banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Jul 2025, 06:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
U jednom dvorištu u Rosuljama (neću dati tačnu adresu) se posljednje tri i po godine nalazi pas kojega vlasnici ne puštaju iz žičanog kaveza. Ne znam koja je rasa ali je prilično velik i crne boje (newfoundland?) a kavez u kojem je zatvoren je širok oko 1m (tako da se pas mora skvrčiti da bi se okrenuo u njemu) a dužine oko 3-4m, s kućicom na jednom kraju. Do sad sam primjetio da su ga svega nekoliko puta pustili da hoda po dvorištu, koje je inače prilično maleno, ali sam potpuno siguran da ga niko nikad nije izveo u šetnju (ne razumijem se u pse, ali čini mi se da sam negdje pročitao da je svakom psu potrebno nekoliko kilometara šetnje svakodnevno).

Taj pas je prve dvije godine lajao, skičao i zavijao skoro neprekidno i veoma glasno i prodorno, tako da čitav komšiluk nije mogao normalno da živi ni da spava. Pretpostavljam da je na neki način pokušavao da skrene pažnju na sebe, a to je postala prava noćna mora. Naravno, ne krivim psa za to; i ja bih vjerovatno isto tako lajao da sam prinuđen da tako živim... Krivi su nesavjeni vlasnici koji se ne znaju brinuti o životinji. Bilo je mnogo pritužbi upućenih komunalnoj službi, ali niko nije reagovao ("nije regulisano zakonom"). U zadnjih godinu i po pas se mnogo manje čuje, pretpostavljam da je pretrpio neku vrstu nervnog sloma zbog zatvorenosti: vrlo rijetko laje, ali zato mnogo češće ispušta neke glasne cijuke i cvilež, što je jezivo za slušati.

Ne znam ko su vlasnici ali sam čuo da imaju dvoje djece koja su navalila da imaju psa, pa im je taj pas kupljen. Pitam se zašto ih nisu naučili da se o psu treba brinuti i izvoditi ga u šetnju, a ne samo zatvoriti ga u kavez i ubacivati mu hranu. Prije nekoliko dana posmatrao sam nesrećnu životinju: djeluje strašno ofucano i zapušteno, a jedan dio dlake mu je bijele boje (ranije sam bio siguran da je potpuno crn - pitam se može li pas da posijedi???).

Siguran sam da ovo nije jedini ovakav slučaj u gradu... nešto kontam da bi budući vlasnici pasa trebalo da prođu neku vrstu obuke, a uz to bi trebalo organizovati i neku vrstu inspekcije, kako bi se spriječili ovakvi slučajevi zlostavljanja odnosno zapostavljanja životinja...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Prijavi slucaj.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ljudi iz komšiluka su odavno zvali komunalnu, još dok se nije moglo živjeti od laveža, i rečeno je da se tu ništa ne može uraditi jer stvar "nije regulisana zakonom" :( Tako su i meni rekli, kad sam ih jednom zvao.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Ma kako nije regulisana zakonom?!
Pas ne moze da zivi na tako malom prostoru. Kao prvo, mora da vrsi nuzdu negdje dalje, kao drugo, pas ima prirodnu potrebu da to sve poslije zakopa, kao trece kosti ce brzo da pocnu damu stvaraju probleme. Zglobovi i ostalo.
Potrudi se malo vise. Mora postojati rjesenje za to.
To je mucenje zivotinje.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
уф што мрзим кад чујем за овакве ствари, мада нажалост има још пуно таквих случајева :(
људи купе пса и нису свјесни које све то обавезе за собом повлачи. ово је страшно. не знам шта бих рекао.можда ови из Удружења Ноа могу нешто да ураде мада сумњам

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa vrijedi pokusati i kod njih. Vrijedi pokusati sve! Ne treba stati! Jadna zivotinja...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Posalji meni detalje, adresu i ime vlasnika, na pp. Ja cu zvati sve redom. Od policije, komunalaca, pa do onih nabildanih mrcina sa Diskaverija.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 18:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nažalost, čisto sumnjam da se tu može bilo šta uraditi... Zna li iko da li je u ovom gradu neki sličan slučaj povoljno riješen? Koga još briga za životinje? Neko pominje Nou, ma oni su mi mutni, sjećam se da su zvonili na sva zvona kako će da naprave protezu za onog psa sa Zelenkovca koji ima 3 noge, pa su došli tamo, slikali se s psom za novine i nakon toga ni traga ni glasa od njih... ma možda su ljudi jednostavno vidjeli da nema vajde od toga, što potpuno razumijem jer se i ja sam već dugo borim s vjetrenjačama (doduše, na jednom drugom frontu :) ).

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 18:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Prijavi nekom udruženju za zaštitu životinja,može i Noa.Ako ništa,reći će ti gdje da se obratiš.Koliko ja znam,relativno skoro je usvojen zakon oa zaštiti životinja tako da ne može više da ti kaže neko da to "nije regulisano zakonom"....

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Prijavi nekom udruženju za zaštitu životinja,može i Noa.Ako ništa,reći će ti gdje da se obratiš.Koliko ja znam,relativno skoro je usvojen zakon oa zaštiti životinja tako da ne može više da ti kaže neko da to "nije regulisano zakonom"....

Tacno tako...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 19:27 
Ka dsu ono za kenjanje i vodanje pasa usvojili cini mi se da su tada i za zlostavljanje isto...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 11:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
Ma to mora da se prijavi a nadlaženi moraju odgovarati,kako odma reaguju kada se neko iz zgrade od stanara požali...znali su postaviti silne znakove po gradu..
Jadani ćuko..i eto kad kaže neko psu treba dvorište,za šta,da gleda iz boxa ljepote zelenila...

Imaju i ovi psi kod oš Branko Ćopić ja stvarno ne znam da li njih iko pušta iz onog boxa,prije sam ih znala vidjeti u dvorištu,ali to je bilo davnoo...Box pun izmeta,osjeti se smrad kad uđeš u tu ulčicu,oni bjesni,jedan je izgrizao ulaz u svoju kućicu skroz..pa i ne bili takvi...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ma mozes i nekim medijima da prijavis, BEL, ATV i slicne koje nemaju bas puno materijala sa terena, one ce snimiti prilog pa se mozda nesto i pokrene

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2010, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2008, 17:21
ivaanaa je napisao:
Imaju i ovi psi kod oš Branko Ćopić

Ivana ne znam da li mislis na ona dva crna :-? (cini mi se cane corso),ali ako mislis na one bijele(americki eskimo) njihov vlasnik ih stvarno voli, svaki dan su vani po 3-4 puta, tako da mislim da to nije zlostavljanje. A sad kad se onaj jedan mali proda kaze covjek da ce onog jednog velikog sto mu ostane prebaciti da zivi pusten u dvoristu tako da ce mu biti mnogo ljepse :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2010, 18:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
Ghandi mislila sam na one rase cane corso...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]