banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 29 Mar 2026, 04:55 Danas je 29 Mar 2026, 04:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 19:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
Protiv ukrasavanja ili da se uvede takmicenje sa "obicnim" slikama i takmicenje posebno za ljubitelje PS-a.

Zasto? Medo je vec naveo - fora je vidjeti original, a meni je bezveze da kacim svoje slike jer nemam pojma o tehnickim stvarima o kojima pricate. Za mene je to spansko selo :oops: Cak mi je i PS stran... Samim tim - bezze mi je slati slike i blamirati se :-?

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
I ja bi volio biti konkurencija na hrphotocontestu onim profesionalcima koji imaju opremu od preko 10.000 KM, koji jos uz kvalitetnu fotografiju iskoriste PS... ja im ne mogu nista sa svojim obicnim digitalcem, ali to mi je dobro mjesto za ucenje i tamo kao amater zelim da se iskazem kroz svoje ideje i svojim trudom...
Budemo li mi ovdje slali obicne fotografije bez ikakve obrade, ovo takmicenje po meni nece biti toliko zanimljivo, zar vam nije bit u tome da nesto vise naucite i naucite i vi obradjivati fotografije ili samo da skljocate? Vama je izgleda bitnije da osvojite 1. mjesto, umjesto da nesto naucite, ja se ne bojim konkurencije, ona me cini jacim...
Ja sam u pocetku ucio osnove kompozicije, vladanje raznim tehnikama i jos uvijek to isto ucim, zelim da napredujem da stvaram razne ideje i da stignem one od koji vladaju fotografijom :D
Covjek je stvoren za napredovanje, a ne da se zadrzava na jednom te istom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 23:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
Mozda imati dva takimcenja, jedno za "sirovine" a drugo za "obradjene?"

Meni je licno jako zao sto vise nemam fotoaparat, tek sam se zagrijao kad sam ga morao prodati. :( A kako je krenulo, novi necu vidjeti u sokrije vrijeme. Da imam fotoaparat ucestvovao bih redovno, a i malo se bavio obradom. Ionako imam i koristim i GIMP i PS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Okt 2005, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
vidim da cemo se tesko dogovoriti pa predlazem da svako ko hoce da obradjuje sliku postuje i original i obradjenu pa ko voli da gleda jednu neka gleda a ko voli drugu neka gleda drugu. sta ja znam malen je broj slika koje budu na takmicenju da bi pravili dva takmicenja. mozda kad se bude takmicilo barem 20 ljudi no kako ide zima i lose vrijeme sumnjam da cemo se setkati sa aparatima kao za vrijeme lijepog vremena.

Dakle moj prijedlog je da se postuju i original i obradjena. Ko je za? Dobro. Protiv? Dobro. Uzdrzanih? Kazem uzdrzanih! Dobro ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 00:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2003, 05:18
mangia je napisao:
Dakle moj prijedlog je da se postuju i original i obradjena. Ko je za? Dobro. Protiv? Dobro. Uzdrzanih? Kazem uzdrzanih! Dobro ...

Za.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 10:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2005, 12:34
@mangia: zelis li da ostavim fotku od 8.7MB u RAW formatu na forumu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 12:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
mangia je napisao:
predlazem da svako ko hoce da obradjuje sliku postuje i original i obradjenu pa ko voli da gleda jednu neka gleda a ko voli drugu neka gleda drugu

podržavam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka

photocanon je napisao:
@mangia: zelis li da ostavim fotku od 8.7MB u RAW formatu na forumu?

