banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 09:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 800 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jun 2010, 07:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Okt 2009, 14:42
Love against the end of the world
Slika

Speedlight YONGNUO YN-467
CPL filter, tripod, torba

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 08:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Prelijepo. Divlji orah i bršljan, gdje je ovo slikano?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
Kastel Banja Luka

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ma kaaakaaav Kastel, ovo je Oberkirchenmünsterburg iz Nord-westmecklenburga Sjeveroistočni dio Schlezwigholstein pokrajine BDR-a.. :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Samo mi nije jasno kako Banjo-Lučanin može postaviti pitanje: Gdje je ovo slikano?

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ne zamjeri, nisam ni blizu BL. :D

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
lj_zrilic je napisao:
Samo mi nije jasno kako Banjo-Lučanin može postaviti pitanje: Gdje je ovo slikano?

Meni nije jasno kako neki Banjolučanin može napisati ovo.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 14:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

I evo još jedna s Kastela u znak prekida ljutnje :) :)
Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2007, 03:45
Jedna reflektivna od danas:

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2010, 23:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2007, 03:45
Opet ja, ovaj put iz parka Petar Kocic od danas:

Slika

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2010, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
i ja Kastel za trku imam :)

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2010, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Savjet da izbjegavas "poklapanje" dva objekta ili nekih linija tako da vizuelno izgledaju kao jedan objekat (linija).
To zamara oko, unosi nesuglasicu i dosta smeta.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 05:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Savjet da izbjegavas "poklapanje" dva objekta ili nekih linija tako da vizuelno izgledaju kao jedan objekat (linija).

hvala na sugestiji, imacu to na umu, ali posto mi je ovaj motiv zapeo za oko bas sam nisanio da se vrh krova poklopi sa drvetom jer bi pomjeranje vrha krova pravo iritiralo, ovako nekako mi se cinilo prihvatljivim, isao sam vise na mistiku...
ps. dobar izgovor para vrijedi :D

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 11:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:

Ne bih se složio, meni se ovo baš svidjelo, ako si mislio na krov i drvo..........baš nekako kao da drvo raste iz krova, što kaže br. jedan, treba uočiti moment

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lj_zrilic je napisao:
Block out je napisao:

Ne bih se složio, meni se ovo baš svidjelo, ako si mislio na krov i drvo..........baš nekako kao da drvo raste iz krova, što kaže br. jedan, treba uočiti moment

Da, na to sam mislio i jasno se vidi njegova namjera. Bez uvrede ali taj "uoceni momenat" je meni banalan.
Druga stvar je estetska i kompoziciona.
Perceptivno nas ometa u jasnom odredjivanju planovi 1-2-3...Tu je problem kod 2-3 jer se stapaju u jedan, to nas zbunjuje a kada kazem "Ahaa" to je drugi a to je treci, onda visi pitanje u zraku "zasto je umjetnik to uradio?". To vizuelno zbunjivanje moze da ima smisla ali mu je potrebno ono "zasto?/zato."

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 21:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Da, na to sam mislio i jasno se vidi njegova namjera. Bez uvrede ali taj "uoceni momenat" je meni banalan.
Perceptivno nas ometa u jasnom odredjivanju planovi 1-2-3...Tu je problem kod 2-3 jer se stapaju u jedan, to nas zbunjuje a kada kazem "Ahaa" to je drugi a to je treci, onda visi pitanje u zraku "zasto je umjetnik to uradio?". To vizuelno zbunjivanje moze da ima smisla ali mu je potrebno ono "zasto?/zato."

Pazi ovako, ja sam to uradio jer sam zelio da ispricam pricu koju sam vidio, kroz sam snimak i kasniju obradu i u toj mojoj prici se savrseno uklapali elementi put vrata piramida drvo... na onome ko gleda je da odluci da li mu se to svidja ili ne (da li stvara neke emocije ili ne), tvoju primjedbu (prvo sam pogledao malo tvoje radove da vidim ko je daje) sam dobronamjerno shvatio i prihvatio kao jos jedan od niza detalja u kompoziciji koje nisam teoretski znao a vjerovatno u slicnim situacijama nesvjesno koristio

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Broj Jedan je napisao:
Block out je napisao:

Pazi ovako, ja sam to uradio jer sam zelio da ispricam pricu koju sam vidio, kroz sam snimak i kasniju obradu i u toj mojoj prici se savrseno uklapali elementi put vrata piramida drvo... na onome ko gleda je da odluci da li mu se to svidja ili ne (da li stvara neke emocije ili ne), tvoju primjedbu (prvo sam pogledao malo tvoje radove da vidim ko je daje) sam dobronamjerno shvatio i prihvatio kao jos jedan od niza detalja u kompoziciji koje nisam teoretski znao a vjerovatno u slicnim situacijama nesvjesno koristio

