banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 13:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Erik Johansson
PostPoslato: 17 Nov 2009, 01:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Fotograf svoje mašte
'Ponekad mislim da to ima veze sa mojim uvrnutim umom', rekao je Erik Johansson, čovjek čiji su radovi obišli svijet, a njegove 'photoshoparije' vjerojatno znate s 'forwarduša'.

Erik Johansson kaže kako je sve počelo vrlo davno kao hobby kada je dobio svoj prvi digitalni fotoaparat. 'Učinilo mi se zabavno što mogu mijenjati fotografiju na različite načine. Razvio sam svoj stil i počeo raditi sve ozbiljnije manipulacije. Ono što me tjeralo dalje je razmišljanje da je stvarnost ponekad jako dosadna i zato je volim mijenjati. Ja sam zapravo fotograf svoje mašte', kaže Johansson.

Na pitanje što ga inspirira kaže da ideje jednostavno izlaze iz njega. 'Ponekad mislim da to ima veze sa mojim uvrnutim umom. Nalazim inspiraciju kroz umjetnike kao što su M.C. Escher i Salvador Dali dok sam fasciniran nepravilnim oblicima', rekao je Johansson te napominje da od opreme koristi Canon EOS 5d mark II, najčešće 24-70/2,8L objektiv. Za osvjetljavanje tu su Elinchrome bljeskalice, a retušira Photoshopom. Izložbu je imao u Švedskoj, a priprema ih još nekoliko.

http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... maste.html

Vrh

Tema posta: Re: Erik Johansson
PostPoslato: 17 Nov 2009, 16:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2007, 03:45
Zanimljiv tip, evo jednog jos sokantijeg...skroz lud...

http://www.webdesignerdepot.com/2009/11/the-unbelievable-and-impossible-photos-of-li-wei/

Slika

Da ne bude zabune, ne radi stvari u photoshop-u, vec na stari nacin, sa sajlama, skelama, ogledalima...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Fascinirana sam, naročito ovim Johanssonom. :) Koliko načina da čovjek iskaže ono što misli i osjeća!

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 18:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
MonaLisa je napisao:
Fascinirana sam, naročito ovim Johanssonom. :) Koliko načina da čovjek iskaže ono što misli i osjeća!

Možda će me neko razapeti sad', ali je nisam fasciniran Johansonovim izjavama i ovim tekstom. Fotke su, ipak, druga priča.
Citiraj:
Erik Johansson kaže kako je sve počelo vrlo davno kao hobby kada je dobio svoj prvi digitalni fotoaparat.

Divna izjava. Čovjek se davno počeo baviti digitalnom fotografijom. Mislim, "consumer" digitalni fotoaparati postoje više od 40 godina. :lol: Al' u k...
Prosto obožavam takve izjave. Pa kao da prije digitalnih aparata i nisu postojale fotografije :confused2: Kako su ljudi/fotografi prije digitalaca izražavali kreativnost?

Citiraj:
Ono što me tjeralo dalje je razmišljanje da je stvarnost ponekad jako dosadna i zato je volim mijenjati.

Čak naprotiv, stvarnost je i te kako zanimljiva. Možda on samo nema inspiraciju pa se zato igra Fotošopom...

Citiraj:
a njegove 'photoshoparije' vjerojatno znate s 'forwarduša'.

Mislim, nešto baš i ne otvaram takve forwarduše, jer ionako dosta vremena provodim uz mail nalog.

mladenm2000 je napisao:
Zanimljiv tip, evo jednog jos sokantijeg...skroz lud...

http://www.webdesignerdepot.com/2009/11/the-unbelievable-and-impossible-photos-of-li-wei/

Da ne bude zabune, ne radi stvari u photoshop-u, vec na stari nacin, sa sajlama, skelama, ogledalima...

Bravo Mladene M2000! =D>
Odličan primjer.
Vidio sam skoro jednu od njegovih fotki!
Na tom sajtu ih ima još! Sjajne su!
:notworthy:
Lik je lud! Lud u pozitivnom smislu, naravno.

