banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 18:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7439 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369 ... 372  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Crna hronika
PostPoslato: 03 Nov 2024, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
^ rekao ovaj

https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu ... DEO/866870

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 00:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Maj 2020, 16:30
Šta je reko?Pitam jel iko konkretno rekao za ovo u NS, prije nego je narod izginuo? Silna struka koja se sad izmigoljila. Ovaj je svirač kurca ko i svi ostali.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2017, 20:56
Otkud struci uvid u dokumentaciju o tome šta je rađeno tokom rekonstrukcije? Ne vjerujem da se to objavljuje u službenom glasniku.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 00:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Sep 2024, 11:59
Dokumenti o rekonstrukciji su dostupni online.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 07:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Evo ovaj profesor je sve objasnio.Pogledajte i poslušajte.

https://www.youtube.com/watch?v=e9YdLWZWLj4

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 08:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Ilija Čvorović je napisao:
Šta je reko?Pitam jel iko konkretno rekao za ovo u NS, prije nego je narod izginuo? Silna struka koja se sad izmigoljila. Ovaj je svirač kurca ko i svi ostali.
I šta kad kaže, da ide na stub sram njihovih portaloida?

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 09:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
Бакић није свирач курца, човјек је за живота био респектабилан пројектант и један од ријетких који је имао кичму у данашњем друштву и смио гласно рећи своје мишљење које је свакако било јако компетентно.

Нико није био нити је дужан да појединачно упире прстом у конструкцију ову или ону, рупу на путу ову или ону, доктора на клиници који узима мито за ово или оно, то су системски проблеми до којих уопште не би смјело доћи да имамо грама мозга као друштво, а које систем исто тако мора да уочи и отклони.

Оптуживати оригиналног архитекту за лош и ”ризичан” пројекат је у најмању руку неукусно, пројекат је био грандиозан и прије свега стабилан, а одговорност за немили догађај може да се срочи у 2 категорије:

1. нестручна реконструкција у којој није вођено рачуна о стабилности елемената након додатног оптерећења и вибрационог нарушавања носеће греде. Они нису уопште рачунали статику за додатна оптерећења како сам ја закључио из актуелних писанија нити су имали грађевинског инжињера за конструкције укљученог у пројекат, што је само по себи сулудо. Одговорност свакако иде високо вертикалом, од потписаног одговорног пројектанта, преко надзора те на крају и самог ресорног министра, јер јавашлук је озбиљан. Овај геолог је чак искуствено сасвим оправдано указивао на то, али наравно сви су га изигнорисали лагано.

2. нестручно одржавање постојећег објекта кроз вријеме. Ово је озбиљан системски проблем, те одговорност носимо сви као друштво, од појединаца, па до султана Вучића, јер смо постали неодговорни шљам, који само гледа да своје гузице добро угрије, а о било каквој одговорности или струци нема ни говора, само лични профит стоји у агенди.
Сваки објекат мора да се одржава и провјерава с времена на вријеме. Јер има рок трајања и ако се ништа не ради, пропадање се убрзава. Као што Рокер каже за одржавање мостова, исто следује и објекте, само у другом временском интервалу, али незаобилазно. Какво је стање конструктивних елемената, постоји ли присутност корозије челика, пукотине у бетону које могу примити воду која ће касније мржњењем направити додатну штету итд. Па све наше приватне куће, колико год немарни домаћини били с времена на вријеме се промијени цријеп, па онда периодично и кровна конструкција и сл. То исто мора да се ради и за јавне објекте и то на доста озбиљнији и темељнији начин. То се наравано код нас не дешава. Не само код нас, исти је коријен проблема и са несрећом након земљотреса у Турској и са падом надвожњака у Италији, јавашлук постоји и на другим мјестима, али то не значи да се о томе треба ћутати.

Дати 65 милион за реконструкцију, сакрити од јавности све информације везане за исту, јер су паре покрадене и сад се чудити и спиновати, купити поене на покојницима заслужује у најбољем случају дугогодишњу робију, а не премијерске и председничке фотеље.

Неће се десити наравно, сутра рокамо лагано даље, бацамо причу како нас шиптари и хрвати саботирају те идемо ка следећој додатој нули на рачуну....какав народ, таква власт.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
https://en.m.wikipedia.org/wiki/2018_Po ... i_collapse

U Italiji ovaj most iz 1967. što se srušio 2018. kaže wikipedia optužnice podignute samo protiv ljudi iz italijanskih autocesta i suđenje je počelo u julu 2022.
Kažu to je 11 most koji se srušio u Italiji od 2013.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2024, 10:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma да, циганија жабарска, исти је то шаблон све, само они ето имају више пара од нас, па су као напредни......а покрадоше се Богу ноге....

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2024, 06:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
sirco je napisao:
Бакић није свирач курца, човјек је за живота био респектабилан пројектант и један од ријетких који је имао кичму у данашњем друштву и смио гласно рећи своје мишљење које је свакако било јако компетентно.

Нико није био нити је дужан да појединачно упире прстом у конструкцију ову или ону, рупу на путу ову или ону, доктора на клиници који узима мито за ово или оно, то су системски проблеми до којих уопште не би смјело доћи да имамо грама мозга као друштво, а које систем исто тако мора да уочи и отклони.

Оптуживати оригиналног архитекту за лош и ”ризичан” пројекат је у најмању руку неукусно, пројекат је био грандиозан и прије свега стабилан, а одговорност за немили догађај може да се срочи у 2 категорије:

1. нестручна реконструкција у којој није вођено рачуна о стабилности елемената након додатног оптерећења и вибрационог нарушавања носеће греде. Они нису уопште рачунали статику за додатна оптерећења како сам ја закључио из актуелних писанија нити су имали грађевинског инжињера за конструкције укљученог у пројекат, што је само по себи сулудо. Одговорност свакако иде високо вертикалом, од потписаног одговорног пројектанта, преко надзора те на крају и самог ресорног министра, јер јавашлук је озбиљан. Овај геолог је чак искуствено сасвим оправдано указивао на то, али наравно сви су га изигнорисали лагано.

