Isto tako zanimljivo je "hvatanje" vatrometa i svijetla od auta:
okidac drzan dvije sec
U jedan od foto trikova spada "kako napraviti ( i ovakav ili jos i bolji ) snimak vatrometa".
Ja cu vam reci kako sam ga ja napravio , pa vi vidite mozete li bolje .
Za ovaj tip fotografije moramo imati stativ za fotoaparat. To je glavni uvjet da fotka uspije i da nam " rakete" budu ostrih linija.
Postavimo aparat na stativ; odradimo podrucje na kojem predvidjamo da ce biti interesantno za snimati ( i molim Boga da bar nekoliko raketa odleti tamo). OTVOR blenda namjestimo na minimalan : 11 ili 16 . Vrijeme expozicije je neograniceno !!! Prvo namjestimo na skali za expoziciju na B . Za okidanje moze nam pomoci i zicani okidac , ali ako ga nemamo i mirna ruka je dobra , jer je tu ipak stativ. Ali budimo pazljivi ne naslanjajmo ruku nego pritisnimo okidac samo vrhom prsta i drzimo PRITISNUT okidac onoliko dugo koliko zelimo "uloviti " raketa u jedan snimak. Kad procijenim da je dosta "vatre" na snimku otpustimo okidac i pripremimo se za novi ...
Slikano sa Minoltom XG-1
Istu tehniku koristimo ako zelimo napraviti nocni snimak ulice , pogotovo je efektno poslije kise jer je sve mokro i ima puno refleksa rasvjete... Razne gradjevine su osvijetljene raflektorima pa je zgodno iskoristiti tu rasvjetu za nocni snimak uz Beskonacnu expoziciju...
Ako ne zelite uhvatiti tragove svijetala od auta, tj. ako je ulica manje prometna moguce je prije nailaska (cujemo ih) auta pokriti objektiv i cekati da auto prodje. Tako sprijecimo pojavu linijabijelo-crvenih od farova i pozicijskih svjetala.Tada i expozicije mora biti produzena.
Kod prometnijih ulica taj se problem ne moze sprijeciti.