stigmata je napisao:
ova dva stuba su karakteristicna zbog bogate reljefne obrade....to je sve sto ja znam

samo da dopunim sa par dodataka (ako nekog interesuje

): reljefi oslikavaju prizore opisane u Jevandjelju, kao i scene iz Borromäus-ovog zivota! Stubovi u pocetku nisu bili predvidjeni (i kao takvi nisu zastupljeni u najboljoj tradiciji baroknog graditeljstva), tek naknadno su u duzem vrem. periodu gradjeni. Unutrasnjost krase izvanredne freske i na kojima se trenutno obavlja restauracija, kao i citavog enterijera. Za tu priliku je i montiran manji lift koji vas vodi pod samu kupolu. Mozete i licno da uzmete uvid pri samoj restauraciji. Kad sam dosao u Bec nije mi bilo odmah jasno zasto su zgrade tako niske (osim na periferijama i na Dunavu), ali je sve "izaslo na vidjelo" kad sam se popeo na toranj od Stephansdoma! Wien je poznat po svojim crkvama (naravno i po ostalim znamenitostima), koje se isticu u svom okruzenju i ocrtavaju horizonte samog grada. Ove ili sljedece godine, komplet uzi centar (I Bezirk-za nas domace

) treba(o) (je) da bude oznacen kao spomenik od izuzetne kulturno-istorijske vaznosti i stavljen pod zastitu UNESCO-a.
Npr., u ambijentu Schönbrunn-a snimani su kadrovi za film "Tri Musketira"!
Nije mi bila namjera da pisem ovde neke turisticke prospekte, ali iskoristio sam priliku da napisem par zanimljivosti vezanih za Bec.
Izvinjavam se za ovaj dugacki OT i molim moderatore da ga ipak ne obrisu