2. нестручно одржавање постојећег објекта кроз вријеме. Ово је озбиљан системски проблем, те одговорност носимо сви као друштво, од појединаца, па до султана Вучића, јер смо постали неодговорни шљам, који само гледа да своје гузице добро угрије, а о било каквој одговорности или струци нема ни говора, само лични профит стоји у агенди.
Сваки објекат мора да се одржава и провјерава с времена на вријеме. Јер има рок трајања и ако се ништа не ради, пропадање се убрзава. Као што Рокер каже за одржавање мостова, исто следује и објекте, само у другом временском интервалу, али незаобилазно. Какво је стање конструктивних елемената, постоји ли присутност корозије челика, пукотине у бетону које могу примити воду која ће касније мржњењем направити додатну штету итд. Па све наше приватне куће, колико год немарни домаћини били с времена на вријеме се промијени цријеп, па онда периодично и кровна конструкција и сл. То исто мора да се ради и за јавне објекте и то на доста озбиљнији и темељнији начин. То се наравано код нас не дешава. Не само код нас, исти је коријен проблема и са несрећом након земљотреса у Турској и са падом надвожњака у Италији, јавашлук постоји и на другим мјестима, али то не значи да се о томе треба ћутати.

Дати 65 милион за реконструкцију, сакрити од јавности све информације везане за исту, јер су паре покрадене и сад се чудити и спиновати, купити поене на покојницима заслужује у најбољем случају дугогодишњу робију, а не премијерске и председничке фотеље.

Неће се десити наравно, сутра рокамо лагано даље, бацамо причу како нас шиптари и хрвати саботирају те идемо ка следећој додатој нули на рачуну....какав народ, таква власт.

Sve potpisujem, sa akcentom na boldovano, sto cu malo prokomentarisati- i hvala sto si me postedio dugog pisanja.

Sto se tice originalnog projekta, ne sumnjam da negdje postoji kompletna dokumentacija, u kojoj je strucno potkrijepljena gradjevinska opravdanost za ovakvo arhitektonsko rjesenje, kao i upute o odrzavanju, vijeku trajanja itd. To je bilo neko drugo vrijeme sa puno nedostataka, ali ne u polju koje se tice pridrzavanja odredjenjih standarda u gradnji skola, vrtica, bolnica, zeljeznickih stanica. Islo se na stabilna i dugorocna rjesenja jer je to tada bilo u interesu drzave. Jbt, pa sad svaki moj komso se cudi sto konstrukcija nije imala stubove i kakvi su neki ludjaci bili ti gradjevinci i arhitekte onomad, mora da je Tito insistirao na onakvoj kontrukciji... Pa ja i sad nosim neke mamine rolke iz 70-tih, domaca proizvodnja.

Ako je ovo drugo boldovano tacno, da nije bilo proracuna stabilnosti, statike, ili kako se to vec zove, prilikom ovih rekonstrukcija, pa da to niko samim tim nije potpisao i odobrio.....wow! Odgovornost se proteze veoma visoko u zavisnosti od toga ko je odgovoran sto toga nema....

Sto se tice toga da opozicija na ovome ubire poene, to je besmisleno i spominjati u ovim okolnostima posto je nebitan sporedni efekat. Inace, sumnjam i da ih ubire onakva kakva je.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2024, 09:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

krajo je napisao:
Evo ovaj profesor je sve objasnio.Pogledajte i poslušajte.

https://www.youtube.com/watch?v=e9YdLWZWLj4

Управо сам послушао професора, има се шта чути, а и видјети из његове гестикулације, обзиром да је човјек старог кова.

Посебно обратити пажњу на то да се стање конструкције таквих објеката по правилнику из 1987е мора провјеравати у временском интервалу од 10 година. Мостова на 5. Наравно да имамо закон, само га се не придржавамо.

А то што није имала стубове је тривијална расправа, небитна такорећи.

Ма мислио сам више на позицију и генерално политичке актере. Опозиција је код нас већ дуже вријеме непостојећа категорија.

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2025, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jesu li to postojala dva Pera Gudelja i obadva iz Viteza i obadva uspješni poslovni ljudi?

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2013, 16:31
https://srpskainfo.com/video-foto-prve- ... stic-dela/

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2010, 00:48
Luda glava, neka mu je crna zemlja ali ono ...pitanje je bilo samo vremena, nazalost.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gospodine Dela počivaj u miru.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije luda glava, nego glupa. Nikad se taj sa pamecu nije sastavio. Nek su ga roknuli, nije mi ga zao. Šta je sve radio ljudima, neka mu je teška zemlja.

Ne zelim nikome smrt, al brale, kako siješ tako i žanješ.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
De ljudi...

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ајде, као да је икада икоме (сем најближе породице) било жао кад се чује да је убијен неко ко је стално помињан у црној хроници. Како живе тако и заврше, неки оду одма, други се провуку коју годину.

Осим Кристијана Голубовића, али он је више ријалити звијезда него кримос. :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajde, de... Mozda sam prenaglio, ali, zaista, razumni ljudi ce skontat šta sam mislio reci.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2025, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pazi, neko ga je ubio ispred veoma posjecenog lokala u kome nerijetko bude puno djece subotom popodne predvece.
Ni sekunde mjesta za neko likovanje i svodjenje price na "zasluzio je".

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7439 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369 ... 372  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]