Evo dakle skoro pa konacna pravila: (verzija 2 beta rc07543222)
1. Temu za takmicenje i rok za prijave odredjuje pobjednik prethodnog takmicenja, s tim da rok ne smije biti kraci od 10 dana.
2. Svaki takmicar smije da posalje samo jednu sliku.
3. Slike ne smiju prelaziti 800 piksela po duzoj strani i moraju biti optimizovane za internet.
4. Slike posaljite na
mangia81 at gmail dot com pri cemu subject mora biti
za takmicenje a u mailu
obavezno naglasite svoj nick na ovom forumu.
5. Na fotografiju je zabranjeno dodavati tekst uključujući i potpis autora. Dozvoljena su podešavanja: brightness, contrast, levels, desaturate (i ostali alati koji uticu kombinirano na ove parametre)
Dozvoljeno je korištenje svih filtera, ali samo za manje korekcije (npr. ublažavanje šuma): blur, sharpen. Zabranjeno je korištenje alata kao što je brush, clone, line tool...(osim na sitnim detaljima koje se neće primijetiti) Preporuka je ne koristiti okvire (u slučaju da koristite okvir ne smije biti veći od 25px). Nije dozvoljeno fotografiju postavljati nagnuto ili koristiti sjene.
6. Svaka slika treba da ima naziv. Ukoliko posaljete slike sa generickim nazivima (dscxxx.jpg itd) bice tako prezentovane.
7. Sve slike ce nakon isteka roka za slanje biti prezentovane po onom redoslijedu kako su stizale i nece sadrzavati nikakve informacije o autoru.
8. Zabranjeno je prezentovanje fotografija koje su poslane na takmicenje na nekom drugom podforumu ovoga foruma, da bi se sprijecilo otkrivanje autora.
9. Glasanje za slike se vrsi po principu
3,2,1 i glasaci imaju pravo da obrazloze svoje glasove.
10. Pobjednik je onaj autor cija je slika osvojila najvise glasova.
11. Autor koji na bilo koji nacin ukaze na svoju fotografiju ili je prezentuje na nekom dijelu ovog foruma bice diskvalifikovan.
Nemojte me nazvati Staljinom zbog rigoroznih pravila. Slobodno prigovorite ako nesto ne odgovara.
@FLASH
Ako sam dobro razumio ti si da se na dosadasnji nacin postuju slike? Samo da vaze pravila o obradi i velicini slike i da moze biti samo jedna slika po autoru?
Sto se tice primjedbe da bi ja mogao da vidim slike pa da dobijem ideju, bilo bi ocigledno da je neko nekoga prekopirao. Ovaj problem se moze rijesiti tako da se nadje neko ko bi ovo radio a ne bi ucestvovao na takmicenju. Mislo sam da se kao organizator takmicenja postavlja pobjednik prethodnog takmicenja i da on postavlja slike na glasanje nakon isteka roka ali smo prije razjasnili da i pobjednik moze ucestvovati pa to pada u vodu. Broj slika bice znatno manji jer smo ogranicili na 1 sliku po takmicaru a da budem iskren malo sam ljut na nicka, stigmatu, guess who-a i jos neke jer su nas malo zaboravili na takmicenjima.
Nista jos nije zvanicno. Kada konacno utvrdimo pravila ova tema ce pasti u zapecak a konacna pravila ce biti postavljena u Top temi da svako moze da ih jasno vidi bez citanja 10 stranica teksta.