banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 29 Mar 2026, 06:51 Danas je 29 Mar 2026, 06:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 22:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2005, 12:34
Fino!
Podrzavam ispravke:
- slati 1 sliku;
- dozvoliti ramove ali ne i potpise;
- obrisati drugu recenicu u stavci 11.

Vezano za obradu, ja bih iskopirao onaj dio koji je darkman jednom vec objavio a iskopirano je sa nekog foruma.

Isto tako, nema potrebe da se naglasava da li je fotka i koliko obradjena. Kad se zavrsi takmicenje, moze se pricati o obradi.

Dodao bih i jos jedno pravilo da ako se utvrdi da je bilo ko glasao za svoju fotku ili nekako naznacio da je to njegova taj bi trebao biti diskvalifikovan (pitanje je i koliko dugo).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 22:18 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Hm... Sad ga malo zapetljaste...
Mislim da bi bilo najbolje samo staviti da se smije staviti jedna slika, (ovo za obrade, to vi govorite), i da je stavlja user koji ju je postavio, a ne slati na mail i ostale komplikacije, jer:
-ako neko i postavi ranije fotku i 'gledaocu' treba vise vremena da mu se svidi neka fotka (tad taj sto je postavio rano fotku dobija "+", jer je rano postavio fotku, pa se ona moze vise gledati i sviedjeti se nekome), onda oni sto kasnije stavljaju fotke imaju "+" za to sto mogu duze razmisljati i napraviti po njima bolju fotku; [ovo sam malo zapetljao]
-i ovako nema bas puno slika na takmicenjima, a na ovaj novi nacin bi ih bilo jos manje;
-ne moze nas inspirisati necija slika i podsjetiti na nama nesto zanimljivo sto bi skljocnuli za zadanu temu;
-treba cekati na azurnost moderatora i plus onda kako ce mangia ucestovati na takmicenju, ako ima sve slike kod sebe, pa on to malo pogleda i pregleda...?; :)
-treba slati mailom (sto je meni nesto postalo problem :) );
itd.

Znaci, samo ograniciti na postanje jedne slike i kvit. Bez suvisnih komplikacija, te salji mailom, te otvaraj novi account na photobucketu, te ne smije se znati ko je poslao, te ovo, te ono... Niko ne glasa po nicku, vec po slici, zar ne?! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 22:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Evo dakle skoro pa konacna pravila: (verzija 2 beta rc07543222) :)
1. Temu za takmicenje i rok za prijave odredjuje pobjednik prethodnog takmicenja, s tim da rok ne smije biti kraci od 10 dana.
2. Svaki takmicar smije da posalje samo jednu sliku.
3. Slike ne smiju prelaziti 800 piksela po duzoj strani i moraju biti optimizovane za internet.
4. Slike posaljite na mangia81 at gmail dot com pri cemu subject mora biti za takmicenje a u mailu obavezno naglasite svoj nick na ovom forumu.
5. Na fotografiju je zabranjeno dodavati tekst uključujući i potpis autora. Dozvoljena su podešavanja: brightness, contrast, levels, desaturate (i ostali alati koji uticu kombinirano na ove parametre)
Dozvoljeno je korištenje svih filtera, ali samo za manje korekcije (npr. ublažavanje šuma): blur, sharpen. Zabranjeno je korištenje alata kao što je brush, clone, line tool...(osim na sitnim detaljima koje se neće primijetiti) Preporuka je ne koristiti okvire (u slučaju da koristite okvir ne smije biti veći od 25px). Nije dozvoljeno fotografiju postavljati nagnuto ili koristiti sjene.
6. Svaka slika treba da ima naziv. Ukoliko posaljete slike sa generickim nazivima (dscxxx.jpg itd) bice tako prezentovane.
7. Sve slike ce nakon isteka roka za slanje biti prezentovane po onom redoslijedu kako su stizale i nece sadrzavati nikakve informacije o autoru.
8. Zabranjeno je prezentovanje fotografija koje su poslane na takmicenje na nekom drugom podforumu ovoga foruma, da bi se sprijecilo otkrivanje autora.
9. Glasanje za slike se vrsi po principu 3,2,1 i glasaci imaju pravo da obrazloze svoje glasove.
10. Pobjednik je onaj autor cija je slika osvojila najvise glasova.
11. Autor koji na bilo koji nacin ukaze na svoju fotografiju ili je prezentuje na nekom dijelu ovog foruma bice diskvalifikovan.

Nemojte me nazvati Staljinom zbog rigoroznih pravila. Slobodno prigovorite ako nesto ne odgovara.

@FLASH
Ako sam dobro razumio ti si da se na dosadasnji nacin postuju slike? Samo da vaze pravila o obradi i velicini slike i da moze biti samo jedna slika po autoru?

