Hm, sad bi vam jedan moj drugar rekao "Od Nikona najbolje da uzmes 50D EOS!"
Ne bi da ulazim u rasprave oko Canon/Nikon, to je bez'ze, svako voli ono na sta je navikao, stvar navike. Sta bih ti ja preporucio, isto sto bih i sam uradio da ponovo prolazim kroz kupovinu DSLR-a i pripadajuce opreme je da ne pucas odmah na toliko jak/skup aparat (D300), vec da probas sa jeftinijim aparatom nize serije (D60 - D-90), a razliku para potrosis na kvalitetnija stakla.
Aparat je samo platforma, vise-manje svi nude isto, ali razliku mozes napraviti sa kvalitetnijim objektivima. Razlika je, pored nekih mogucnosti koje kao pocetnik ili cak napredni amater neces nikada koristiti, najcesce u ergonomiji i takvim stvarima.
Ja sam pri kupovini pogrijesio, kupio jaci aparat i jeftine objektive, pa sad gledam da mijenjam jeftinija stakla i kit objektiv za nesto bolje. Skoro sam odradio svadbu bitnim prijateljima, cijelu sa prime 50mm f1.8, iz jedinog razloga sto da sam probao sa EF-S 18-55 IS kit objektivom, ne bi nista valjalo kolika su izoblicenja, duguljasti nosevi kod portreta, itd. Jbg, moze i sa 50mm prime-om, samo se puno hoda...
Drugi savjet je da ne kupujes kit objektiv uopste, kupi tijelo i kupi skuplji objektiv koji je boljih osobina.
Treci savjet je third party lens. Tamron 17-50 f2.8, cijena znacajno niza, kvalitet malo ispod profi serija Canon/Nikon objektiva, brz (f2.

, oznacen je kao macro, mada tu bas i ne briljira..sjajan objektiv. Ili pogledaj Tamron 18-270mm, novi objektiv, nije brz, isto ima kao macro mogucnosti, ali mu je plus ogroman raspon od sirokog ugla do zuma od 270mm. Sjajan objektiv ako ti treba rjesenje u jednom staklu za vecinu situacija. I Sigmi ima sjajnih, ne zaostaju za ova dva objektiva gore.
Btw, sad imam i fotogaleriju na
http://www.fotoamater.com, pogledajte sta tu ima...