Popokatepetl je napisao:
To je, recimo, jedan o razloga zašto mi je većina reakcija na ovaj tekst glupa. Jedna ovca kaže "fašizam!" i ostale samo ponavljaju za njom. Slažem se da uredništvo u startu nije moralo da ga objavi, ali zato što sadrži dosta elemenata idiotizma i skribomanije, a ne fašizma. Iskreno, bez ikakve želje da branim Kolju, ja ne vidim "fašizam" u tekstu. Da je svoju tezu zasnovao na "potrebi nemiješanja svete plave srpske seljačke krvi sa Turcima i Šokcima jerbo su Srbi narod najprviji i nebeski", pa da se kaže da ima elemenata, mada ni tad ne bih rekao "fašizma", jer on uglavnom nije nosio breme eugenike i arijevstva, već njemačka inačica.
Hauevr, Kolja je bio dovoljno mudar, i dovoljno glup, da umjesto toga, svoje teze potkrijepi nekim "istorijskim razlozima i nenaučenim lekcijama". Konačan ishod izgleda kao da ga je pisao pijan (onaj ko je na forum dolazio u takvom stanju, zna kakve gluposti zbog kojih se čovjek sutra stidi i kaje, kao što je i sa Koljom slučaj, mogu napisati), da je htio da napiše tekst o tome "kako je za Tita bilo loše" i usput pisao blogerski prikaz za Draškovićev "Nož", pa pobrkao šta je gdje htio napisati.
Svaka cast na postu, slicnog sam misljenja.
Komplet tekst je pisan toliko pretenciozno da je na momente smijesno. Sto rece Popokatepetl, kao da mu je pijanom sinula ideja, a naredni dan nije bas mogao da se sjeti o cemu je tacno htio pisati pa nabacao sa svih strana po nesto i uvaljao u ´urbano-nadobudni-mnogo sam zajeban-svih petoro ociju cu vam otvoriti´ zargon. Ne vidim nista skandalozno u tekstu, gomila naklapanja. Od komplet teksta, meni je najiritantniji bio njegov stil pisanja.
Steta, uvijek volim poslusati par njegovih pjesama sa: Mama nemoj plakati

.