Sto se tice primjedbe da bi ja mogao da vidim slike pa da dobijem ideju, bilo bi ocigledno da je neko nekoga prekopirao. Ovaj problem se moze rijesiti tako da se nadje neko ko bi ovo radio a ne bi ucestvovao na takmicenju. Mislo sam da se kao organizator takmicenja postavlja pobjednik prethodnog takmicenja i da on postavlja slike na glasanje nakon isteka roka ali smo prije razjasnili da i pobjednik moze ucestvovati pa to pada u vodu. Broj slika bice znatno manji jer smo ogranicili na 1 sliku po takmicaru a da budem iskren malo sam ljut na nicka, stigmatu, guess who-a i jos neke jer su nas malo zaboravili na takmicenjima.
Nista jos nije zvanicno. Kada konacno utvrdimo pravila ova tema ce pasti u zapecak a konacna pravila ce biti postavljena u Top temi da svako moze da ih jasno vidi bez citanja 10 stranica teksta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 23:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
mangia je napisao:
5. Na fotografiju je zabranjeno dodavati tekst uključujući i potpis autora. Dozvoljena su podešavanja: brightness, contrast, levels, desaturate (i ostali alati koji uticu kombinirano na ove parametre)
Dozvoljeno je korištenje svih filtera, ali samo za manje korekcije (npr. ublažavanje šuma): blur, sharpen. Zabranjeno je korištenje alata kao što je brush, clone, line tool...(osim na sitnim detaljima koje se neće primijetiti) Preporuka je ne koristiti okvire (u slučaju da koristite okvir ne smije biti veći od 25px). Nije dozvoljeno fotografiju postavljati nagnuto ili koristiti sjene.

Malo je ovo pravilo prekomplikovano.

1. Zasto je zabranjeno koristiti sjene ??? Jel se misli na kompjuterski dodavane ili sjenke objekata na slici ? Pitam, zato sto su neke od najefektnijih fotografija koje sam ikad vidio uradjene igrom svjetla i sjenke...
2. Zasto je zabranjeno uslikati kosu fotografiju ?

3. Zabranjeno je koristenje brush, clone tool, line tool osim na sitnim detaljima.....A koliko je sitnih detalja dozvoljeno korigovati ??

4. Dozvoljeno je koristenje svih filtera ? Ili samo filtera za rad sa shumom ???

Sto se tice gledanja tudjih slika, mislim da sa tim nema problema, jer bi bilo malo previse ocigledno da je neko ukrao ideju....Ja vjerujem adminima foruma da nece krasti ideje :) :) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2005, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka

Moram da priznam da sam i ja planirao da postavim pitanje te zadnje recenice oko nagnutih fotografija i sjenki. (posto pravila nisam ja izmislio nego samo prepisao)
Mislio sam npr. na ovu sliku
Slika

da je ravna nije ali sama slika nije nagnuta. nego je aparat nagnut :)

mislim da se podrazumjeva na vjestacke sjenke i njih treba zabraniti.

dozvoljeno je korigovati sve detalje ali samo tako da se ne primjeti. npr. neki trun ti uleti u kadar, retusiranje akni na licu, dlacica u nosu. otprilike ovo se radi sa brush, clone, line tool, ...

za filtere isto vazi kao i za ove alate gore tj da ne mijenjaju fotografiju bitno i da bude ocigledno da je necim "kvrckana"
Pozivam malo bolje upucene fotografe da malo o ovome prozbore. Photocanon, nick, jos neki. Mozda da stave neki konkretan primjer sta se smije a sta ne smije

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 00:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Mislim da bi za slanje slika bilo najbolje da mi svoje fotke sami postavimo na imageshack, photobucket i dr., pa da Mangiji posaljem ovdje preko foruma na private message, da ne moramo to raditi preko maila... i da Mangia postavlja fotografije onako kako mu pristizu, dakle ne da se ceka zadnji dan takmicenja da se postave, pa da tema bude prazna, nago kako mu pristizu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka

malo si me zbunio dark. ok razumijem taj fazon da se meni preko maila ili preko priv poruke posalju linkovi ka slikama (koje bi obavezno sadrzavale tumb. slike da ih ja ne bi pravio).

samo ne razumijem da li si za to da se slike postavljaju odmah kako pristizu ili da se stave sve odjednom na kraju. ovo pitam posto si na prethodnoj stranici ove teme rekao da ti se svidja photocanon-ov prijedlog da se slike stave sve odjednom a sada kazes da se stavljaju odmah cim stignu na takmicenje?

