banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 29 Mar 2026, 07:01 Danas je 29 Mar 2026, 07:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2005, 00:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
A ono, bez neke ljutnje svima.

Ispade da je ovo takmicenje vise igranje photoshopom i ostalim sr..... nego fotografije koja je uslikana. Hajde crop i nekako, ali ispade da oni koji se ne igraju programcicima i nemaju neke sanse :)...

Ovo nije nista licno nikome, i mislim na poslednjih par tema, ne samo na ovu. :)

dodao moderator
Medolino je pokrenuo ovu debatu a vidim da ima potrebe da se malo oko ovoga usaglasimo. Dakle da raspravljamo malo o obradi fotografija koje se takmice. Jedni su da se fotografije obrade i time uklone samo neke osnovne mane (kontrast, balans bijele boje, eventualno ostrina i sl.), drugi su opet za malo vise obrade (kombinacije CB i color fotografija, dodavanje efekata, ...) a opet treci su protiv bilo kakve obrade.

Pitanje glasi: "U koju grupu spadate i zasto ste za ili protiv obrade?"

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 01:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
isto sam i ja htio da kazem... ne samo iz razloga sto se bash ne snalazim i nemam nekih interesa za takve programe... vec i zato sto to onda i nije interesantno...

kako bi ste slikali sa starim zenitima? kad ne bi vidjeli ni pics preview? ;)

p.s.
ovih dana sam bolestan pa cim ozdravim izlazim vani da nesto uslikam ;)

pozdrav

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 08:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Medolino je napisao:
Hajde crop i nekako, ali ispade da oni koji se ne igraju programcicima i nemaju neke sanse :)...

Eto ja sam se sa onom drugom slikom igrao malo AcdSee-om pa ponovo nemam nimalo sanse... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 09:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa ovim. Mislim da bi trebalo pokrenuti raspravu o tome da li koristiti ikakva pomagala u vidu naknadne obrade fotografije kad su u pitanju ova takmičenja. A ako neka koristiti onda koja. Ja mislim da obrađena fotografija više nije fotografija, bar ne u onom pravom strogom smislu, u smislu da se kroz nju može vidjeti stručnost fotografa.

Osoba A može uslikati odličnu sliku, osoba B može uslikati lošiju sliku, ali osoba B zna ili želi svoju sliku obraditi u PS-u i tako ta slika na kraju ispadne efektnija od slike osobe A koja nije željela naknadno dirati svoju sliku.

Neki se ne bave obradama slika pa ne bi ni znali "ušminkati" sliku kao što neki znaju. Tako da ovo onda više nije takmičenje fotografije već takmičenje "fotografije i dizajna". Što se mene tiče i to ima svoje, i moglo bi se posebno uvesti i to, ali ako se već govori o takmičenju fotografija onda mislim da tu ne bi trebalo naknadno obrađivati fotografije u programima koji za to mogu poslužiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 09:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2005, 12:34
Nije to tako jednostavno definisati.
Cinjenica je da su se fotografije od kad postoji ta vrsta umjetnosti obradjivale. Znaci i prije digitalne ere postojale su metode za izvlacenje kontrasta, pojacavanje boja, itd. Pri slikanju su koristeni nekoliko desetina razlicitih filtera za dobijanje plavog neba, za skidanje refleksija, za pojacavanje zute ili crvene boje za ovo ili za ono. Da bi se dobila 'starija' slika, koristen je film sa krupnim zrnom pa je djelovalo da fotografija ima 'sum'. Pri razvijanju filma koristene su razne hemikalije koje su imale drugacija dejstva na isti film. Znaci i prije je radjen i pre i post processing na fotografijama samo nas je malo imalo dodira direktno bas sa razvijanjem filma i izradom fotki.
Danas je postupak fotografisanja jednostavniji, sa senzora na karticu, sa kartice u PC, malo 'sminke' u PSu i to je to. To djeluje 'lakse' medjutim nije.
Od loshe fotografije, kojoj objekt slikanja nije u fokusu, koja je mutna, koja ima suvisnih elemenata ili koja ima losu kompoziciju ne moze ni najveci 'magican' u Photoshopu da napravi dobru fotku.
Za bilo kakve naknadne dorade treba imati itekako dobru bazu. Takodje kvalitet ovih fotki koji se pojavljuju na forumu zavisi i od aparata kojim se slika. Nemaju istu dubinu polja aparati od 200E i oni od 2000E.
Mislim da se moze ograniciti sta se smije a sta ne smije raditi u Photoshop-u, ali hocemo li moci naknadno vidjeti sta je uradjeno na fotki ako autor iste ne prizna sta je uradio??
Recimo da je na obe fotke (od Flash i Darkman) diskutabilan post-processing. Hocu reci, da efekat koji je napravio Flash je moguce izvesti, tako da se kadrira objekat (drvo u ovom slucaju), namjesti duza ekspozicija (recimo 1/15) i u trenutku kad aparat 'slika' treba rukom zakrenuti zoom prsten na objektivu. Tako se dobije efekat da je sredisnja tacka fokusirana a sve okolo kao da 'ide iz nje'.
Efekat koji je dobio Darkman moguce je dobiti odredjenim filterima koji propustaju samo jednu boju a ostale boje ostaju crnobijele.
Opet, ako cemo govoriti uopsteno o fotografiji, sve fotke koje se danas pojavljuju u novinama, billboard-ima, reklamama i slicnim medijima su obradjene. Ne postoji profi-profi fotograf koji ih moze takve izvuci iz aparata.
Kod javnih fotografskih konkursa u uslovima za ucesce su napisani tema konkursa, format fotografije i rok predaje a nigdje nisam naishao da neko pishe 'moze digitala, ali bez photoshopa' ili 'obavezno film, ne moze digitalna'.

