Citiraj:
Pretučen starac u autobusu gradskog prevoza - 08.12.2010 13:42
BANJALUKA - Jovana Ivanića (93) iz Banjaluke pretukao je u srijedu ujutru u autobusu "Autoprevoza" sugrađanin Mladen Magaš (42), potvrđeno je u policiji.
Prema podacima iz CJB Banjaluka, incident se dogodio oko 10 sati u autobusu na liniji broj jedan, odnosno relaciji Ortopedija - Nova bolnica, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića.
Ivaniću je pomoć ukazana na Kliničkom centru Banjaluka, starac je zadobio ranu ispod lijevog oka i žalio se da zbog povrede slabije vidi.
"Starac je po prijemu bio svjestan, komunikativan i pokretan, a poslat je oftalmologu na pregled", kazali su u Kliničkom centru Banjaluka.
Ivanić je za "Nezavisne" kazao da ne može vjerovati da mu se ovakvo nešto dogodilo i dodaje da nikome ništa nije skrivio.
"Stanujem u banjalučkom naselju Sunce i imam običaj da svako jutro autobusom odem do parka 'Mladen Stojanović', nakon čega pređem ulicu i vratim se autobusom kući. Kada sam ušao u 'keca' bilo je dosta ljudi, a na sredini vozila i bicikl. Upitao sam naglas: 'Što će bicikl u autobusu' i to je bio jedini povod zbog kojeg sam napadnut", uvjerava Ivanić.
Prema njegovim riječima, muškarac kojeg, kako tvrdi, ranije nikada nije vidio, naočigled gotovo punog autobusa dobacio mu je: "Šta te briga za bicikl", te ga udario rukom.
"Prvo me lupio u oko, da bi me nakon toga uhvatio objema rukama za vrat. Napadač mi je sve vrijeme govorio: 'Naučiću te ja pameti'. Ljudi su mu govorili da me pusti, ali on to nije htio, već me je napadao neko vrijeme, a zatim i prestao. Neko je pozvao i policiju, a vozač je zatvorio vrata i autobus je stajao dok oni nisu došli. Zahvalan sam vozaču što je tako odreagovao. Dalje i ne znam šta je bilo jer sam prevezen ljekaru", priča Ivanić.
Njegova kćerka Sonja Milekić ne može da vjeruje da se napadač usudio da udari bespomoćnog starca.
"Javljeno mi je šta se desilo i odmah sam došla u bolnicu ocu. Ne mogu da dođem sebi, a krivo mi je što se usudio napasti nekoga ko ima 93 godine. Zašto nije tražio sebi ravnog i na njemu provodio silu", pita se Milekićeva i najavljuje da će istrajati na tome da se ovaj slučaj kvalitetno procesuira u policiji.
Izvor "Nezavisnih" iz CJB Banjaluka otkrio je da je protiv Magaša zbog ovog incidenta podnesena krivična prijava. Vojislav Topić, vozač "Autoprevozovog" autobusa u kojem se incident dogodio, ispričao je da, kada je napadač ušao u vozilo, nije mogao ni naslutiti šta će se dogoditi.
"Međutim, kada je deda ušao i nešto mu rekao, počelo je da se komplikuje. Ovaj je udario starca, potekla je i krv. Zatvorio sam vrata i nisam dao da bilo ko izlazi dok nije došla policija", kazao je Topić.
"Nismo smjeli pomoći starcu"
Jedan od putnika koji se zatekao u autobusu u trenutku incidenta ispričao je "Nezavisnim" da je i vozač pokušao napadaču da objasni da biciklu nije mjesto u tom vozilu.
"On, međutim, nije slušao, već je samo prošao. Nakon toga mu je jadni starac rekao da nije u redu što unosi bicikl u autobus zbog gužve. Međutim, on je odmah nasrnuo na njega. Grozno je bilo gledati kako ga tuče. Niko nije smio da pomogne starcu jer smo se plašili za sebe", ispričao je ovaj putnik.
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 73582.html