Postoji materijalni i formalni uslov za pretres stana,prostorija.
Materjalni bi bio: ako ima dovoljno osnova za sumnju da će se pri pretresanju pronaći pretpostavljeni izvršilac krivičnog djela ili njegov saučesnik; otkriti tragovi krivičnog djela ili pronaći predmeti važni za krivični postupak.
Formalni uslov je naredba suda koja mora biti u pismenoj formi.
I ako pretres nije izvršen kako je propisano pribavljeni dokazi neće imati dokaznu snagu.
ALI.....od svakog pravila ima izuzetak.
Pretresanje bez naredbe (naloga) i svjedoka je dozvoljeno i moguće ali u taksativno navedenim slučajevima. Npr. ako držalac stana na to pristane, ako je potrebno uhvatiti izvršioca krivičnog djela koji je zatečen na djelu, radi sigurnosti ljudi i imovine,ako će se uništiti dokazi, ako se u stanu nalazi lice koje treba pritvoriti i u još nekiliko slučajeva. (malo sam i ja zaboravio).
Prvo (prije ulaska) se saopštava razlog ulaženja bez sudske naredbe, a ukoliko se izvrši pretres o tome se sastavlja zapisnik o pretresanju odnosno potvrda ako su oduzeti neki predmeti, dokumenti i sl. ZNAČI NEMA NI NAREDBE NI SVJEDOKA.
Tako da se teoretski bez naloga i svjedoka može ući u kuću.
E sad u praksi to sve ide malo drugačije. Jer štura primjena zakona teško da bi obezbjedila bilo kakvu efikasnost.
Alki je objasnio, sad sam post procitao