banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 00:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 30  Sledeća

Izaberite opciju
Za brak sam 75%  75%  [ 92 ]
Protiv braka/partnerske zajednice 4%  4%  [ 5 ]
Za zivot u partnerstvu ali bez vjencanja 21%  21%  [ 26 ]
Ukupno glasova : 123
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Nov 2011, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Popokatepetl je napisao:
Kad se dostigne određen stepen razvoja, brak će bukvalno postati izlišan kao takav, ali mislim da to još nije slučaj.

Svašta. Znači kako budemo napredovali brak će postati prevaziđen, jer je on nešto što odgovara samo nižem nivou ljudskog razvoja. Prije bih rekao da to što ovoliko brakovi pucaju govori o niskom nivou koji ljudi danas imaju i da će brakovi procvjetati kada se mi upristojimo i sazrijemo.

Malo kasnije si se izvukao sa ovim

Popokatepetl je napisao:
Recimo, ja iz ovih navedenih primjera ne vidim da je problem u braku, već u ljudima. Znači, nije institucija braka loša, već su ljudi sebični, lijeni, nespremni na određene žrtva da bi uspjelo.

Čudno da si to uvidio tek iz par iznesenih slučajeva na forumu.

Da, problem je u ljudima i samo u ljudima, kad je brak u pitanju a i kad je sve ostalo u pitanju. Po meni postoji više razloga zašto brakovi ne uspijevaju. Prvo, problem je što se u brak ulazi iz pobuda iz kojih se ne bi trebalo ulaziti u tako nešto: egzistencijalna sigurnost, pritisak okoline ("ne d'o bog da se ne oženiš/udaš, posebno u tvojim godinama, šta čekaš?"), strah od toga da se ostane sam (kao da je to kraj svijeta :roll:). Drugo, osobe jednostavno nisu jedno za drugo, ali to ne uspiju da utvrde tokom veze. Treće, kad naiđu problemi oni se ne rješavaju na dobar, plemenit i mudar način; ne poštuje se dovoljno drugačija osobnost te druge osobe, nema tolerancije prema tuđim manama, ne žele se priznati svoje mane, drugu osobu želiš potpuno prilagoditi sebi umjesto da se, u stvarima u kojima se ne slažete, nađete negdje na sredini.

Postoji i četvrti razlog ali on je *čudan* i nije baš za ovu temu. On se ionako svodi na onaj drugi razlog.

Vratio bih se malo na onaj strah od toga da se ostane sam, kao i na pritisak okoline i društva da se "mora oženiti/udati". Ne sviđaju mi se takve stvari. Mnogi su zbog ovakvih stvari na silu uletali u brak pa to rijetko ispadne dobro. Mnogi zbog ovakvih stvari imaju tenzije, nervoze pa i depresije zato što nisu u braku, a godine ih stižu, dok se svi oko njih žene i udaju. Po meni treba naći mir u sebi (a na tome treba dosta raditi), treba se osloboditi pritisaka društva, treba tražiti svoje i samo svoje porive i želje i pri tome ih treba dobro razdvojiti od poriva i želja koje nam društvo "ubacuje" (ovo nije lako postići). Često nametnute želje, stavove, ideje vidimo kao svoje, u svim sferama života. Trebamo pronaći šta sami želimo, kao i kad i koliko to tačno želimo. Ako u nekom trenutku nemamo želju za brakom iako imamo 30 godina onda nam to možda govori da još nije vrijeme za brak, ili da prava osoba još nije naišla, ili da trebamo još raditi na sebi da bismo bili zreli za brak (ovo zadnje ljudi nažalost ne razmatraju, svi misle da su već zreli i formirani :roll:, iako smo svi zapravo bušni kao sito).

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 14:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Sep 2011, 13:59
Vader je napisao:
...trebamo još raditi na sebi da bismo bili zreli za brak (ovo zadnje ljudi nažalost ne razmatraju, svi misle da su već zreli i formirani :roll:, iako smo svi zapravo bušni kao sito).

