Popokatepetl je napisao:
Kad se dostigne određen stepen razvoja, brak će bukvalno postati izlišan kao takav, ali mislim da to još nije slučaj.
Svašta. Znači kako budemo napredovali brak će postati prevaziđen, jer je on nešto što odgovara samo nižem nivou ljudskog razvoja. Prije bih rekao da to što ovoliko brakovi pucaju govori o niskom nivou koji ljudi danas imaju i da će brakovi procvjetati kada se mi upristojimo i sazrijemo.
Malo kasnije si se izvukao sa ovim
Popokatepetl je napisao:
Recimo, ja iz ovih navedenih primjera ne vidim da je problem u braku, već u ljudima. Znači, nije institucija braka loša, već su ljudi sebični, lijeni, nespremni na određene žrtva da bi uspjelo.
Čudno da si to uvidio tek iz par iznesenih slučajeva na forumu.
Da, problem je u ljudima i samo u ljudima, kad je brak u pitanju a i kad je sve ostalo u pitanju. Po meni postoji više razloga zašto brakovi ne uspijevaju. Prvo, problem je što se u brak ulazi iz pobuda iz kojih se ne bi trebalo ulaziti u tako nešto: egzistencijalna sigurnost, pritisak okoline ("ne d'o bog da se ne oženiš/udaš, posebno u tvojim godinama, šta čekaš?"), strah od toga da se ostane sam (kao da je to kraj svijeta

). Drugo, osobe jednostavno nisu jedno za drugo, ali to ne uspiju da utvrde tokom veze. Treće, kad naiđu problemi oni se ne rješavaju na dobar, plemenit i mudar način; ne poštuje se dovoljno drugačija osobnost te druge osobe, nema tolerancije prema tuđim manama, ne žele se priznati svoje mane, drugu osobu želiš potpuno prilagoditi sebi umjesto da se, u stvarima u kojima se ne slažete, nađete negdje na sredini.
Postoji i četvrti razlog ali on je *čudan* i nije baš za ovu temu. On se ionako svodi na onaj drugi razlog.
Vratio bih se malo na onaj strah od toga da se ostane sam, kao i na pritisak okoline i društva da se "mora oženiti/udati". Ne sviđaju mi se takve stvari. Mnogi su zbog ovakvih stvari na silu uletali u brak pa to rijetko ispadne dobro. Mnogi zbog ovakvih stvari imaju tenzije, nervoze pa i depresije zato što nisu u braku, a godine ih stižu, dok se svi oko njih žene i udaju. Po meni treba naći mir u sebi (a na tome treba dosta raditi), treba se osloboditi pritisaka društva, treba tražiti svoje i samo svoje porive i želje i pri tome ih treba dobro razdvojiti od poriva i želja koje nam društvo "ubacuje" (ovo nije lako postići). Često nametnute želje, stavove, ideje vidimo kao svoje, u svim sferama života. Trebamo pronaći šta sami želimo, kao i kad i koliko to tačno želimo. Ako u nekom trenutku nemamo želju za brakom iako imamo 30 godina onda nam to možda govori da još nije vrijeme za brak, ili da prava osoba još nije naišla, ili da trebamo još raditi na sebi da bismo bili zreli za brak (ovo zadnje ljudi nažalost ne razmatraju, svi misle da su već zreli i formirani

, iako smo svi zapravo bušni kao sito).