Hertzog je napisao:
Sony T77, gde da nosam stativ sa sobom, uzeo sam ovaj mali aparat da moze u dzep da mi stane jos treba stativ pod miskom da nosam
Od modova imam Auto, PGM-Program Auto( podesava se svaki detalj posebno, sto sam naveo gore) ISO-High Sensitivity (slikanje bez blica pri slabom osvetljenju, redukuje zamucenost), Movie Mode (za snimanje), Landscape (slikanje pejzaza sa udaljenim fokusom) Soft Snap (slikanje osoba sa blagom pozadinom), Twilight Portrait ( slikanje portreta sa blicom pri smanjenom osvetljenju), Twilight (slikanje pri smanjenom osvetljenju koristeci stativ) i SCN koji ima podkategorije: Gourment (slikanje hrane

), Beach (slikanje na moru pri velikoj kolicini plave boje), Snow (za slikanje po snegu) Fireworks (slikanje vatrometa), Underwater (za slikanje pod vodom) i Hi-Speed Shutter (za slikanje predmeta u pokretu). Mislim da je PGM taj manual mod jer u njemu sve podesavam kako ja zelim. A sta podrazumeva taj izraz šum?
Sta cu kad sam laik a to me zanima, pa ako vam nije dosadno... super

Hertzog,
uzeo si aparat koji ti stane u džep i ako si zadovoljan sa tom odlukom, odnosno, ako ti je to bio prioritet onda ćeš morati prihvatiti činjenicu da fotografije koje on proizvodi nisu onakvog kvliteta kakav imaju neki drugi "deblji" aparati.
Na njemu je urađeno mnogo kompromisa kako bi se to postigla "tankoća".
Npr. objektiv je u tijelu i malen je...
CCD čip je malen...
Nema optical viewfinder iliti "tražilo" kako ga zovu naši "susjedi" (nekad ti to može pomoći da uštediš bateriju)...
Prednosti su mu da stane u džep, a ima velik i pregledan LCD. Još je touch screen, ak' se ne varam.
Manual mod je onaj u kome možeš da ručno podešavaš f stopu (blendu) i brzinu zatvarača.
Njega nemaš na aparatu.
Dakle, bukvalno imaš digitalnog idiota...
Svako ručno podešavanje pomaže jer kako si i sam primjetio Auto nekad pogriješi...
Srećom, imaš modove (neki jeftiniji aparati imaju više modova od tvog pa čak i manuelno podešavanje, pa nemoj da se hvališ).
Od modova koje ti imaš pokušaj upotrebiti Twilight Portrait jer kako si napisao to je mod za "slikanje portreta sa blicom pri smanjenom osvetljenju"
On će ti pomoći kod slikanja osoba sa blicom.
Balkanski špijun je u pravu.
Blic na kompaktnim aparatima (gotovo svim modelima i vrstama) možeš upotrebljavati 2-3 metra (negdje i do 4), a za sve ostalo je neupotrebljiv.
Mali savjet, nikad ne pokušavaj slikati osobe (ali i životinje) sa blicom ako si od njih udaljen manje od 1 m.
Za slikanje udaljenijih osvijetnljenih objekata može ti pomoći Twilight, jer kako si naveo to je mod za "slikanje pri smanjenom osvetljenju koristeci stativ".
Eh sada, ako ti je mirna ruka, možeš pokušati fotkati sa tim modom, a možes se i snaći koristeći auto, klupu, šank, sto...
Samo pripazi da ne padne, iako aparat izgleda čvrsto niko ne preporučuje da ga bacaš...
I tu je Balkanski špijun u pravu blic ti neće mnogo pomoći.
I na kraju (za slikanje udaljenih osvjetljennih objekata - ne onih koji su udaljeni kilometar, već do par desetina metara.) možeš pokušati sa program (PGM) modom.
Isključi blic.
Odzumaj skroz da ti i ono malo svjetlosti uđe u objektiv.
Namjesti mu ISO na 200 ili 400.
Pritisni okidač do pola.
Aparat će ti automatski izoštriti i dati ti na LCD-u u rezultat približan fotografiji.
Ako ti se sviđa, pritisni do kraja tj. okini, slikaj, fotkaj, pucaj

...
Ako nisi zadovoljan pokušaj iskoristiti kontrolu ekspozicije u + ili - u zavisnosti šta želiš postići od fotografije (nemoj skroz do + ili - 2, već se igraj malo - ide po "trećinama").
Tako će ti uvijek biti bolji rezultat od Auto moda čak i ako fotkaš bez stativa!
Igraj se malo sa aparatom...
A o ekspoziciji i aparatima imaš više na ovom forumu (nekoliko tema).
Prelistaj malo kada budeš imao vremena.
Pozdrav!
Ako imaš još nedoumica - pitaj!