Sa ostatkom posta se slazem u potpunosti.
A sto se tice ove izdvojene recenice...svi misle da su zreli i formirani, a zapravo nisu - istina...ali kada bismo svi cekali da postanemo kompletne licnosti...hm...to bi malo potrajalo.
Mislim da je upravo to jedna od dobrih strana braka - sazrijevanje zajedno sa osobom koju volis.
Cini mi se da je zivot u braku zapravo idealna situacija u kojoj mozemo postati zreli i formirani, jer imamo pored sebe osobu koja nam moze ukazati na neke stvari koje mi sami ne vidimo jer se posmatramo iznutra.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Lijepo receno Vader.
Cudne se stvari desavaju sa ljudima danas. Ja sam nekako misljenja da je problem danasnje omladine sto je odrasla uz tv, internet i na cesti i sto je malo kome roditelj usadio neke osnovne manire lijepog ponasanja da ne kazem o necem vecem.
Sinoc sam imala situaciju, nije brak ali duga veza i zajednicki zivot pa je dami do dramaturgije pa je decka koga nije mogla ni sama sebi nacrtati ostavila iz svog hira.
Kad mi je opalila po kukavici i patetici malo je falilo da joj puknem plesku pred punom kafanom pa kad sam joj ja ispricala detalje iz svog zivota zabezeknula se kao pa ti uopste ne izgledas tako i Nikoli je lako uvjek. Kad sam slusala razloge kao da sam sebi pustila Kasandru, on nju ne voli, zapostavlja, ne posvecuje 24h dnevno, jebe okolo sta stigne i sl.S' druge strane prije 5 dana sam s' njim birala prsten za tuku a za 7 dana je trebalo da krenu u Egipat i tamo je planirao zaprositi, licno sam bila svjedok kad je odjeb'o ribu na koju sam se ja nalozila koliko je dobra i nece covjek, kaze volim je i nemam potrebu za drugom. I sinoc joj je sve to rekao pred 5 ljudi i nece da cuje vise za nju, razocarao se covjek totalno.
Ljudi se igraju zivota a nemaju pojma koliko truda i volje treba da samo od sebe napravis covjeka.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 14:55 
Nicole je napisao:
A ti?

Naravno da sam i ja za to, samo da rjesim stambeno pitanje pa onda misliti o ostalom... :)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
tensSa je napisao:
Nicole je napisao:
A ti?

Naravno da sam i ja za to, samo da rjesim stambeno pitanje pa onda misliti o ostalom... :)

sa srecom tensSo.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lijepo bas a sta mislis da zajedno rijesite ako vec planirate zajednicku buducnost, bojim se da i ovo koci puno, cekanje dok se ne obezbjede svi uslovi.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:03 
To sam i mislio, zajedno dici kredit i lagano savijati svoje gnijezdo.

Hvala Cicak. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Onda vam stvarno od srca zelim svu srecu.. :D

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:10 
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

indigobluz je napisao:
Mislim da je upravo to jedna od dobrih strana braka - sazrijevanje zajedno sa osobom koju volis.
Cini mi se da je zivot u braku zapravo idealna situacija u kojoj mozemo postati zreli i formirani, jer imamo pored sebe osobu koja nam moze ukazati na neke stvari koje mi sami ne vidimo jer se posmatramo iznutra.

Slažem se u potpunosti. Ja sam želio reći da prije braka treba biti dovoljno zreo za ulazak u tako nešto krupno i ozbiljno.

Lijepo si ovo rekla oko toga da nam druga osoba može ukazati na ono što na sebi ne vidimo ili ne želimo da vidimo, što nam onda otvara mogućnost da na tome radimo. I upravo se na tom dijelu vidi zrelost koju do tada imamo ili nemamo, neko će u pomenutoj situaciji stati, razmisliti hladne glave a toplog srca (ne obrnuto) i raditi na sebi da se sredi, a neko drugi će ići u stav "ma šta ti meni pričaš, nisi u pravu, a i da jesi to se ne računa jer pogledaj sebi, gori si od mene". Ovo zadnje je često izraženo, kad nam neko ukaže na neku manu mi udaramo na kartu "a ti si takav i takav", potpuno nesvjesni da nas to ne oslobađa kritike koja nam je upućena. Mislimo da će nas "oprati" to što je neko još gori od nas :roll:. O ovome bi se moglo nadugačko pisati. To je stvar lične zrelosti i duhovnosti.

Mada još jedna napomena, u braku ne možemo postati zreli i formirani jer to nije proces koji ima svoj kraj, ali brak zaista jeste idealna mogućnost da postanemo puno zreliji nego što smo ikad ranije bili. I djeca koju dobijemo su velika životna škola za nas, veliki poligon za naše usavršavanje i učenje. I veze su takve, ne samo brakovi. I inače u životu ne trebamo kritike i neugodnosti dočekivati na nož i tražiti kako da se izvučemo i kako da sebe prikažemo boljim od drugih već trebamo sve to iskoristiti za objektivnu analizu o tome da li su te kritike na mjestu i šta možemo poduzeti u vezi toga. Trebamo više govoriti "u pravu si, izvini". Iskreno, naravno. A ne da čim nas neko kritikuje gledamo kako da se opravdamo i kako da mi njega kritikujemo još više, što potiče iz povrijeđenog ponosa i ega a sa njima nema nekog napretka na ličnom unutrašnjem planu, bez tog napretka sve drugo je nebitno i isprazno (jahte, vile, bijesna auta, debel novčanik, svjetska slava...).

