banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 17:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 515 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Maj 2013, 10:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Budžet mi je 400 eura i jedini dSLR koji bih uzeo je D3100. LX7 mi probija budžet tako da on otpada. Opet napominjem da ima značajno manji senzor od GF3.

Ne planiram posjedovati mnogo objektiva, možda još jedan u nekoj daljoj budućnosti pored kit objektiva.

CSC mi je zanimljiv koncept zato što nudi kvalitetnu fotografiju u kompaktnijem kućištu.

@<Enter_name>, de reci mi pošto si koristio i GF3 i D3100, da li je primjetna razlika u težini kad ga nosiš po čitav dan. Mislim da mi aparat i ne mora moći stati u džep, već samo da nije prevelika patnja i da nije muka nositi ga pored sve ostale opreme koju ponekad znam nositi. Kad nosiš ranac od 60L na leđima, nije ti baš svejedno...
Kako ti koristiš svoj aparat? Šta imaš od opreme? Kad ideš negdje šta nosiš? Kako slikaš? Kako bi poredio D3100 i GF3 u smislu kvaliteta izrade, kvaliteta fotografija, intuitivnosti, kompaktnosti... I tako dalje...

Ne znam više ni ja ništa... Već 7 dana iščitavam DPReview, izgleda da mi je izgorio mozak... Ajd još malo da mi pomognete ne bih li se do sutra odlučio koji aparat da uzmem...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 10:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Citiraj:
Inace, sad sam vidio ptrebam potvrdu da nije los , pa da ga pazarim.ovoljno nikon d3100, osnovni set - objektiv 18-55 mm, nije ni lose ocijenjen, samo
?

Laoce, nije loš!
Pravi odlične fotografije, ja sam stvarno zadovoljan svojim iskustvom kad sam ga testirao za sebe. Jedina mu je mana snimanje videa, budući da ima mono mikrofon, te on pokupi zvuk autofokusa...

Ali, vrijedi 380eura koliko sam ja kontao dati za njega... :)

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 11:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
GF3 je mnogo kompaktniji od D3100. O stajanju u džep zaboravi, ni sa 20mm objektivom nije za njega; torba je pod moranje. Kit objektiv je objektiv za svašta i ništa; kada bi morao izabrati jedan objektiv (gledajući i cijenu, naravno), to je definitivno kit (14-42mm), ali opet, f/3.5 i nije impresivna cifra... trenutno imam samo njega, igrao sam se sa 20mm i on je definitivno sledeća kupovina (košto koliko i aparat sa kit objektivom); tu su i osnovni filteri: UV (zaštita), polarizacioni (za slikanje pejzaža (ali ne i panorama, odlično "potamnjuje" nebo), vode (odlično izbija refleksiju)) i ND8 (za vodu i vodopade). U nekoj skorijoj budućnosti sam planirao 45-200mm, jeftin i dobar teleobjektiv. Sve u svemu, koristim ga za slikanje ljudi (odličan je za portrete) i dešavanja (roštilji, izleti), pejzaža (kada idem po terenu). Sa kit objektivom zaboravi na makro. GF3 je bukvalno između kompakta i DSLR-a; D3100 je u prednosti što ima mode dial, dok za takvo nešto kod GF3 moraš ulaziti u meni. Jednostavan je za korištenje, touchscreen jedva i da diram (sem kad neću da fokusiram na neku određenu tačku), blic je srednja žalost (na 14 (28) mm objektiv baca sjenku). Slike su u najmanju ruku uporedive sa D3100 (imam ga na poslu, a kit objektivi imaju iste karakteristike), kvalitet izrade je odličan (kao i kod svakog Panasonica), kit objektiv djeluje lošije izrade nego na D3100, ali ništa posebno. Prilikom fokusiranja ne rotira prednji dio objektiva kao D3100 kit, pa je bolji za polarizacioni filter. Sve u svemu, kada se odlučiš za jednu platfomu (u mom slučaju, MFT), ne isplati se prelaziti na drugu (pošto većina opreme postane neupotrebljiva). Prema meni, MFT je odličan kompromis između kompakta i DSLR-a, nudi odlične performanse u manjem (ali ne i kompaktnom) pakovanju od DSLR-a (koji je logičan izbor samo za profesionalca).