Te kompozicione greskice se cesto desavaju. Npr. to su likovni elementi koje sam najcesce izbjegavao u svom studentskom radu i veoma ih lako uocim.
To sam naravno naucio, nisam izmislio i uvijek mi zagolicaju oko. Crtajuci ili fotografisuci neki pejzaz uvijek izbjegavam da mi se poklopi npr. linija krova sa zicom od bandere ili tako neki slicni primjeri.
Stvar je jednostavna, umjetnik moze da postavi tu kompoziciju iz neznanja ili namjerno. Za to namjerno treba imati i opravdanje tj. zasto i sta je htio da postigne. U tom slucaju ta kompozicija moze da ima smisla. Ako to nije navedeno u nekom sinopsisu koji prati rad, posmatrac mora da pita ili da ode kuci sa upitnikom iznad glave. Ja sam uvijek za pitanje, za dijalog jer umjetnost ne mogu posmatrati kao nesto okaceno na zidu cemu cu se diviti i nijemo proci pored rada. Super je sto si imao jasan koncept i ako moze malo vise o toj prici jer sam siguran da ce poslije i ostali drugacije posmatrati rad.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Te kompozicione greskice se cesto desavaju. Npr. to su likovni elementi koje sam najcesce izbjegavao u svom studentskom radu i veoma ih lako uocim.
To sam naravno naucio, nisam izmislio i uvijek mi zagolicaju oko. Crtajuci ili fotografisuci neki pejzaz uvijek izbjegavam da mi se poklopi npr. linija krova sa zicom od bandere ili tako neki slicni primjeri.
Stvar je jednostavna, umjetnik moze da postavi tu kompoziciju iz neznanja ili namjerno. Za to namjerno treba imati i opravdanje tj. zasto i sta je htio da postigne. U tom slucaju ta kompozicija moze da ima smisla. Ako to nije navedeno u nekom sinopsisu koji prati rad, posmatrac mora da pita ili da ode kuci sa upitnikom iznad glave. Ja sam uvijek za pitanje, za dijalog jer umjetnost ne mogu posmatrati kao nesto okaceno na zidu cemu cu se diviti i nijemo proci pored rada. Super je sto si imao jasan koncept i ako moze malo vise o toj prici jer sam siguran da ce poslije i ostali drugacije posmatrati rad.

Ajde da ne davimo ostale, prvo ja nisam umjetnik, nisam se ni skolovao u tom smjeru niti sam skolovan fotograf, ako hoces esej o uticaju treceg i petog harmonika na rad energetskog sistema tu ti mogu roman napisati :)
Pravila komozicije fotografije znam bar vecinu, ovo sto si napisao nisam znao i zato me je to zainteresovalo, obicno kad slikam prvo proucim pozdinu pa tek onda smjestam u to osnovni motiv.

Sto se tice toga sta je autor htjeo da kaze sa slikom, to ostavljam posmatracu inace bi na izlozbama autor trebao da bude stalno prisutan i da posjetiocima objasnjava sta je htjeo da kaze sa pojedinom slikom, filmom, muzickim djelom, tako da ja ovdje necu ispricati pricu koju sam imao u glavi kad sam ovo radio, mozda sam trebao napisti i naziv slike "drvo zivota" pa bi bilo jasnije i neka onda svako sam pravi sebi pricu.
Kao ilustraciju evo slika koju sam nazvao"ateista" elemenat kompozicije je neparan broj elemenata na slici

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, i naziv moze da igra veliku ulogu zato i sa njim dosta treba da se pazi i da se dobro promisli.
Ovaj drugi rad mi je bolji. Ideja jasnija, vizuelno prociscen, kompozicija dobra. Mozda jos malo kropovati sa lijeve strane da simetrija (na kojoj se insistira) bude potpuna. Objekti lijepo komuniciraju izmedju sebe, osjeca se stabilnost bez obzira na toliko bjelilo.
E da, ova recenica mi nije bas jasna:
Citiraj:
elemenat kompozicije je neparan broj elemenata na slici

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 16:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
E da, ova recenica mi nije bas jasna:
Citiraj:
elemenat kompozicije je neparan broj elemenata na slici

pravilo nepara u kompoziciji fotografije:
"Subjekt (ili bar glavni elementi) fotografije izgledaju bolje fotografirani kao neparni brojevi nego kao parni. Ocu reci...neparni broj photo elemenata izgleda na fotografiji atraktivnije nego paran broj.
Objekti fotkani u gropama od tri ili pet smatraju se najjacima sto se kompozicije tice. Takvi brojevi elemenata stvaraju prirodni okvir i ugodni su za oko. Ovo pravilo vrijedi kako za ljude, tako i za ostalo...cvijece, kolace, zgrade, biljke, itd..."

dakle nisu slucajno tri jajeta a ne dva ili cetiri

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Ја много готивим фотографију, али за сад немам неки преспреман фотоапарат са којим бих могао нешто да урадим, тако да ми је фотографија за сад повремени хоби. имам неколико занимљивих фоткица чији сам ја аутор, али ништа посебно. међутим понекад ми дође да мало преправим неке фотке у Фотошопу, али нисам ни најбољи познаваоц фотошопа :lol: :D

тренутно сам заглавио код позадине за једну фоткицу и никако не знам како да то одрадим(проблем код прелаза боје са црне на сиву) па ме занима да ли овдје требам питати за помоћ или у некој другој теми?
ако требам овдје да одмах постављам фотку :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 800 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 40  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]