goga+ je napisao:
Ako je veza bila površna o prevari i ne mora da se razgovara. Jednostavno je najbolje da se raskine. Ako je veza ozbiljnija i ako nam partner znači, postavlja se pitanje : "Zašto?" Prevara je uvek posledica nekog nezadovoljstva i zato na to pitanje treba da odgovore obe strane. Nikada jedna strana nije kriva. Ako jeste, onda znači da smo bili dugo u vezi sa osobom koja to ne zaslužuje. Onda postavimo sebi pitanje , zašto smo još uvek sa njom. Međutim, ako nešto nije štimalo, pa dovelo do prevarte, bilo bi dobro da se o tome razgovara. U tim razgovorima raspravljati o uzrocima neverstva, a ne pitanja, gde, kad, kako, koliko puta...
Ako mi je stalo do partnera i ako zaključim da prevara nije bila, onako bez razloga, već da sam i ja na neki način tome doprinela, ja bih oprostila i nebih mu to kasnije nabijala nanos. Ako se i meni desi nebih volela da ostanem u vezi gde ću biti sumnjičena i stalno podsećana na neverstvo. To otruje ljubav i samopoštovanje.
Ne osuđujem neverstvo u principu. Osuđujem neverstvo koje se ponavlja.
Za prevaru je uvijek jedna strana kriva (osim ako se varaju medjusobno!) - i to ona koja vara.Ne mogu ja biti kriva sto je on sam i bez mog znanja odlucio da ga krisom od mene nabije nekoj koja je spremna skinuti gace.
Da ti muz ubije covjeka (a ti nisi saucesnik, ne znas nista o tome) - ne bi isla s njim na optuzenicku klupu, ali ako te vara krisom, iza tvojih ledja (a ti o tom pojma nemas) u nasem drustvu si malte ne i krivlja od muza, jer "da si bila
valjana zena ne bi on isao u bijeli svijet p. traziti"...
Mi mozemo imati nekih problema u vezi koji njemu mogu posluziti kao
izgovor za varanje...
Ono, zeno ti mene ne razumijes pa sam ja otisao poseviti komsinicu sa treceg sprata (recimo) krisom tebi iza ledja, a sve u nadi da ce kosmicke vibracije uzrokavane nasim orgazmima dovesti do toga da me ti odjednom bolje razumijes...jest - malo sutra...
Da on ima problema samnom - rjesavao bi te probleme razgovorom samnom, a ne seveci konobaricu (recimo) koja s mojim i njegovim problemima nema nista...
Ide mi na ku*ac da se zrtva prevare izjednacava u krivici sa varalicom.
Pa on mi je ravnopravni partner, a ne moje maloljetno dijete (ili punoljetno djete sa mentalnim poteskocama u razvoju) da bih ja bila odgovorna za njegove postupke.
Zivi smo ljudi, svi pogrijesimo, desi se, povrijedimo voljene, povrijedimo svojim postupcima nekada i sami sebe...Ali kad zahebes stvar - onda to bar ljudski priznaj, a ne osvrci se okolo u nedi da ces pronaci nekoga na cija bi pleca svalio pola svoje krivice...
Ako zelis seviti nekog drugog, budi covjek, sjedi preko puta partnera i reci sta je i kako je - pa se poslije iskrenog razgovora ili razidjete kao ljudi ili se odlucite na otvorenu vezu...
A ne - varas nekog i lazes, a onda kad budes 'uhvacen u steti' tu osobu koju si ponizio, cije si povjerenje izigrao i na ciju si se ljubav posrao - pokusavas okriviti i svaliti na nju dio odgovornosti za tvoje postupke.
Napisah vec na jednom drugom forumu, a ponovila bih i ovdje:
Ne shvatam bas tu logiku -
sigurno je njemu nesto falilo kuci, dok je on otisao pi*cke sa strane traziti, da je njemu sve stimalo ne bi on nju varao...
Meni kad fali kisela u frizideru odem u trgovinu pa kupim kiselu i napunim svoj frizider kiselom. Nije mi nikad palo na pamet da kad otvorim frizider i vidim da u njemu fali kisele - da odem u trgovinu kupiti novi frizider...