meni bi konkretno sa moje strane bilo najlakse da se otvori nalog na photobucket-u (npr http://photobucket.com/albums/a225/takmicenje/ ) koje bi se zastitilo password-om kao sto je sada i samo oni koji zele da se takmice bi dobili password i mogucnost da postave jednu sliku. tako je MNOGO lakse jer su tumb-ovi vec napravljeni i lako mi je za poslagati slike na takmicenje. a bila bi ukljucena opcija da se slike slazu po redu kako stizu pa ne moram razmisljati ko je kada poslao. ali to i nije toliko bitno. i glasaci bi vidjeli slike sve odjednom kada se glasanje otvori dok bi pristigle slike mogli vidjeti samo takmicari prilikom postavljanja svoje slike.

uh zaboli me glava od razmisljanja. ode sad spavati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 00:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2002, 01:00
Da se postavljaju odmah kako pristizu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 08:58 
Pripravnik
Pripravnik

1. Nalog na photobucketu (koji si vec otvorio vidim :) ) savrseno odgovara potrebama....

2. Slike treba stavljati odmah.

3. Mislim da bi trebalo dozvoliti vise od jedne fotografije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Po meni, bolje je da tema traje 10 dana.
Kad se rok zavrsi, 5 dana slike stoje na "izlozbi" i glasa se. Tako postizemo otrpilike 2 takmicenja mjesecno.

:)

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 12:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
Dark Man je napisao:
Da se postavljaju odmah kako pristizu

i ja sam za ovo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka

koliko vidim vise ljudi je da se slike odmah postavljaju nego da se skladiste kod mene na mailu pa da ih ja odjednom stavim.
onda cemo ih stavljati na http://photobucket.com/albums/a225/takmicenje/ tako sto ce svako ko hoce da se takmici traziti od mene pass i postavice jednu sliku.
kazem jednu jer neko salje dve a neko jednu pa je onda onaj sa dve slike u prednosti jer ce lakse pogoditi ukus glasaca.

za sada ukrako ovako izgleda:
slike max 800 piksela, optimizovane za internet, bez imena autora uz gore navedenu obradu (ko zeli naravno). dozvoljeno je jednu sliku postaviti. od mene trazite password. ja cu ih postavljati na temu za takmicenje da se ne bi znalo ko je slao koju sliku. ta ista tema ce imati samo jedan post koji ce sadrzavati sve slike i bice zakljucana dok ne zapocne glasanje.

ko napravi neki zajeb sa nalogom za skladistenje slika neka ima na umu da ce pokvariti sve i da ja ne mogu da saznam ko je to uradio a nece me ni interesovati pa cemo bataliti sve ovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 14:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2005, 12:34
Moje misljenje je da i dalje ostaje da ti dobijas slike na mail (nije valjda problem poslati sliku mailom??) i da ih onda stavljas negdje i objavljujes na forumu. Da li ces je staviti na imageshack ili na photobucket, nije vazno. Naravno, ako to tebi nije neki posao a mislim da ako pregledas mail jednom dnevno ce biti dovoljno.

Tako se smanjuje mogucnost da ce neko 'nesto zeznuti' a i sigurno je lakse poslati sliku mailom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka

onda je dogovoreno. slike cete slati na mangia81 at gmail dot com. vaze gore navedena pravila i slike ce biti postavljane onim redoslijedom kako budu stizale (zadnja pristigla slika ide na kraj liste).

ako neko ima problem sa slanje maila (flash recimo) neka pokusa poslati preko nekog web maila a ako ni to ne upali moze da trazi password pa da uploaduje direkt.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
A ja opet velim da je bas fora da slika bude anonimna. Znaci, bez onog, e ja sam to fotografisao. :)

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2005, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka

i bice anonimne. meni se salju slike a ja ih postavljam odmah. bey imena i informacijama o autoru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2005, 23:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Citiraj:
i bice anonimne. meni se salju slike a ja ih postavljam odmah. bey imena i informacijama o autoru.

Кул

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2005, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka

mala napomena.

naime posto je tema gdje ce se postavljati slike zakljucana za nove postove iako ja dodam novu sliku nece vam se prikazivati kao tema sa neprocitanim postom pa sam odlucio da joj stalno mijenjam naziv kako slike pristizu.

Dakle naziv teme je Foto takmicenje 7 - "Naslov knjige" - X fotografija
gdje je X trenutni broj slika koje su pristigle na takmicenje. Kad jednom vidite slike i zapamtite broj slika lako cete znati da li ima novih slika ili ne. :)

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2005, 19:36 
Pripravnik
Pripravnik

Mozda bi bilo zgodno da u prvom postu takmicenja stoji i datum do kojeg traje takmicenje, da ne moramo stalno racunati koliko nam je dana jos ostalo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2005, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka

talibani ogranicili duzinu naslova. pokusavao sam jos pokoju informaciju gurnuti ali ne ide.

Vrh

[ 65 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]