Lik je genijalan. Ko j... Fotošop, kada se bolji efekti mogu postići i bez njega!

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
MonaLisa je napisao:

Možda će me neko razapeti sad', ali je nisam fasciniran Johansonovim izjavama i ovim tekstom. Fotke su, ipak, druga priča.

Tekst nisam ni čitala, samo sam kliknula na link.

Ali eto, pročitala sam sad i mogu reći da ne vidim ništa loše. Čovjek je pronašao ono što mu se sviđa. Nije bit to što se nešto radi u fotošopu, ne povećavam mu vrijednost zato jer je postigao neki efekat. Sviđa mi se zbog ideja. Kako iskorištava obični detalj iz života i mijenja ga na svoj način. Način na koji pomoću fotografija iskazuje stanje u svijetu ili neku emociju, običnu situaciju iz života. To inače jako volim kod fotografije.
Ona gdje čovjek navlači asfalt preko zelenih površina mi se posebno dopada.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 20:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
muT@_6€kpuJ@ je napisao:
MonaLisa je napisao:

Tekst nisam ni čitala, samo sam kliknula na link.

Ali eto, pročitala sam sad i mogu reći da ne vidim ništa loše. Čovjek je pronašao ono što mu se sviđa. Nije bit to što se nešto radi u fotošopu, ne povećavam mu vrijednost zato jer je postigao neki efekat. Sviđa mi se zbog ideja. Kako iskorištava obični detalj iz života i mijenja ga na svoj način. Način na koji pomoću fotografija iskazuje stanje u svijetu ili neku emociju, običnu situaciju iz života. To inače jako volim kod fotografije.
Ona gdje čovjek navlači asfalt preko zelenih površina mi se posebno dopada.

Pazi, ne želim sada da komentarišem same fotografije Johansona (stvarno ima originalnih), ali...

da li se isti ili sličan efekat može postići bez Fotošopa?
Da li možeš poslati poruku i na drugačiji način? Drukčijom fotografijom?

Da li se obični, ali i neobični detalji iz života mogu prikazati ili eto, "mijenjati", kako kaže taj autor i uz pomoć fotoaparata koji koriste npr. 35mm film ili samo putem digitalnih fotoaparata koje obožava Johanson?
Jer, da podsjetim, Johanson je izjavio da "mu je stvarnost dosadna i da je mora mijenjati".

Koliko smo, mi, zapravo, danas ovisni o nizu jedinica i nula, odnosno, o digitalnom?

Gdje je nestala kreativnost? Bar kod nekih.
mladenm2000 je dao drugačiji primjer. Primjer u kojem je Fotošop nepotreban, jer je sve odrađeno drugačije.

Eto, nadam se da će još neko napisati svoje mišljenje o ovome.
Ipak je ovo forum Vizuelna umjetnost.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka

Stoji i to, ali ne vidim zašto osuđivati digitalnu fotografiju? Čovjek voli sa tim da radi i očito je da mu to dobro ide. Ne znači da koristi digitalnu fotografiju samo kako bi sebi olakšao posao. :) Kako bi onakvu fotografiju uopšte postigao bez fotošopa? Ne kažem da se ista ta emocija, situacija ili šta već ne može prikazati drugačijom fotografijom, nekom gdje nema fotošopa - ali to onda ne bi bila onakva fotografija.
Tradicionalno je tradicionalno i naravno da je lijepo. Ali ne treba odbacivati moderno i tehnologiju - treba to iskoristiti na najbolji način. On je iskoristio i napravio nešto odlično.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 21:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Stoji i to, ali ne vidim zašto osuđivati digitalnu fotografiju? Čovjek voli sa tim da radi i očito je da mu to dobro ide. Ne znači da koristi digitalnu fotografiju samo kako bi sebi olakšao posao. :) Kako bi onakvu fotografiju uopšte postigao bez fotošopa? Ne kažem da se ista ta emocija, situacija ili šta već ne može prikazati drugačijom fotografijom, nekom gdje nema fotošopa - ali to onda ne bi bila onakva fotografija.
Tradicionalno je tradicionalno i naravno da je lijepo. Ali ne treba odbacivati moderno i tehnologiju - treba to iskoristiti na najbolji način. On je iskoristio i napravio nešto odlično.

