banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 29 Mar 2026, 02:49 Danas je 29 Mar 2026, 02:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 15 Posta ] 

Koji aparat odabrati ?
Canon 40D 54%  54%  [ 7 ]
Canon 400D 8%  8%  [ 1 ]
Canon 450D 38%  38%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 13
Autoru Poruka
 Tema posta: Koji SLR by Canon?
PostPoslato: 24 Avg 2008, 12:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Dec 2007, 18:25
Zelio bi kupiti neki od ovih aparata ali pojma nemam koji.Zato bi vas molio da mi pomognete u odabiru.Posto su svi manje vise slicni kljucni faktor je odnos ulozeno/dobiveno tj. koji od njih za manju svotu moze da ponudi isto ili vise nego ostali.Ako neko ima neki drugi prijedlog slobodno neka kaze (jedini uslov je da je proizvodjac Canon),takodje ako neko ima neki od ovih aparata volio bi cuti njegovo misljenje/utiske o aparatu

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ako novac nije problem onda def. 40D ali ako nakon toga ne budes imao novca za kvalitetan objektiv ...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2008, 15:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Dec 2007, 18:25
mangia je napisao:
ako novac nije problem onda def. 40D ali ako nakon toga ne budes imao novca za kvalitetan objektiv ...

Bez brige za novac,lako cu ja njega prikupiti al je ipak najvaznije da kad ga prikupim da ga ulozim na najbolji nacin,a onda postepeno kako budem prikupljao dalje novac stizace tako i objektivi,a koliko znam jedan ,,kit" i jedan IS objektiv (cini mi se 18-55mm ili neki slican)vec su ukljuceni u prodajni paket,za pocetak dovoljno

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 18:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_eos40d%2Ccanon_eos500d&show=all

Vidim da je 40D bolji (skuplji), ali me interesuje zasto? Da li je razlika u materijalima izrade ili ima jos nesto?

Nov sam u fotografiji, jos biram model za sebe..

Vrh

PostPoslato: 28 Avg 2009, 18:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dalje, da li je neko probao nekakav dSLR sa HD video opcijom. Nije mi presudno prilikom kupovine, ali razmisljam, nije lose da se i to nadje.

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2009, 13:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Schwabo je napisao:
Dalje, da li je neko probao nekakav dSLR sa HD video opcijom. Nije mi presudno prilikom kupovine, ali razmisljam, nije lose da se i to nadje.

Evo ti link za filmić BESPLA
http://www.bespla.org
Rađen je sa Canonom 5D mark II

Koliko je to isplativo?
Pogledaj cijenu tog "aparatića" i sve će ti se kazati...
Za te pare možeš dobiti i dobar DSLR i još će ti ostati love za kameru (pravu) :wink:

Schwabo, pošto vidim da te fotografija interesuje i ,koliko vidim, nije ti hića za nabavku, jesi li možda razmišljao o nabavci SRL-a (umjesto DSLR-a)?
Za par desetina eura možeš dobiti pristojan SRL (analogni). Još ako ima "prime" objektiv...
Idealno za početak i nekog ko se želi time baviti amaterski!

A poslije možeš preći na DSRL-ove.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2009, 07:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa moram priznati da i nisam razmisljao o tome. Iako mi se vise svidja digitalni format fotografije, jer jos ne planiram nista izradjivati dio tvog posta koji glasi "par destina evra" zvuci primamljivo.

Da li se objektivi sa opcijom IS mogu koristiti i na SLR i na dSLR aparatima?

P.S. Moze li mi neko iskusniji analizirati dva aparata koja sam postovao u prethodnom postu?

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2009, 13:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Schwabo je napisao:
Pa moram priznati da i nisam razmisljao o tome. Iako mi se vise svidja digitalni format fotografije, jer jos ne planiram nista izradjivati dio tvog posta koji glasi "par destina evra" zvuci primamljivo.

Da li se objektivi sa opcijom IS mogu koristiti i na SLR i na dSLR aparatima?

Kupiš sebi Zenit i DSLR ti ne treba. :)
OK može i neki drugi SRL.