pod originalom podrazumjevam sliku koja je optimizovana za web i nista vise. podrazumjeva se rezolucija od nekih 640x480, 800x600 ili eventualno 1024x768, ali da je PRILAGODJENA za web i da ne prelazi nekih 100-150kB u najgorem slucaju.
dakle samo smanjivanje i optimizovanje. a ko hoce da nesto stima u PS-u neka nastima pa opet optimizuje, smanji na razumnu velicinu i okaci.
ako neko hoce samo neobradjenu sliku , neka stavi neobradjenu. ako neko hoce da obradi sliku neka je obradi. ako se nekome ne svidjaju obradjene slike neka ne glasaju za nju. ako se nekome pak ne svidjaju neobradjene slike neka ne glasa za nju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 14:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
A ja bi onda jos jedan prijedlog dao, a to je da se ne salju slike iz neke vase arhive, nego da se iskljucivo prave fotografije na zadatu temu, pa da vidimo kako ko ima razvijenu mastu i koliko ulazete stvarno u sebe da napravite dobru fotografiju... Ja sam jedino na prve 2 teme nasao fotke iz svoje arhive, na svim ostalim temama sam slao fotografije koje su bile iskljucivo radjene za temu i uvijek sam se trudio da uradim sto bolje mogu, uostalom mozete procitati EXIF sa fotografija pa se uvjeriti, a mislim da ce to biti bolje za vas napredak, a ne se baviti time sto neko bolje barata PS-om ili nekim drugim programom...
I prije nego sto ste se vi i vasi roditelji rodili u foto laboratorijama su pri samoj izradi fotografija koristene razne formule za upotrebu hemikalija (rastvor, voda, metol, natrijumsulfit,...) da bi se fotka razvila i obradila "po zelji", tj. da bi se povecao ili smanjio kontrast, da bi od sivih tonova dobili samo bijele tonove, itd. To mozda zna bolje Photocanon objasniti, posto sam ja o ovome samo citao, jer nisam nikad bio u nekoj foto laboratoriji...
I ko se bavi, kako profesionalnom, tako i amaterskom fotografijom trebao bi da poznaje i osnove obrade fotografije... Ne razumijem zasto to uopste da se ovdje uskracuje... Na rade se ovdje fotografije sa montazama i ne znam ni ja cime, to su vec fotografije za neke druge oblasti, ovdje se radi o osnovnim obradama...
Ja se iznenadim kad vidim svog bratica, koji ide u 1. osnovne i koji ne da zna ukljucit racunar, nego se cak igra sa nekim grafickim programima i otvori sliku i crta po njoj i igra se sa raznim filterima i potom je jos zna sacuvat... Nije da Vas omalovazavam ili njega sad da hvalim, nego da skrenem paznju da to nije "Bozije slovo"!

Poslednji put menjao Dark Man dana 02 Okt 2005, 17:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 14:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Jako fino receno darkman i o tome sam ja vec pisao, ali izgleda da sam koristio kineski font :).
Ispada da je vrijednija i vjerodostojnija fotka onog ko stavi aparat na 'P' mode (full automatic) i skljocne nego nekoga ko poprilicno radi na pripremi, podesavanjima i postprocesssingu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
I meni se tako cini... jedino da i mi pocnemo mlatiti po "auto" modu... mozda nas nesto ubode... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
photocanon je napisao:
Jako fino receno darkman i o tome sam ja vec pisao, ali izgleda da sam koristio kineski font :).
Ispada da je vrijednija i vjerodostojnija fotka onog ko stavi aparat na 'P' mode (full automatic) i skljocne nego nekoga ko poprilicno radi na pripremi, podesavanjima i postprocesssingu.

Ne, nego je vrijednije 6 sati igranja u PS od obicne ispiracije i full automatic :).

Ne mislimo svi isto...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka

Medolino je napisao:
Ne mislimo svi isto...

Bas zato sto ne mislimo svi isto postovacemo kako ko hoce. obradjenu, ne obradjenu ili i jednu i drugu. a ko nece ne mora ni jednu.

ne znam zasto je problem postovati necije misljenje i zasto je toliki problem ako se neko "igra 6 sati". kazem ovde ima ljudi koji bi da nesto nauce. posto smo svi naucili uperiti aparat prema objektu i stisnuti ono najvece dugme predlazem da krenemo na naredni korak. ko ne zeli da nesto nauci o obradi fotografije neka nastavi da slika kako on misli da je ispravno i neka pusti druge ad rade sta oni hoce.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ono sto hocu cijelo vrijeme da kazem da ce se svima vise svidjet slika koja je total obradjena u PS nego koja je sama od sebe onako slikana :).
No, nema veze, svako se drzi svog pa i ja :angel: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 20:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Medolino je napisao:
Ne, nego je vrijednije 6 sati igranja u PS od obicne ispiracije i full automatic :).
Ne mislimo svi isto...

Hvala Bogu da ne mislimo svi isto iako mi ovo sve pocinje liciti na ponizavanje i provociranje onih koji o fotografiji zele da nauce nesto vishe i da izvuku vishe iz jednog snimka. To je definitvno sve sto imam reci na ovu temu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 20:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nikog ja ne ponizavam i to ljudi znaju vec stvarno kazem sto mislim.
Sto se mene tice, tema je off kao i najvjerovatnije moje dalje ucesce po takmicenju (koje mi se svidjelo, ali rekoh sta mi smetalo). :D

Uzivajte :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 21:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Medolino je napisao:
Sto se mene tice, tema je off kao i najvjerovatnije moje dalje ucesce po takmicenju (koje mi se svidjelo, ali rekoh sta mi smetalo).

