kefalo je napisao:
kakve veze ima kojim aparatom si slikao? ako sami kazete da je bitna kompozicija ugao i ti detalji koji zavise od fotografa nego do fotoaparata...
Itekakve veze ima. Ne mogu se porediti fotografije napravljene aparatom od 500KM i od 5000KM.. DOF, osjetljivost senzora, aberacije, ostrina, kolorni raspon, duzine expozicija i tona drugih parametara koji uticu na fotografiju.
Citiraj:
najbolje bi bilo da se u pravilo uvrsti kao obavezu napisati sta se sve sa slikom radilo. tj koji su filteri koristeni i koje dorade u ps.... pa bi pri tome na osnovu slike i njene obrade mogli da dajemo glasove.
Ako ces ti ocjenjivati sliku na osnovu dorade koja je koristena onda ce svaka moja slika biti 'ko ispod cekica' a ti neces moci vidjeti niti znati da sam bilo sta uradio na njoj.
Svaku fotku koju sam negdje objavio sam obradio, zato sto fotku pravim JA a ne aparat. Znaci jako malo automatskih podesavanja koristim na aparatu (obicno Whitebalance i Aperture Priority) i kad je prebacim na comp zelim da ta fotografija izgleda bas onako kako sam ja zamislio. Desava se masu puta da aparat ma koliko dobar bio pogrijesi u odabiru WB i da kasnijim sredjivanjima to korigujem.
One korekcije koje ja vrsim su obicno podesavanje WB, saturacija, kontrast, osvjetljenost, crop, resize i eventualno stavim okvir fotki.
Zelio bih da mi neko kaze koje mu od ovih korekcija smetaju i zasto?
Isto tako sve fotke koje su uslikane u JPEG-u su vec 'obradjene' od strane aparata. Zasto i kako?
Ovako: Svaki aparat ima senzor koji ima nekoliko miliona pixela. Svaki od tih pixela cuva informaciju o jednom dijelu fotografije. Kad bi se napravio fajl od svakog pixela bio bi to poprilicno velik fajl. Taj format slike se zove RAW i on je jedini 'sirov' i neobradjen. Ne izgleda bas najbolje kako bi mogao izgledati. Sta se onda desava? Pa onda software (processor slike) uzima takav fajl, obradjuje ga (dodaje kontrast, saturaciju, osvjeljenje, ostrinu) i snima kao JPEG. Te operacije aparat radi na odredjenih podesavanja, uglavnom fabrickih mada se kod nekih aparata daju i korigovati po zelji. Zato se desava da jedna scena uslikana sa 2 razlicita aparata izgleda razlicito.
Znaci iste su korekcije u pitanju, samo je jedne uradio aparat a druge sam ja. On je uradio to automatski, a ja na osnovu mog ukusa.
@Medolino: Meni nije 'fazon' uslikati i poslati vec napraviti dobru fotografiju i poslati. Point&Shoot su fotke koje nastaju na party, rodjendanima, svadbama kojima je jedino vazno da se vidi ko je ili sta je na fotografiji. Ovde ipak pricamo o umjetnickim fotografijama.