bilo ko odaslati efektivniju poruku sa manje "postprodukcije" tj. sa manje igranja sa računarom?
Da li je mogao poslati jaču i originalniju poruku drugačijom fotografijom?
Da li mora da bude onakva fotografija da bi se postigao željeni efekat?
Da li se može poslati poruka i samo jednim "škljocanjem" aparata bez dodatnog dotjerivanja, pa kakav god taj aparat bio - analogni ili digitalni. Jeftini, ili onaj sa "L" objektivom?
Pitanja ti nikako nisu na mjestu. Ti, ja ili bilo ko sada u ovom trenutku moze sa 2 sibice da uradi jedan od najboljih radova u istoriji, rad koji ce izucavati miloni umjetnika, teoreticara, filozofa/esteticara...Sutra ce biti u svim "Istorijama umjetnosto". Sve je to super, evo smisli smo...ali ajde da to uradimo. ...znaci STOP.
Znaci, poenta je da ne postoje granice, da su svi mediji ravnopravni...samo je bitna ideja, a da se koncept realizuje potreban je mediji koji je samo sredstvo za realizaciju.
Da malo preletim po postovima:
Citiraj:
Koliko načina da čovjek iskaže ono što misli i osjeća!
Evo jedno logicko pitanje: Sta misli i sta osjeca?
u onom tekstu nije nista rekao, sem da mu je dosadno!
Citiraj:
Koliko smo, mi, zapravo, danas ovisni o nizu jedinica i nula, odnosno, o digitalnom?
Gdje je nestala kreativnost?
1. Sve vise i vise, tako ce biti i u buducnosti.
2. Nije nestala.
Citiraj:
Ali ne treba odbacivati moderno i tehnologiju - treba to iskoristiti na najbolji način.
Upravo to!
Citiraj:
Ne odbacujem, niti osuđujem modernu tehnologiju. Čak naprotiv, i sam koristim digitalne aparate, a znam nešto i oko obrade
Eto vidis, sada udri sa sto vise obrade i sa sto vise PS efekata
Citiraj:
Sve zavisi od ideje i inspiracije.
To si dobro rekao, ali zar ideja ne moze biti upravo to, da se umjetniko djelo dobije pomocu alata kao sto je obilno koriscenje fotomanipulacije!?
Citiraj:
Eh, da li je mogao bolje? Pa sve može bolje. Ne možeš za umjetnost govoriti: ovo može bolje, ovo ne može bolje. Jedan je način bez ''postprodukcije'' a drugi sa. Ne znači da je jedan bolji ili lošiji.
Dobro receno.
Citiraj:
Uh, sto odoste u krajnosti....
Jos bolje receno!