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 15:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Radeći u školi, svakog dana uviđam da u brak ulaze svakakve budale i da djecu ima svaka budala.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 16:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Sep 2011, 13:59
Vader je napisao:
Lijepo si ovo rekla oko toga da nam druga osoba može ukazati na ono što na sebi ne vidimo ili ne želimo da vidimo, što nam onda otvara mogućnost da na tome radimo. I upravo se na tom dijelu vidi zrelost koju do tada imamo ili nemamo, neko će u pomenutoj situaciji stati, razmisliti hladne glave a toplog srca (ne obrnuto) i raditi na sebi da se sredi, a neko drugi će ići u stav "ma šta ti meni pričaš, nisi u pravu, a i da jesi to se ne računa jer pogledaj sebi, gori si od mene". Ovo zadnje je često izraženo, kad nam neko ukaže na neku manu mi udaramo na kartu "a ti si takav i takav", potpuno nesvjesni da nas to ne oslobađa kritike koja nam je upućena. Mislimo da će nas "oprati" to što je neko još gori od nas :roll:. O ovome bi se moglo nadugačko pisati. To je stvar lične zrelosti i duhovnosti.

Da, to je bas cesta pojava.
Ne znam zbog cega su ljudi takvi...mozda se ne vole dovoljno, ne postuju sebe same, a jos manje svog partnera?
Znam da ja nikad ne bih na pogresan nacin dozivjela eventualnu kritiku od osobe u ciju sam ljubav sigurna. Ako te neko voli, takva kritika moze biti samo dobronamjerna.

U braku je jako vazna kvalitetna komunikacija...pa da...
A sad, posto sam otkrila toplu vodu, odoh u nju ubaciti caj od kamilice. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Vader je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Kad se dostigne određen stepen razvoja, brak će bukvalno postati izlišan kao takav, ali mislim da to još nije slučaj.

Svašta. Znači kako budemo napredovali brak će postati prevaziđen, jer je on nešto što odgovara samo nižem nivou ljudskog razvoja. Prije bih rekao da to što ovoliko brakovi pucaju govori o niskom nivou koji ljudi danas imaju i da će brakovi procvjetati kada se mi upristojimo i sazrijemo.

Možda je trebalo da kažem "brak kakvog danas poznajemo" da bi misao bila potpuna. Razmisli malo o braku (ali i porodici) kroz prizmu istorije, i koliko se različitih oblika promijenilo (i koliko ih i danas ima, u različitim kulturama). Brak je danas, između ostalog i jedna vrsta pravno definisane ekonomske zajednice, koja svojim participantima daje jednu određenu garanciju i sigurnost i olakšava podizanje potomstva. Kada (i ako) čovjek dođe do duhovnog stepena (a to je ono za šta se i sam zalažeš, koliko mi se čini) da mu te garancije više nisu potrebne, i brak (dakle, kakvog danas poznajemo) će postati zaostavština prošlosti.

Razlozi zbog kojih pucaju brakovi su mnogostruki; mada je najviše do čovjeka, ima i do same institucije braka, koja ima svojih mana. Ona u obliku u kojem je kod nas najčešće prisutna, vuče korijene iz patrijarhalnih vremena. S obzirom da se nalazimo u vremenu narastajuće emancipacije, žena pogotovo, logično je da se takva institucija nađe u određenoj "krizi identiteta", odnosno u stanju preispitivanja, kako temelja, tako i kompletne konstrukcije. Mada, kao što samveć rekao, uz određena prilagođavanja, i ovakva institucija je sasvim dostatna današnjem čovjeku.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Popokatepetl je napisao:
Brak je danas, između ostalog i jedna vrsta pravno definisane ekonomske zajednice, koja svojim participantima daje jednu određenu garanciju i sigurnost i olakšava podizanje potomstva. Kada (i ako) čovjek dođe do duhovnog stepena (a to je ono za šta se i sam zalažeš, koliko mi se čini) da mu te garancije više nisu potrebne, i brak (dakle, kakvog danas poznajemo) će postati zaostavština prošlosti.

Ne vjerujem da će brak ikad postati zaostavština prošlosti. Osim ako se ljudi totalno srozaju.