Prednosti ima puno.
Cijene - smiješne. Može se za "siću" (do 100€) kupiti dobar SRL sa objektivom.
A kad jednom naučiš da koristiš manuelne postavke i kada vidiš rezultate kada razviješ film, tek onda ćeš znati šta je to fotografija.

Nedostatak: SRL koriste 35mm filmove. Mislim da je jedan film u BL oko 4KM, a razvijanje oko 3KM. Prebacivanje na CD isto oko 3KM.
Kada sabereš sve troškove može te izaći skuplje, pogotovo ako trošiš filmove kao lud.

Canoni sa oznakom EOS (SRL i DSRL) su kompatibilni što znači da možeš korisiti njihove objektive.
Pentax je tu najjači.
Njihovi SRL aparati iz 70-ih koriste isti sistem kao i DSLR. Znači možeš objektiv sa aparata starog oko 30 god. staviti na novi DSLR!

Kad sam već pomenuo Canon - za njega ima odličnih, ali i stvarno preloših objektiva.
Nema sredine - ili je odličan ili je pravo smeće.

Schwabo je napisao:
P.S. Moze li mi neko iskusniji analizirati dva aparata koja sam postovao u prethodnom postu?

Najveća razlika između Rebela i 40D je ta što će 40D imati veću cijenu ako ga ikada prodaš polovnog :D
Ima još - prije svega bolji tražilo, kvalitetnije sklopljen od Rebela, 40D ima veći ISO od 450D što amateru nije toliko bitno, 40ka - bolja ergonomija - nekome bolje leži u rukama...
Nema ih puno, ali ima razlika. Idi na dpreview pa uporedi ili idi u neki šop pa uporedi!

Zašto samo Canon?
Ima još proizvođača...

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2009, 06:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vec sam bio na dpreview i cini mi se da ovo ne stoji:

Citiraj:
40D ima veći ISO od 450D što amateru nije toliko bitno

ISO rating
40D: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (H)
500D: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (6400-12800 expandable)
Ali kako ti napisa, amateru to nije bitno.. :D

Koliko sam shvatio na ovom forumu, a i u gradu svi se dijele na Canon i Nikon, zbog relativno vece ponude za nadogradnju.
Nikon mi se cini za nijansu bolji od canona, ali nesto vise od nijanse skuplji. Tom logikom sam stigao do Canona.

Sta ti jos predlazes?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2009, 13:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Schwabo je napisao:
Vec sam bio na dpreview i cini mi se da ovo ne stoji:

Citiraj:
40D ima veći ISO od 450D što amateru nije toliko bitno

ISO rating
40D: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (H)
500D: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 (6400-12800 expandable)
Ali kako ti napisa, amateru to nije bitno.. :D

Stoji stoji.
Dobro pročitaj. Napisao sam za 450D :wink:
U anketi su navedeni 40D, 400D i 450D.

Schwabo je napisao:
Koliko sam shvatio na ovom forumu, a i u gradu svi se dijele na Canon i Nikon, zbog relativno vece ponude za nadogradnju.
Nikon mi se cini za nijansu bolji od canona, ali nesto vise od nijanse skuplji. Tom logikom sam stigao do Canona.

Sta ti jos predlazes?

Već sam napisao.
Citiraj:
Kupiš sebi Zenit i DSLR ti ne treba.
OK može i neki drugi SRL.

Za nekog ko počinje sa fotografijom to je pravo rješenje.

A ona podjela na Nikon i Canon i sve ostale je planetarna. Nije to samo u BL.
A ponuda za nadogradnju Canona u BL je ravna nuli. Vani je drugačije.

Kad si već pomenuo Nikon, onda pogledaj njihov D60. Vani ima pristojnu cijenu. Možda i "jači" model D90.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2009, 19:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Da, ali moje pitanje se odnosilo na 500D :)

Citiraj:
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_eos40d%2Ccanon_eos500d&show=all

Vidim da je 40D bolji (skuplji), ali me interesuje zasto? Da li je razlika u materijalima izrade ili ima jos nesto?

Citiraj:
A ponuda za nadogradnju Canona u BL je ravna nuli. Vani je drugačije.