Ne odbacujem, niti osuđujem modernu tehnologiju. Čak naprotiv, i sam koristim digitalne aparate, a znam nešto i oko obrade :wink:

Moje pitanje je bilo, da li je mogao on ili bilo ko odaslati efektivniju poruku sa manje "postprodukcije" tj. sa manje igranja sa računarom?
Da li je mogao poslati jaču i originalniju poruku drugačijom fotografijom?
Da li mora da bude onakva fotografija da bi se postigao željeni efekat?

Da li se može poslati poruka i samo jednim "škljocanjem" aparata bez dodatnog dotjerivanja, pa kakav god taj aparat bio - analogni ili digitalni. Jeftini, ili onaj sa "L" objektivom?
To bi trebali da se zapitaju svi oni koji fotografišu.

Zapravo, meni je zasmetala izjava Erika Johanskona: "Ono što me tjeralo dalje je razmišljanje da je stvarnost ponekad jako dosadna i zato je volim mijenjati".
Da li je stvarnost dosadna?
I da li neko može da bude "fotograf svoje mašte'" bez pretjerane upotrebe tehnike obrade.
Da li fotograf svoje mašte može da ovjekovječi nešto samo jednim pritiskom okidača aparata?

Ja mislim da stvarnost nije ponekad dosadna, čak naprotiv, ona uvijek može biti inspiracija! I uvijek iz svakodnevice može nastati dobra fotka. Sve zavisi od ideje i inspiracije.
I mislim da se odlične fotografije, fotografije mašte, mogu dobiti bez pretjerane upotrebe onihjedinica i nula tj. digitalnog... pogotovo u "postprodukciji".

Poslednji put menjao muT@_6€kpuJ@ dana 17 Nov 2009, 21:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
Ne odbacujem, niti osuđujem modernu tehnologiju.

Moje pitanje je bilo, da li je mogao odaslati efektivniju poruku sa manje "postprodukcije" tj. sa manje igranja sa računarom?
Da li mora da bude onakva fotografija?

Eh, da li je mogao bolje? Pa sve može bolje. :) Ne možeš za umjetnost govoriti: ovo može bolje, ovo ne može bolje. Jedan je način bez ''postprodukcije'' a drugi sa. Ne znači da je jedan bolji ili lošiji.

muT@_6€kpuJ@ je napisao:
Zapravo, ta izjava pomenutog autora "Ono što me tjeralo dalje je razmišljanje da je stvarnost ponekad jako dosadna i zato je volim mijenjati".
Da li je stvarnost dosadna?
I da li neko može da bude "fotograf svoje mašte'" bez pretjerane upotreba tehnike obrade.
da li fotograf svoje mašte može da ovjekovječi nešto jednim klikom okidača aparata?

Ja mislim da stvarnost nije ponekad dosadna i da se odlične fotografije, fotografije mašte, mogu dobiti bez pretjerane upotreba digitalnog...

Da li je stvarnost dosadna? Zavisi. Nije ako hoćeš da iz nje nešto izvučeš - naravno da stvarnost može biti jako zanimljiva, ali jeste ako je oslikavaš istom onakvom kakva jeste, ako je kopiraš (mislim, za njega :D). On je jednostavno fotograf irealnog koji oslikava svijet na malo drugačiji način, a opet inspiraciju pronalazi u stvarnome - samo je izmijeni.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 22:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Uh, sto odoste u krajnosti....

