EiLeen
Pročitaj cijeli post da ne pišem neke stvari sto puta zaredom...
EiLeen je napisao:
Štampe su oko metar sa metar... Već sam štampala slike svog digitalca i potpuno sam nezadovoljna. Vrijeme je za novi aparat.
O.K. štampanje je 1x1m.
Za takve projekte osim aparata trebaju ti
1. komp. PC ili MAC (Apple je za debile koji misle da su dizajneri. Ideja je bitna, a ne komp.)
2. Photoshop ili the GIMP (Gimp ako voliš OpenSource)
3. Program za "prelom" kao npr. Quark XPress, Adobe InDesign ili Scribus (ovaj zadnji je OpenSource iliti džaba)
i, naravno, aparat (idiot, Zenit, A720 IS...)
Dakle, i fotke sa idiota, Zenita, Canona A710 IS možeš prenijeti na komp i "baciti" na bibord.
Ako imaš originalnu fotku ili najpovoljnije uslove pri nastanku fotke niko ti neće reći: "vidi fotke, garant je Nikon D90", već će svi reći "Cool"! (razlike neće biti primjetne. Ideja je bitna!)
Eh, sada dolazimo do rečenice:
EiLeen je napisao:
Nikon ima najljepše boje kojima Olympus ne može ni prismrditi.
Otkud to? Po čemu si zaključila? Po kojem testu? Kojeg aparata?
Zar se pri obradi fotografija i pripremi, čitaj "prelomu", za ozbiljnije i masovnije štampanje (npr. novine, knjige) fotke ne konvertuju u CMYK...
Da li će se vidjeti sve te "najljepše boje"?
Pogledaj na stranici tipa Steve's Digicams review svakog aparata. Zatim pogledaj na tom (ili sličnom) web-u testne fotke koje su, uglavnom, snimljene u istim uslovima i pri najvećoj rezoluciji koristeći većinom auto mode. Ili testiraj sva tri ponuđena aparata, pa sama zaključi
Eh, tek onda ćeš vidjeti "ko ima najljepše boje"
Ili govoriš o boji samog aparata?
Dalje...
EiLeen, please pročitaj pažljivo moje postove...
EiLeen je napisao:
A Canon sam isto čitala reviews i nisam oduševljena.
Prvo, za Canon sam ti napisao da je to entry-level (čitaj početnički) model.
Kao takav nije ništa lošiji od sličnih modela drugih proizvođača (Nikon, Oly, Sony...). Možda je skuplji,ali...
Canon ga je u S.A.D.-u nazvao Digital Rebel i tamo je vrlo brzo je stekao slavu. Čak imaš ljude iz National Geographic-a koji ga koriste. Doduše, kao rezervu, ali...
Vidim da ima svojih fanova i ovdje.
Pogledaj npr Canon-ove 40D ili 50D ili 1D MARK III (ovaj treći je malo poskup

).
Pazi, da te ne zbuni, imaš razlike između Nikon-a D40 i Canon-a 40D. Razlike su velike!!!
Dakle i imena modela mogu nekoga zbuniti!!!
EiLeen je napisao:
D60 je manji, to mu je isto plus. Al šta ja znam...
Već napisao, ali da ponovim kad ne čitaš...
Olympus Evolt E 420 (nasljednik E410) je manji za 20-40% od sličnih modela iste klase na tržištu.
Da li veličina plus

U nekim stvarima jeste, a u nekim nije...
Zamisli npr. Canon 450D sa 500 mm objektivom...
Šta je veće, aparat ili objektiv?
Je li ti sada jasno?
EiLeen je napisao:
Moj Canon ima manual mode, zato sam ga i kupila. I stari aparat je imao. Rekla sam ti da nisam početnik.
Manual mode na point-and-shoot modelima
Priznajem, Canon je tu najjači i najbolji.
A serija je puna opcija. M, Av, Tv, P, puno scena i, mnogima omiljeni A (auto mode)!!!
EiLeen je napisao:
Izgleda da ću ipak kupiti D60, on je najbolje za ovu cijenu. 500 eura razlike između D90 i D60 su mi puno. D80 je već "star" tako da u obzir dolaze ova druga 2. Nadam se da ću biti zadovoljna. Znači odnos cijena-kvalitet ipak mi se najviše isplati D60.
samo, DOBRO RAZMISLI o svim modelima koje si nabrojala... pogledaj, provjeri, pa odluči!!!
da se ne kaješ poslije...
Ponavljam
tvoje pare...
TVOJ izbor...
Ali, prije nego što kupiš provjeri na net-u i ovo...
Cijene dodatne opreme, iliti accessories, čitaj "asesoar"...
OK, idemo redom.
Uporedi i cijene ovih stvarčica (zavise od proizvođača): rezervne baterije, punjač, battery grip (omogućava ti da bolje fotkaš kada držiš aparat vertikalno),
Treba ti bar nešto od ovog: torba, tripod (stativ/tronožac), eksterni blic,
...a dodatni objektivi (teleobjektiv, zoom objektiv), filteri..
Neki objektivi su i više od 10 puta skuplji od aparata
.
Tripod i torbe su ti jeftini, ali i tu imaš ogromnih razlika u kvaliteti, možeš ih koristiti sa svim modelima (pod sulovom da stanu u torbu)...
Pogledaj i druge "brand-ove"
Sony, Pentax, Leica, čak i Panasonic ima DSLRMada su Canon, Nikon Olympus (abecednim redom) najpopularniji
EiLeen je napisao:
Nisam ljubitelj Sonya
Ima razlike između Sony-evih point-and-shoot modela i DSLR
Pazi ovo, Sony-jevi point-and-shoot modeli w serije reklamiraju se ovdje kao trendi aparati, a najjači adut im je smile shutter

Smiješ se i on te okine...
Za manje para dobiješ aparat koji ima više funkcija, više predefinisanih postavki, ali nije baš trendy...
EiLeen je napisao:
Ovim dilemama nikad kraja - D90 je sigurno bolji, samo ne znam da li sam još uvijek dovoljno dobra za ovog topa

Na kraju krajeva, uvijek ima nešto bolje...
Eh , da, Ima nešto bolje...
da...
pogodila si...
IDIOT!!!
Za kraj jedno pitanje
Štampaš fotke 1x1 m. Šta je u pitanju posao/škola vezano za dizajn/marketing?
Da ili ne, detalji me ne interesuju!
Javi šta si odabrala!