Ponuda dSLR u BL je ravna nuli. A kakva je situacija sa SLR-ovima?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2009, 23:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Schwabo je napisao:
Ponuda dSLR u BL je ravna nuli. A kakva je situacija sa SLR-ovima?

Male oglase u ruke i traži SRL.
Ako je situacija oko nekih DSLR-a u BL ravna nuli, onda je što se tiče SRL-a u minusu.
eBay je tu velika prednost. Pogotovo ako se SRL (ne DSRL) kupuje pametno (od sellera koji imaju dobar rejting, puno prodanih artikala, dobre opise i stvarne fotke itd.) Mislim da ima tema o eBay-u, pa pretraži forum.

Ono što sam vidio u BL, a što se tiče DSLR-a me razočaralo. I dalje neki imaju prenaduvane cijene pa se kupovina nekog ozbiljnijeg aparata ne isplati.

Sve u svemu, vani imaš veći izbor modela, normalnije cijene itd. ali je ogromni nedostatak što nemaš ovdje garanciju na aparate kupljene vani i kupovina novih stvari na neviđeno.

Pogledaj i npr. Olympusove DSLR ili Pentax-ove ili čak Sony.
Izbor je veliki. Pogotovo za te jeftinije DSLR.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2009, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa ja sam najvise zagledao ebay.com, sto nas dovodi do sljedeceg pitanja.

Kako ste kupili svoj aparat?

Pretpostavljam da nije pouzdano naznaciti nasu adresu kao adresu isporuke zbog (ne)pouznadosti nase carine i poste.
Padalo mi je na pamet da kao adresu isporuke naznacim adresu nekog od prijatelja iz EU ili SAD, pa da mi ih on ponese ovamo kad bude dolazio. ili se vise isplati traziti povrat poreza na aparat kupljen u Hrvatskoj?

Iskustva?

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2009, 21:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2007, 03:45
Posto sam cest gost po nekim hrvatskim forumima, vidim da oni uglavnom kupuju aparate u Sloveniji i Austriji kad su akcije po trznim centrima, mada ti onda ostaje isti problem sa garancijom...

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2009, 16:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Schwabo je napisao:
Pa ja sam najvise zagledao ebay.com, sto nas dovodi do sljedeceg pitanja.

Kako ste kupili svoj aparat?

Imam jedan kupljen u Lenjingradu :D (dok je bio CCCP).
Nije Zenit! (sram me bilo :wink: )

Schwabo je napisao:
Pretpostavljam da nije pouzdano naznaciti nasu adresu kao adresu isporuke zbog (ne)pouznadosti nase carine i poste.
Padalo mi je na pamet da kao adresu isporuke naznacim adresu nekog od prijatelja iz EU ili SAD, pa da mi ih on ponese ovamo kad bude dolazio. ili se vise isplati traziti povrat poreza na aparat kupljen u Hrvatskoj?

Iskustva?

Zavisi od cijene :wink:

mladenm2000 je napisao:
Posto sam cest gost po nekim hrvatskim forumima, vidim da oni uglavnom kupuju aparate u Sloveniji i Austriji kad su akcije po trznim centrima, mada ti onda ostaje isti problem sa garancijom...

Kupuju tamo zbog povrata poreza, a čuo sam da odskora idu i u Srbiju kad su tamo neke akcije (i tamo imaju povrat PDV-a)...

Ljudi kupuju tamo gdje će proći jeftinije.

Schwabo je napisao:

Ja sam to prvi napisao i mislim da me nisi dobro shvatio. Kod nas ti je to više podjela tipa kao npr. ona naša podjela: Mercedes ili Audi.
Jeste da se neki ljudi dijele na ta dva proizvođača i da su oni najpopularniji i imaju velik izbor opreme, ali kada bi samo oni bili "u igri" svi ostali bi propali!
A, koliko vidim, to se ne dešava.
Čak je kod tih "početnih" DSLR najživlja igra i svi "konja za trku" imaju.
A o kompaktnim aparatima da i ne pišem. Pogledaj samo koliko ih je po šopovima. Ne možeš ni upratiti, samo izlijeću novi modeli kompaktića.

Pozzz

Vrh

[ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]