Meni licno, vise mi se svidja ovaj Kinez, ali daleko da ovaj Jovanovic i njegova djela ne valjaju. To sto je jedan koristio manje fotografiju, a drugi vise postprodukciju i obrnuto da bi dobio nesto sto je definitivno nadahnujuce i jaaaaaaako doooobro, ma to po meni, naglasavam po meni, nema veze. Bitno da je oku lijepo, ili sta vec, jer ljepota je u oku posmatraca, ne u idealnoj fotografiji ili ilustraciji, pravilu trecina, ravnim horizontima....

I ovaj Kinez kaze da koristi fotoshop za neke stvari, da ukloni zice ili skele koje ga drze sa fotke, ovaj Jovanovic je vise fotoshop frik, dobro, siroko im polje, ali i njegova postprodukovana fotka mora doci iz dobre fotografije kao osnove, tako da obojici skidam kapu jer su obojica stvorili nesto zapanjujuce, mada na razlicit nacin. Licno, ovaj tekst o Jovanovicu mi je malo drkenzi, malo previse kenja o nekoj dosadi i ko zna cemu, tastini praznine, ali kako kazem, nema veze, fotke su mu super na kraju. Mozda je za tekst kriv pretenciozan novinar, a ne on, tako da ne znamo sta je iza svega.

Kreativni do koske obojica, postovanje zasluzuju obojica, po meni...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 23:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mladenm2000 je napisao:

Meni licno, vise mi se svidja ovaj Kinez, ali daleko da ovaj Jovanovic i njegova djela ne valjaju. To sto je jedan koristio manje fotografiju, a drugi vise postprodukciju i obrnuto da bi dobio nesto sto je definitivno nadahnujuce i jaaaaaaako doooobro, ma to po meni, naglasavam po meni, nema veze. Bitno da je oku lijepo, ili sta vec, jer ljepota je u oku posmatraca, ne u idealnoj fotografiji ili ilustraciji, pravilu trecina, ravnim horizontima....

I ovaj Kinez kaze da koristi fotoshop za neke stvari, da ukloni zice ili skele koje ga drze sa fotke, ovaj Jovanovic je vise fotoshop frik, dobro, siroko im polje, ali i njegova postprodukovana fotka mora doci iz dobre fotografije kao osnove, tako da obojici skidam kapu jer su obojica stvorili nesto zapanjujuce, mada na razlicit nacin. Licno, ovaj tekst o Jovanovicu mi je malo drkenzi, malo previse kenja o nekoj dosadi i ko zna cemu, tastini praznine, ali kako kazem, nema veze, fotke su mu super na kraju. Mozda je za tekst kriv pretenciozan novinar, a ne on, tako da ne znamo sta je iza svega.

Kreativni do koske obojica, postovanje zasluzuju obojica, po meni...

Eh baš u krajnosti... pa forum je... možemo malo i diskutovati :wink:

Nravno da obojica (i Kinez i "Jovanović" :D ) imaju odlične fotke! Mada su mi zanimljivije one od Li Wei-ja.

Pazi, ne vjerujem da je kriv novinar. Prije da je to Johanson izkenjao :wink: (sorry zbog neprikladnog izraza)
Mislim, čemu takve izjave, kada ti fotke govore sve? Čak i više.
Možda glumi veličinu, ali, to sebi mogu dozvoliti neki drugi fotografi.
Srećom, ipak će on ostati poznat po fotkama, a ne po izjavama :wink: Osim ako ne bude još više... khm... kakio (nije psovka već "umjetnički izričaj" :lol: ).

Zato sam je i napisao ono gore.
Stvarno mislim da svakodnevica nikad nije dosadna, osim, možda, u glavama nekih :wink:

I, da, imaš pravo kada pišeš da je bitna oku posmatrača. Džaba pravila, ako to nije to :D
Čak imaono čuveno 10 pravilo "lomografije" koje ide nešto ovako: Zanemarite sva pravila!