Joj Medo sto se odma' ljutish? :)

Meni je smijesno da sada neko kome se npr. ne svidja obrada u PS-u (koju iskreno ja nesto ni ne znam, manje-vise osnove i tako to) ili nesto mu se ne svidja, misli da to nije u redu, pa pocne se rasprava o tome i on/ona odmah, nakon par razlicitih misljenja odustaje od daljnjeg ucestvovanja u temi/forumu.
Ima dosta primjera, ali necu sada da ih navodim. Tako se desava dosta na forumu, ne samo ovdje.

A moj stav o PS-u ili ne...
Meni je iskreno svejedno da li je slika prosla kroz PS ili ne. Vazno je da slika ima nesto u sebi sto te privlaci. Ne mozes sada od neke lose slike napraviti 'top image'. Dobro, mozes je poboljsati koliko-toliko, ali opet nije to to.
Znaci, ja sam uzdrzan sto se tice toga. (koga briga sta ja mislim :D )

I da, btw, ja slike uglavnom propustim malkice kroz AcdSee editor (da, AcdSee, ne PS), tacnije, malo se igram sa tim i ako mi se svidi slika zadrzim kopiju i nju postujem.

Najbolje je onda postovati prvo obradjene slike (kao thumbnail), znaci onako kako se autoru dopadaju, a kao link dati original, jer cim vidite 2x istu sliku jednu kraj druge i ne svidja vam se toliko vise (barem je tako meni).

Eto, toliko... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja podrzavam (a i koristim) obradjivanje fotografije ali samo na nivou levels, contrast, korekcija boja, sharpen...
Ovakvom obradom ne zelim da stvorim neku iluziju, vec jednostavno da popravim greske koje je uradio digitalni fotoaparat, jer ih on (skoro) nikada (bar ne u klasi fotoaparata koju ovdje vecina koristi) ne prikazuje onako kako smo mi vidjeli dok smo slikali.
Ako sam ja vidio neki motiv sa plavim nebom, onda mi nije fazon da okacim fotografiju na kojoj je fotoaparat prikazao nebo blijedo plavo ili bijelo, jer to nije ono sto sam ja vidio svojim okom i sta sam zelio da uslikam. Zato cu pojacati plavu boju neba, da bude bas onakva kakvu sam ja vidio, a ne "iluzija" koju je aparat stvorio zbog svoje nesavrsenosti.
Isto tako sto se tice izostravanja slike, ako je neka fotografija mutna onda cu da je izostrim da bude onakva kako sam je i vidio, jer ja ne vidim mutno (srecom).
Ne vidim sta je u tome lose.

Sto se tice fotografija na kojima se nesto docrtava, brise (ili dodaju efekti) u smislu da to znatno utice na samu poruku fotografije, mislim da se trebaju svrstati u dizajn a ne u fotografiju. (npr. fotka sa 3 darkmana, ... ta mi je prva pala na pamet)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 22:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

FLASH je napisao:
Medolino je napisao:
Sto se mene tice, tema je off kao i najvjerovatnije moje dalje ucesce po takmicenju (koje mi se svidjelo, ali rekoh sta mi smetalo).

Joj Medo sto se odma' ljutish? :)

Meni je smijesno da sada neko kome se npr. ne svidja obrada u PS-u (koju iskreno ja nesto ni ne znam, manje-vise osnove i tako to) ili nesto mu se ne svidja, misli da to nije u redu, pa pocne se rasprava o tome i on/ona odmah, nakon par razlicitih misljenja odustaje od daljnjeg ucestvovanja u temi/forumu.
Ima dosta primjera, ali necu sada da ih navodim. Tako se desava dosta na forumu, ne samo ovdje.

A moj stav o PS-u ili ne...
Meni je iskreno svejedno da li je slika prosla kroz PS ili ne. Vazno je da slika ima nesto u sebi sto te privlaci. Ne mozes sada od neke lose slike napraviti 'top image'. Dobro, mozes je poboljsati koliko-toliko, ali opet nije to to.
Znaci, ja sam uzdrzan sto se tice toga. (koga briga sta ja mislim :D )

I da, btw, ja slike uglavnom propustim malkice kroz AcdSee editor (da, AcdSee, ne PS), tacnije, malo se igram sa tim i ako mi se svidi slika zadrzim kopiju i nju postujem.

Najbolje je onda postovati prvo obradjene slike (kao thumbnail), znaci onako kako se autoru dopadaju, a kao link dati original, jer cim vidite 2x istu sliku jednu kraj druge i ne svidja vam se toliko vise (barem je tako meni).

Eto, toliko... :wink:

ne ljutim se, nego nikog ne ponizavam, ne znam sto nekom smeta moje misljenje :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2005, 22:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
E dugo nam je i traj'o forum... :cry:

Vrh

[ 48 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]