Block out je napisao:
Te kompozicione greskice se cesto desavaju. Npr. to su likovni elementi koje sam najcesce izbjegavao u svom studentskom radu i veoma ih lako uocim.
To sam naravno naucio, nisam izmislio i uvijek mi zagolicaju oko. Crtajuci ili fotografisuci neki pejzaz uvijek izbjegavam da mi se poklopi npr. linija krova sa zicom od bandere ili tako neki slicni primjeri.
Stvar je jednostavna, umjetnik moze da postavi tu kompoziciju iz neznanja ili namjerno. Za to namjerno treba imati i opravdanje tj. zasto i sta je htio da postigne. U tom slucaju ta kompozicija moze da ima smisla. Ako to nije navedeno u nekom sinopsisu koji prati rad, posmatrac mora da pita ili da ode kuci sa upitnikom iznad glave. Ja sam uvijek za pitanje, za dijalog jer umjetnost ne mogu posmatrati kao nesto okaceno na zidu cemu cu se diviti i nijemo proci pored rada. Super je sto si imao jasan koncept i ako moze malo vise o toj prici jer sam siguran da ce poslije i ostali drugacije posmatrati rad.
Ajde da ne davimo ostale, prvo ja nisam umjetnik, nisam se ni skolovao u tom smjeru niti sam skolovan fotograf, ako hoces esej o uticaju treceg i petog harmonika na rad energetskog sistema tu ti mogu roman napisati

Pravila komozicije fotografije znam bar vecinu, ovo sto si napisao nisam znao i zato me je to zainteresovalo, obicno kad slikam prvo proucim pozdinu pa tek onda smjestam u to osnovni motiv.
Sto se tice toga sta je autor htjeo da kaze sa slikom, to ostavljam posmatracu inace bi na izlozbama autor trebao da bude stalno prisutan i da posjetiocima objasnjava sta je htjeo da kaze sa pojedinom slikom, filmom, muzickim djelom, tako da ja ovdje necu ispricati pricu koju sam imao u glavi kad sam ovo radio, mozda sam trebao napisti i naziv slike "drvo zivota" pa bi bilo jasnije i neka onda svako sam pravi sebi pricu.
Kao ilustraciju evo slika koju sam nazvao"ateista" elemenat kompozicije je neparan broj elemenata na slici