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 23:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pazi, ne vjerujem da je kriv novinar. Prije da je to Johanson izkenjao :wink: (sorry zbog neprikladnog izraza)
Srećom, ipak će on ostati poznat po fotkama, a ne po izjavama :wink: Osim ako ne bude još više... khm... kakio (nije psovka već "umjetnički izričaj" :lol: ).

Ne brini, ja sam prvio poceo...

Citiraj:
Stvarno mislim da svakodnevica nikad nije dosadna, osim, možda, u glavama nekih :wink:

I, da, imaš pravo kada pišeš da je bitna oku posmatrača. Džaba pravila, ako to nije to :D
Čak imaono čuveno 10 pravilo "lomografije" koje ide nešto ovako: Zanemarite sva pravila!

Taj dio i meni nije "sjeo", mislim dosadna mu svakodnevica, treba ga malo poslati u Afganistan sa fotoaparatom, ne puskom, pa bi onda poslije ljubio svoju toplu sobicu u nekoj Skandinaviji, ili odakle je vec gdje taj razmazeni zapadnjak.

Intervju je stvarno pomalo prekicen, ko god da je kriv.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 00:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mladenm2000 je napisao:
Citiraj:

Taj dio i meni nije "sjeo", mislim dosadna mu svakodnevica, treba ga malo poslati u Afganistan sa fotoaparatom, ne puskom, pa bi onda poslije ljubio svoju toplu sobicu u nekoj Skandinaviji, ili odakle je vec gdje taj razmazeni zapadnjak.

Intervju je stvarno pomalo prekicen, ko god da je kriv.

Evo intervjua u cjelosti
http://www.cahayabox.net/2009/11/16/interview-sa-photoshop-guruom-erik-johansson/
Čovjek "Photoshop guru". Mislim, treba ga razumjeti. Cijeli dan prčka po računaru, pa mu svakodnevica dosadna :lol:
A još mu to izgleda bila prva izložba. Naučiće se o davati izjave. Valjda. Ak' "ne nauči", biće ga zanimljivo slušati kad' postane ime :lol:

Stvarno ga treba poslati negdje van Sknadinavije :wink:

Kad već pomenu Afganisatan, čitao sam prije par god. u Nat.Geographicu reportažu naslova u fazonu "U potrazi/tragovima Bin Ladena".
Kakve su fenomenalne fotke donijeli... i to svakodnevice... i još izgleda lokalac fotkao...
Mada i u tim Sknadinavskim zemljama svaki dan može naći hrpu zanimljivih detalja...

mladenm2000 je napisao:
Citiraj:

Ne brini, ja sam prvio poceo...

Banovaće nas Block out zbog psovki, osim ako i sam ne počne psovati kada vidi šta smo iskucali na ovoj temi :D
Kad smo već kod toga, mogao bi i on koju o ovoj temi. :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 02:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Evo i mene, sada sam upratio temu!
I da odmah upozorenje, koji *urac psujete, znate da je to ovdje zabranjeno!
Joj banovace me Vanja! :lol:

Ovako...
Pregledao sam radove "Jovanovica", to je samo jedan vizuelni shok koji je ostaviti posmatraca u stanju Auuuuu! Tekst bolje da nisam citao, tu sam se bas sjeb'o. Sve se tjesim da je to greska novinara! :-? Po meni ovo je samo jedan fotomanipulativni kic! Sve je rekao kada je spomenuo Dalija. Dalijev nadrealizam (stalno se ponavljam) je supljak najveci i ta manipulativna moc nad masom, koju je imao je jedino umjetnicko u njegovom radu/pojavi. Stop, necu da prica ode u pogresnom smjeru...nema vise Dalija. Ono sto vidim u Jovanovicevim radovima je praznina, nema jasnog koncepta i necega za sto se cvrsto drzi. Izuzetak je zadnja fotka sa kranovima, tu se nagovjestava nesto dobro, i na tome bi trebao da gradi koncept. Ali je samostalna (mozda ima i vise koje nismo vidjeli) sto govori da nije svjestan njenog kvaliteta, da odskace od ostalih. Ocigledno je da poznaje "zanat", odlicno radi sa manipulacijom ali to nije dovoljno... Jeftina umjetnost. Mislim da bi mogao da radi dobre stvari, samo da odjebe Dalija i da se fokusira na drugu stranu...cvrst koncept koji ce prozimati sve radove i da potencira kontekstualnost.
Kinez mi je bolji, vidi se kontinuitet i razvoj serije. Takodje i on ima slicnih potenciranja Dalijevog nadrealizma (glave i jos neki) sto je po meni blagi minus!