Mislim da ne bi trebalo uvoditi neka pravila jer bi trebalo napisati poprilicno redova a pitanje je kako bi se kasnije mogla uopste primjeniti.
Uostalom zasto spustati kriterije i sve izjednacavati sa losijim? Zar nije cilj i da neko ko ne zna nauci od nekoga ko zna kako se moze fotka poboljsati, kako se mogu prikriti detalji, izvuci kontrast, srediti pretamne ili presvjetle oblasti, izvuci tamne detalje na vidjelo??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
:D Photocanon, jesen je izgleda pogodnija za diskusije nego fotografije. :lol: :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Nije vazna tema na kojoj se ovo pokrenulo (sticajem okolnosti, ispade ova)... valjda zato sto nam fali lisca... uglavnom... jednom neko rece "pita se od govana ne pravi" ... koliko puta sam uhvatio interesantan motiv, pa cak i sa dobrim aparatom... al' sam zasr*** oko tehnickog dela... i tu vise nije bilo nikakvog PS da popravi... ako je slika losa, onda losa svakako... ako je bezivotna onda nema tih filtera koji ce je oziveti (to znam, vecina je mojih ovakva :) ). Nisam vest u PS-u, snalazim se sa nekim osnovnim stvarima (cesto kad na nekim foto-forumima naletim na kojekakve postprocess "fazone" ne znam ni gde da ih trazim u PS-u). Osim toga, svi mi koji imamo slabije aparate smo osudjeni na upotrebu nekog post procesing alata jer nam fali boje, ostrine, mutnoce, granulacije, trista djavola... ako ne mogu da kropam sliku, bolje da je ne slikam... zasto? Zato sto ne koristim display za fotografisanje, nego viewfinder koji pokriva onih 85%... nisam ja kriv sto je tako napravljeno... nisam ja kriv sto mi "objektiv" ima aberacije ko film na Simicu sa VHS-a... ja sam samo kriv sto nikako da se odlucim da izvalim cetvorocifren broj eura za aparat... a i ko mi onda garantuje da cu instant nauciti da slikam...

Nemojte da se opterecujete time dal' je fotografija doradjivana ili ne... (treba biti posten, pa ako jeste, napisati to ispod - sta je radjeno i kako). Licno ne cenim neciji rad prema tome, jer znam da su svi ovde vise-manje ograniceni opremom... puno mi je vaznije da fotografija ima "ono nesto"... bez obzira dal' je prosla kroz PS ili ne... uostalom, svako preterivanje nije dobro, pa ce i silovanje efektima na kraju proizvesti kontra efekat... ali cu pozdraviti svako malo doterivanje fotografije, ako ce to popraviti stanje...

