Citiraj:
2. Radial blur možeš napraviti čak i sa jednostavnijim programima za obradu fotki.
@ BL4Ever
Ne znam jesam li bio dovoljno jasan kad sam rekao...
Citiraj:
...onaj radial blur je pravi, iz ruke...
...sto znaci da je onaj radial blur napravljen "pjeske" - okretanjem aparata za vrijeme ekspozicije. To se radilo mnoooooogo prije pojave digitalne obrade fotografije, nisam siguran ali mozda i 100 godina ranije
Ima ovdje kompetentnijjih ljudi od mene, ali ako vrtis aparat za vrijeme ekspozicije tako da ti centralna osa ostane dovoljno mirna, dobices ostru sredinu polja a postepeno veci radial blur prema ivicama. Igraj se neko vrijeme pa ce ti neke upaliti....
Kazes da studiras fotografiju, prva godina? Posto preptostavljam da ovakve tehnike pominju po knjigama, ako ne do sada onda sigurno kasnije....Imam i neke sa motion blurom, koji obozavam, a evo i jedne slicne onoj gore sa cvijecem...
Radial blur

Mislim da na ovoj nisu dirane boje, licno mislim da Canon imam neznatno blaze boje od nekih fotki koje sam uporedjivao, ali mozda grijesim, to je moje misljenje.

Motion blur

Potpuno se slazem sa Foto Mihajlom oko njegove tvrdnje, bilo koji noviji DSLR sa dobrim objektivom ce dati sjajne rezultate, ja sam pogrijesio sa kupovinom jeftinijih stakala (pogotovo 18-55 koji mi je dosao u kitu). Trebao sam uzeti samo tijelo aparata i bolji (nazalost skuplji) objektiv sa boljim F vrijednostima, ali sad sta je tu je, dok ne legne neki regres ili nesto, pjevaj i sviraj s onim cim imas. Da me ne shvatite pogresno, nije objektiv los, vjerovatno je BestBuy za svoju kategoriju, ali bolji objektiv ti daje fleksibilnost u losijim uslovima svjetla....
Moje misljenje, opet kazem, da se neko ne uvrijedi...