Sada o vasoj debati:
apsolutno je nebitno o kojem "alatu" je rijec. Da li je to analogna, digitalna, manipulacija. Tehnologija samo stvara nove i bolje alate. Tehnoloski napredci su nesto sto treba da nam koristi (zar ne), i zasto to ne iskoristiti. Tehnologija nije kriva sto je covjek zloupotrebljava, tu je glavna stvar. Takodje ta banalna odbojnost velike populacije koja kaze da tehnologija unistava umjetnost, kreativno u covjeku, stanje duha...urac-palac.

Citiraj:
Moje pitanje je bilo, da li je mogao on ili bilo ko odaslati efektivniju poruku sa manje "postprodukcije" tj. sa manje igranja sa računarom?
Da li mora da bude onakva fotografija da bi se postigao željeni efekat?
Da li se može poslati poruka i samo jednim "škljocanjem" aparata bez dodatnog dotjerivanja, pa kakav god taj aparat bio - analogni ili digitalni. Jeftini, ili onaj sa "L" objektivom?

Pitanja ti nikako nisu na mjestu. Ti, ja ili bilo ko sada u ovom trenutku moze sa 2 sibice da uradi jedan od najboljih radova u istoriji, rad koji ce izucavati miloni umjetnika, teoreticara, filozofa/esteticara...Sutra ce biti u svim "Istorijama umjetnosto". Sve je to super, evo smisli smo...ali ajde da to uradimo. ...znaci STOP.
Znaci, poenta je da ne postoje granice, da su svi mediji ravnopravni...samo je bitna ideja, a da se koncept realizuje potreban je mediji koji je samo sredstvo za realizaciju.

Da malo preletim po postovima:

Citiraj:
Koliko načina da čovjek iskaže ono što misli i osjeća!

Evo jedno logicko pitanje: Sta misli i sta osjeca?
u onom tekstu nije nista rekao, sem da mu je dosadno!

Citiraj:
Koliko smo, mi, zapravo, danas ovisni o nizu jedinica i nula, odnosno, o digitalnom?
Gdje je nestala kreativnost?

1. Sve vise i vise, tako ce biti i u buducnosti.
2. Nije nestala.

Citiraj:
Ali ne treba odbacivati moderno i tehnologiju - treba to iskoristiti na najbolji način.

Upravo to!
Citiraj:
Ne odbacujem, niti osuđujem modernu tehnologiju. Čak naprotiv, i sam koristim digitalne aparate, a znam nešto i oko obrade

Eto vidis, sada udri sa sto vise obrade i sa sto vise PS efekata :lol:

Citiraj:
Sve zavisi od ideje i inspiracije.

To si dobro rekao, ali zar ideja ne moze biti upravo to, da se umjetniko djelo dobije pomocu alata kao sto je obilno koriscenje fotomanipulacije!?

Citiraj:
Eh, da li je mogao bolje? Pa sve može bolje. Ne možeš za umjetnost govoriti: ovo može bolje, ovo ne može bolje. Jedan je način bez ''postprodukcije'' a drugi sa. Ne znači da je jedan bolji ili lošiji.

Dobro receno.

Citiraj:

Jos bolje receno! :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Opet ti i tvoj "koncept"....