Zamolio bih administratore i urednike ovog podforuma da ukoliko je ova tema OK da je ostave negdje pri vrhu da ne ponavljamo stalno ljudima neke stvari.... Naravno da ovo se moze naci googlajuci, ali posto vjerujem da bi bilo pitanja neka teme.....
Ekspozicija je kombinacija otvora blende i vremena okidanja zatvaraca (vrijeme ekspozicije), ili kao definicija: zbir kolicine svjetla, odredjene otvorom blende i vremena potrebnog da se ispravno osvetli film ili CCD senzor.
Dakle, za pocetak je potrebno reci sta je blenda i sta je zatvarac.
Blenda ()
odredjuje kolika kolicna svjetla prolazi do filma ili CCD senzora. Oznaka za otvor blende je "f", oznake koje mozemo naci na foto apartima su f:2, f:2.8, f:4, f:5.6, f:8, f:11, f:16, gdje npr. f:4 u odnosu na f:2.8 propusta dvostruko manju kolicinu svjetlosti sto je manji broj veci je otvor blende a inace vrijednosti se mogu kretati od f:1 gdje blenda potpuno otvorena (najveca kolicina svjetlosti) do f:64 gdje je blenda skoro potpuno zatvorena.
Brzina zatvaraca
(zatvarac- mehanicki dio koji se nalazi ispred filma/ ili CCD senzora i ne dozvoljava da svjetlost dopire osim pri slikanju) Dakle brzina zatvaraca ili vrijeme ekspozicije predstavlja vrijeme za koje se zatvarac- otvori i zatvori tj. vrijeme za koje ce svjetlost da dolazi do filma ili CCD senzora tj. vrijeme za koje se senzor ili film izloze svjetlosti. Posto je u pitanju vrijeme ali veoma kratko vrijednosti se pisu u sekundama odnosno dijelovima sekunde npr. 4 znaci da je u pitanju 4sekunde, a recimo 1/500 znaci da ce se zatvarac otvoriti i zatvoriti za 500ti dio sekunde.
Oznake su 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125 itd. dakle mogu da idu od par sekundi (ili vremena koje mi odabermo ako idemo na opciju beskonacno) do 1/5000 i td..
http://www.kresho.net/forum/camera3.swf
kliknite na play na animaciji
Ekspozicija
Mozda bi slikovito lakse bilo prikazati,(OVAJ PRIKAZ CE MOZDA NEKOME BITI SMJESAN, ALI OVAKO SAM NEKIM LJUDIMA OBJASNIO KAKO RADI EKSPOZICIJA) npr. umjesto svjetlosti zamislimo da je u pitanju voda tj. kapljice vode, tu imamo otvor kroz koji prolaze kapi i posudu u koje te kapljice upadaju (kao film ili CCD).
Kapljice ne mogu da prodju do posude dok se ne otvori "prolaz" (kao sto je blenda za svjetlo)
Kada se "prolaz" otvori onoliko koliko mi zelimo da propustimo kapljica kapljice upadaju u posudu (kao otvor blende i kolicina svjetlosti koja prolazi). Naravno zavisi koliko dugo drzimo otvoren "prolaz", pa samim tim i koliko dugo ce kapi upadati (vrijeme ekspozicije ili vrijeme dok se zatvarac ne zaklopi).
Kada se dovljno nakupi tada se zaklopi "prolaz". Sta smo uhvatili , uhvatili smo i naravno ako previse dugo drzimo otvoreno ili je otvor prevelik dobicemo previse kapljica u posudu i samim tim ne odgovara onome sto smo htjeli na odredjenoj mjeri.
Isto je princip i sa svjetlosti koja dolazi do filma ili CCD. Dakle kada iskombinujemo otvor blende i brzinu zatvaraca dbojamo ekspoziciju,. DA bi smo ddobili rezultate koje zelimo tj. fotografiju koja nije ni presvjetla ni previse tamna, moramo da nadjemo vrijednosti i za otvor blende i brzinu zatvaraca.
OD svetlosnih uslova zavisi otvor blende tj. kolicina svjetla, pa ukoliko je recimo suncano vrijeme uzimamo da je otvor blende f:11, i ekspoziciju 1/60, sto je odlicno podeseno za te uslove ako slikamo neki objekat koji je miran (sto se i na slici vidi da se sve poklapa),
ali recimo ukoliko zelimo da uslikamo auto sa vecom brzinom tada nam je potrebno da vrijeme eksponiranja bude manje (da ne bi dobili sliku koja ima samo trag od auta) pa uzimamo recimo za suncano vrijeme 1/1000 a otvor blende moramo da prilagodimo pa je to f:4. (na slici se vidi da se parametri pokalapaju)
UKoliko bi pogrijesili vrijednosti, tj . pogresno postavili dobili bi ili presvijetlu sliku ili pretamnu npr. f:11 i 1/125, slika bi bila tamna jer nije bilo dovoljno svjetlosti
Ili ukoliko bi bilo f:11 a vrijeme ekspozicije 1/15 slika bi bila presvijetla jer jer bilo previse svjetlosti.
Uglavnom danas digitalci sami rade proracun preko senzora, pa je ovo objasnjenje samo da shvatite sta znaci ekspozicija, i da je nekad punno teze bilo tj. bilo je potrebno iskustvo i osjecaj za odredjivanje parametara. Uglavnom ako neko kaze radjeno je sa dugom ekspozicijom misli se da je imao stalan otvor blende, ali je samo mjenjao vrijeme ekspozicije. ETO!
Ako sam negdje nesto pogresno napisao ispravite me jer sam kucao na brzinu.... i nism imao vremena da se previse oko crteza.....