Schwabo je napisao:
Pa moram priznati da i nisam razmisljao o tome. Iako mi se vise svidja digitalni format fotografije, jer jos ne planiram nista izradjivati dio tvog posta koji glasi "par destina evra" zvuci primamljivo.
Da li se objektivi sa opcijom IS mogu koristiti i na SLR i na dSLR aparatima?
Kupiš sebi Zenit i DSLR ti ne treba.

OK može i neki drugi SRL.
Prednosti ima puno.
Cijene - smiješne. Može se za "siću" (do 100€) kupiti dobar SRL sa objektivom.
A kad jednom naučiš da koristiš manuelne postavke i kada vidiš rezultate kada razviješ film, tek onda ćeš znati šta je to fotografija.
Nedostatak: SRL koriste 35mm filmove. Mislim da je jedan film u BL oko 4KM, a razvijanje oko 3KM. Prebacivanje na CD isto oko 3KM.
Kada sabereš sve troškove može te izaći skuplje, pogotovo ako trošiš filmove kao lud.
Canoni sa oznakom EOS (SRL i DSRL) su kompatibilni što znači da možeš korisiti njihove objektive.
Pentax je tu najjači.
Njihovi SRL aparati iz 70-ih koriste isti sistem kao i DSLR. Znači možeš objektiv sa aparata starog oko 30 god. staviti na novi DSLR!
Kad sam već pomenuo Canon - za njega ima odličnih, ali i stvarno preloših objektiva.
Nema sredine - ili je odličan ili je pravo smeće.
Schwabo je napisao:
P.S. Moze li mi neko iskusniji analizirati dva aparata koja sam postovao u prethodnom postu?
Najveća razlika između Rebela i 40D je ta što će 40D imati veću cijenu ako ga ikada prodaš polovnog

Ima još - prije svega bolji tražilo, kvalitetnije sklopljen od Rebela, 40D ima veći ISO od 450D što amateru nije toliko bitno, 40ka - bolja ergonomija - nekome bolje leži u rukama...
Nema ih puno, ali ima razlika. Idi na dpreview pa uporedi ili idi u neki šop pa uporedi!
Zašto samo Canon?
Ima još proizvođača...