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 11:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Za šta se koriste pancake objektivi? :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 11:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Za palčinke :D Kompaktni objektiv fiksne žarišne dužine... poenta je u njegovoj veličini.

Slika

Ovaj namontirani je pancake, dok je ovaj pored kit objektiv.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 20:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dakle savjetuješ mi da ipak uzmem neki MFT za svoje potrebe? :) Da preskočim D3100? :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2013, 21:30 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Za moje potrebe, meni je dovoljan MFT. Na tebi je da odlučiš da li je tebi dovoljan ili nije.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2013, 18:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Možeš li malo opširnije objasniti taj Lumixov problem blica?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2013, 19:26 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Blic je pozicioniran iznad objektiva. Pošto je kit objektiv poprilično dugačak, kada slikaš na najširem (14 (28) mm), vidi se sjenka objektiva na slici. Ovaj problem ne postoji kada zumiraš, kao ni na kraćim objektivima (14, 20mm).

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2013, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Jos uvijek ne namjeravam mjenjati fotoaparat ali me zanima moze li se u BL negdje naci vodonepropusno ´kuciste´ (u jeftinijoj varijanti ´kesa´) za fotoaparate? Znaci, nista pretjerano skupo, niti profi vec vise ovako:
http://www.ebay.com/itm/30M-Underwater-Case-Housing-Waterproof-Case-Canon-S95-S90-Nikon-CoolPix-S6300-/261045448201?pt=US_Camera_Underwater_Housings&hash=item3cc7856e09

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2013, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jan 2007, 00:30
AJVAR, viđao sam to na pik-u, potraži u sekciji za fotoaparate.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 07:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
KUpio sam Canon G15 pa ako neko ima neka iskustva i poneki tipp za isti bio bih zahvalan da podjel.

Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 21:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 22:30
ratkop je napisao:
KUpio sam Canon G15 pa ako neko ima neka iskustva i poneki tipp za isti bio bih zahvalan da podjel.

Odlican aparat, neka ti je sa srecom! I ja bih ga vrlo rado volio imati! ;)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 21:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Ja sam se za vikend takodje ponovila fotoaparatom-Fuji s4500! :)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 21:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

krofnica84 je napisao:
Ja sam se za vikend takodje ponovila fotoaparatom-Fuji s4500! :)

E pa cestitam i tebi krofnice (kakav simpa nik :lol: ), neka ti je sa srecom! :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Hvala! :)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jel moze savjet kada je G15 u pitanju, sta i kako da podesim za najbolje nocne slike?

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2013, 23:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ratkop je napisao:
Jel moze savjet kada je G15 u pitanju, sta i kako da podesim za najbolje nocne slike?

Poslao sam ti privatnom porukom, doduse, sve sam ti opisao sa kompaktom Canon G9(nekad sam ga imao), ali mozes sve to primjeniti sa Canonom G15. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 06:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tek kad ovo citam shvatim koliko nista ne znam.
zar nije uvjek bilo sto nizi ISo bolja nocna slika, tvoja preporuka je nizak ISo ako koristim stativ a visok ako iz ruke slikam. Ja slikam iz ruke, znaci trebam ici na visak ISO (do max 200 jel?).
Shvatio sam da prvo prebacim u M mode, iskljucim blic ako slikam dalje objekte (ako je objekat unutar 5m, ostavim blic).Predpostavljam da jacinu blica podesim na max? kako podesavam otvor blend? Kod mene je 1.1. kako podesavam brzinu expozicije, sta je to? kako se to zove na engleskom?
Tu bi se onda trebao i s white balance igrati malo koliko sam shvatio

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2013, 08:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Па ако сликаш из руке онда се фотоапарат неизбјежно тресе тако да треба да за што мање времена "ухвати" слику, зато већи ИСО (али и већи шум). А за баланс бијелог, носи са собом неки бијели папир и час посла подесиш. :)

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 515 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 26  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]