Eto... da ne galamite samo na photocanon-a... sad mozete i na mene :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 10:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
sto se meen tice ja nemam nista protiv obrade forografije sve dok ona ostaje fotografija. tesko je izvodljivo bas da slika ispadne ispod cekica pa da se kaci na zid direkt. warlock je fino rekao da su sve to hobi aparatici kod nas i tu pogotovo treba da se nesto uradi.

kako je photocanon rekao ako sliku niste dobro izostrili ili prenatrpali detaljima nema tog programa koji ce to da popravi i da je napravi boljom.

zakljucak. meni photoshop ne smeta a ako hocete raspisemo referendum pa vidimo. mada cu ja glasati za primjenu istog ali da se naglasi ispod sta je radjeno i zbog cega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kakve veze ima kojim aparatom si slikao? ako sami kazete da je bitna kompozicija ugao i ti detalji koji zavise od fotografa nego do fotoaparata...
nisam ni ja rekao da treba ZABRANITI doradu, vec da mozda nije fer prema nama koji to ne namjeravaju raditi! ;) ono sto hocu da kazem je....
slika koja je doradjiva je 5x profesionalnija i izglednija od one koja nije i time onaj koji ju je napravio je u prednosti u odnosu na one koji je nisu doradjivali!

zakljucak
najbolje bi bilo da se u pravilo uvrsti kao obavezu napisati sta se sve sa slikom radilo. tj koji su filteri koristeni i koje dorade u ps.... pa bi pri tome na osnovu slike i njene obrade mogli da dajemo glasove.

znam da se mnogo od toga ne moze provjeriti da li je istina sto je autor napisao ili ne... i u tom slucaju njemu na dusu... ako mu je toliko stalo do pobjede!

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 11:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Aj da mi ovo prebacino u drugu temu :)

FAZON je bas prikazati ono sto ste uslikali.
Bez sminkanja.
Ako hocete, ajmo drugu temu o ovome otvoriti.
:)

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 12:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Evo je u originalu... Bez sminkanja...
Jel mjenja ista stvari?

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Menja... meni se ovako vise svidja... :) Nekako mi je zivotnija... eto, po mom misljenju ovde nije trebalo cackati sa PS...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 12:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa, ok :wink:
Meni se svidjaju i jedna i druga, samo sto sam sa onom prvom uz PS htjeo iskazati jos jedan dio svoje maste :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

i meni se isto vise svidja! ajde da vidimo sud drugih ucesnika! ;)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 13:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2005, 12:34
kefalo je napisao:
kakve veze ima kojim aparatom si slikao? ako sami kazete da je bitna kompozicija ugao i ti detalji koji zavise od fotografa nego do fotoaparata...

Itekakve veze ima. Ne mogu se porediti fotografije napravljene aparatom od 500KM i od 5000KM.. DOF, osjetljivost senzora, aberacije, ostrina, kolorni raspon, duzine expozicija i tona drugih parametara koji uticu na fotografiju.

Citiraj:
najbolje bi bilo da se u pravilo uvrsti kao obavezu napisati sta se sve sa slikom radilo. tj koji su filteri koristeni i koje dorade u ps.... pa bi pri tome na osnovu slike i njene obrade mogli da dajemo glasove.

Ako ces ti ocjenjivati sliku na osnovu dorade koja je koristena onda ce svaka moja slika biti 'ko ispod cekica' a ti neces moci vidjeti niti znati da sam bilo sta uradio na njoj.

Svaku fotku koju sam negdje objavio sam obradio, zato sto fotku pravim JA a ne aparat. Znaci jako malo automatskih podesavanja koristim na aparatu (obicno Whitebalance i Aperture Priority) i kad je prebacim na comp zelim da ta fotografija izgleda bas onako kako sam ja zamislio. Desava se masu puta da aparat ma koliko dobar bio pogrijesi u odabiru WB i da kasnijim sredjivanjima to korigujem.
One korekcije koje ja vrsim su obicno podesavanje WB, saturacija, kontrast, osvjetljenost, crop, resize i eventualno stavim okvir fotki.

Zelio bih da mi neko kaze koje mu od ovih korekcija smetaju i zasto?