Što se tiče toga da brak olakšava podizanje potomstva...pa, meni je brak prije svega i iznad svega ozbiljno vezivanje dvoje ljudi koji se iskreno i puno vole, koji žele da što više vremena provode zajedno, koji žele da dijele sve što imaju i na materijalnom i na duhovnom planu. Podizanje potomstva ne smatram glavnom stvari u braku.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Neka vrsta zajednice će sigurno postojati. E sad, ovi razlozi koje si naveo jesu romantični i sve, ali se bez veće razlike mogu upražnjavati i van braka. Dok je za potomstvo, tj. legitimaciju istog, brak i te kako bitan. Pročitaj odlomak bilo koje studije o porodici i braku, i vidjećeš nekoliko stvari: da su ta dva fenomena tijesno povezana, te da je primarna funkcija braka "društveni odnos pojedinaca povodom regulacije ljudske seksualnosti i rađanja" (R. Laub Coser, "The Family, its structure and Functions, London, 1974.). Dakle, brak je jedna u nizu društvenih institucija, kako društvo i čovjek budu napredovali (ili se mijenjali), mijenjaće se i brak. Ili potpuno nestati, u današnjem obliku. Ne bi bio prva ni posljednja institucija kojoj se to desilo.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Vader je napisao:
Što se tiče toga da brak olakšava podizanje potomstva...pa, meni je brak prije svega i iznad svega ozbiljno vezivanje dvoje ljudi koji se iskreno i puno vole, koji žele da što više vremena provode zajedno, koji žele da dijele sve što imaju i na materijalnom i na duhovnom planu. Podizanje potomstva ne smatram glavnom stvari u braku.

Tacno ovako ja dozivljavam svoj brak.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 01:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
tensSa je napisao:
To sam i mislio, zajedno dici kredit i lagano savijati svoje gnijezdo.

Jejjjj :D

Citiraj:
Prvo, problem je što se u brak ulazi iz pobuda iz kojih se ne bi trebalo ulaziti u tako nešto: egzistencijalna sigurnost, pritisak okoline ("ne d'o bog da se ne oženiš/udaš, posebno u tvojim godinama, šta čekaš?"), strah od toga da se ostane sam (kao da je to kraj svijeta ).

Nikad ovo neću shvatiti. Ljudi budu i u lošim vezama samo da ne budu sami. Pa kako ne vide da si uništavaju dragocijeno vrijeme i da umjesto da se muče mogu naići na nekog novog i biti sretni. Ljudi se boje biti sami.

Ja ne znam da li sam za brak. Pretpostavljam da još nije naišao taj s kojim bih željela ući u isti. Kad naiđe, vjerovatno ću biti.

Naravno prvo se podrazumijeva zajednički život. Kakav crni brak bez prethodnog zajedništva. Da te poslije dopadne nešto neočekivano, no thanx. Imam sreće što ovdje svi žive odvojeno od mamine suknje, pa su relativno "ozbiljni" i znaju voditi brigu o sebi. U Banjaluci mi je to bio užas. Nailazila sam na ljude koji znaju samo viršle skuvati jer ih mama nije naučila.

Nemojte sad ovo uzeti za zub jer nikog ne prozivam. Jednostavno je tako. Ko zna skuvati više od viršli ne mora odmah napisati: "Krme, daj ja znam skuvati više od viršli."
eod. 8)

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 01:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

zLo_krme je napisao:
Ljudi se boje biti sami.

Da, neki, ali ima i toga što neki smatraju da je cool biti u vezi a not cool ne biti, povuče ih to što su mnogi oko njiih u vezi i što ganjaju veze pa onda ulete i oni u bilo kakvu vezu, da budu u fazonu. Mnogi su i propušili zbog ovoga "da budu u fazonu", da ne bi odudarali "u raji". Dosta toga se radi da se ne bi odudaralo od okruženja. Na primjer slučaj djevojke koja se ne osjeća loše zato što nije udata ali ako naiđe kratak period kada se više njenih bliskih prijateljica uda postoje velike šanse da će ona početi da se osjeća loše. Da se one nisu udale ni ona se ne bi odjednom osjećala loše. Dakle na njena osjećanja i stanja utiče to šta se dešava u njenom okruženju a ne ono šta ona sama osjeća, da li zaista u tom trenutku želi ono što drugi imaju ili je zadovoljna sa onim što ima u svom životu.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 04:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ok, možeš se osjećati loše, al to ne znači da trebaš uletjeti u govno od veze. Mislim koliko nam se može posrećiti kad očajnički ganjamo nešto?
Ljudi ne kontaju. Zato i jeste situacija kakva jeste. Jer 80% ljudi ne razmišlja.
I te gluposti da je "vrijeme". Hajte molim vas..

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2011, 07:53 
Citiraj:
Naravno prvo se podrazumijeva zajednički život.

I ja nesto mislim da ovo ima dosta veze, dosta njih udje u brak i shvati da je partner kao svinja (ne krme :lol: ) ili upozna neke druge navike koje jako smetaju i iritiraju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 586 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 30  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]