Isto tako sve fotke koje su uslikane u JPEG-u su vec 'obradjene' od strane aparata. Zasto i kako?
Ovako: Svaki aparat ima senzor koji ima nekoliko miliona pixela. Svaki od tih pixela cuva informaciju o jednom dijelu fotografije. Kad bi se napravio fajl od svakog pixela bio bi to poprilicno velik fajl. Taj format slike se zove RAW i on je jedini 'sirov' i neobradjen. Ne izgleda bas najbolje kako bi mogao izgledati. Sta se onda desava? Pa onda software (processor slike) uzima takav fajl, obradjuje ga (dodaje kontrast, saturaciju, osvjeljenje, ostrinu) i snima kao JPEG. Te operacije aparat radi na odredjenih podesavanja, uglavnom fabrickih mada se kod nekih aparata daju i korigovati po zelji. Zato se desava da jedna scena uslikana sa 2 razlicita aparata izgleda razlicito.

Znaci iste su korekcije u pitanju, samo je jedne uradio aparat a druge sam ja. On je uradio to automatski, a ja na osnovu mog ukusa.

@Medolino: Meni nije 'fazon' uslikati i poslati vec napraviti dobru fotografiju i poslati. Point&Shoot su fotke koje nastaju na party, rodjendanima, svadbama kojima je jedino vazno da se vidi ko je ili sta je na fotografiji. Ovde ipak pricamo o umjetnickim fotografijama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa Medolinom da se ovi postovi izdvoje i da se od njih kreira posebna tema.

Što se tiče obrade ona je OK kad je u pitanju slika za ličnu kolekciju, ili za neku uopštenu temu, ali bi trebalo vidjeti kako raditi za takmičenja. I svi bi kod postavljanja slike trebali napisati šta su sa njom naknadno radili. A to što neko ne bi prijavio izmjene, kao što reče Kefalo to je njemu na dušu, to zavisi od osobe i karaktera, a ovde se ionako ne dijele nagrade pa nije ni bitno.

Ovo malo lični na šminkanje djevojaka :), a ja to ne volim, jer se tada ne vidi djevojka već šminka.

Dark Man i meni se više sviđa druga fotka :), i list na njoj ima jasnije boje

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 15:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Evo kako su odredili pravila na jednom sajtu za takmicenje:

na fotografiju je zabranjeno dodavati tekst uključujući i potpis autora

dozvoljena su podešavanja: brightness, contrast, levels, desaturate (i ostali alati koji utječu kombinirano na ove parametre)

dozvoljeni je korištenje svih filtera, ali samo za manje korekcije (npr. ublažavanje šuma): blur, sharpen

zabranjeno je korištenje alata kao što je brush, clone, line tool...(osim na sitnim detaljima koje se neće primijetiti)

preporuka je ne koristiti okvire (u slučaju da koristite okvir ne smije viti veći od 25px). Nije dozvoljeno fotografiju postavljati nagnuto ili koristiti sjene.

Inace na taj sajt dolaze sve sami profesionalci, pa kad im vidis slike padnes na guzicu, em sto imaju odlicnu opremu, em sto dobro barataju sa obradom slika, a pitate se sto ja tamo radim, e pa meni je izazov takmiciti se s njima, mada im ne mogu ni "prismrditi", ali napredak dolazi praksom i samo radom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 16:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Meni nije cilj osvojiti prvo mjesto, sto se mene tice mogu biti i zadnji, jer onako od prvog mjesta nemam nista, samo gubim to da ne mogu ucestvovati na slijedecoj temi, meni je najbitnije da se moji radovi isticu idejom i realizacijom, da po necemu budem originalan, da sve to vise i vise usavrsavam i da mogu dobiti neki savjet... Fotografija mi je nesto vise od samog skljocanja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ma mozes ucestvovati iako budes prvi na takmicenju. od sada smo i to uveli jer smo skontali da je bezze i da je bolje sto vise slika. dalje dark o kojem se sajtu radi? mozda hrphotocontest?

ta pravila su otprilike ono sto i ja podrzavam. dakle sve dok fotografija ostaje fotografija.

evo nova tema pa raspalite

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 18:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
mozda hrphotocontest?

Jeste :wink:
Mislim da su im sasvim ok pravila, mada dosta njih prekrsi ta pravila, a i nema njih puno koji se bune zbog toga...

Vrh

[ 48 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]