Maja_mo je napisao:
Ljudi, treba mi pomoć. Prije par dana sam dobila na poklon 2 zlatne ribice, ne znam koje su tačno vrste, znam samo da su hladnovodne. Već sam ih i prije dobivala ili kupovala, nijedna nažalost nije živila duže od par dana. Oko ovih sam se baš potrudila, trudim se da slijedim upute od čovjeka kod kojeg su kupljene, ali opet mi ne djeluju baš najzdravije. Dobila sam ih u staklenoj kugli u koju stane otprilike 2l vode, čitala sam na internetu sve što sam mogla naći o njima. Čitala sam kako je za njih smrt ta staklena kugla, kako na svaki cm veličine ribice treba 1 l vode, bla bla, nije da sumnjam u sve to, ali isto tako znam ljude kojima je u istim ili gorim uslovima preživila više godina. Mijenjam im vodu svako 2-3 dana, prethodno pustim da odstoji dan-dva, hranim ih jednom do dvaput dnevno, u minimalnim količinama.
Jedna od njih dvije se odmah počela ponašati čudno, izvrće se na leđa i tako pluta na dnu ili površini vode, zadnjih dan-dva čak i kad pliva izgleda kao da dubi na glavi. Međutim, znam da može i normalno plivati, jer se ne ponaša uvijek tako čudno. Odvojila sam je od "normalne" ribice, bojim se ako je neka prelazna bolest da ne zarazi i nju. Već sigurno 6-7 dana su kod mene, pa se sve tješim da bi dosad krepala ako je bolesna. Tražila sam na netu te simptome, tamo piše da je to upala mjehura za plivanje i navodi se par lijekova, za koje sumnjam da ih ima kupit u Mostaru. U zadnje vrijeme su joj se pojavile neke guste bijele mrlje po perajama i repu, i čini mi se da postaju sve gušće. I o tome sam čitala, to im kao nastaje od stresa.
Druga ribica se zasad ponaša normalno, ali primjećujem zadnjih dan-dva i kod nje 2-3 te bijele mrlje na repu.
Ne znam ništa o zlatnim ribicama, ako ko od vas zna šta da radim ili ima bilo kakav savjet, stranicu o ribicama, bilo šta, molim vas da mi javi.
Kao prvo, kugla je katastrofa za ribice, blago receno mucenje, i one jednostavno ne mogu dugo da zive u njoj. Tako je priroda uredila. Ako mi zelimo da ih uopste imamo, moramo im obezbijediti uslove za zivot. Kugla je mozda nekome lijapa za oko, ali je definitivno promasaj kada se radi o uzgoju ribica.
Ukoliko se zaista zelis posvetiti ovom lijepom hobiju, prvo nabavi pravi akvarijum sa svom pratecom opremom (budi spremna da izdvojis nekoliko stotina KM u zavisnosti od velicine akv, biljaka i ostalog...)
Kako sada stanje stoji, ribice ti boluju od ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILLIS, bolest bijelih tačkica, procitaj o tome u jednom od gore navedenih postova.
Ja sam napravila katastrofalnu gresku na pocetku (sto j ebilo prije skoro mjesec i po) i desio mi se veliki pomor ribica. Sve su imale ICH i od njih 20 samo su se 2 izvukle (i sada su zive, zdrave i vesele). S tim, da imam dobar akv i pratecu opremu.
Lijecila sam ih solju i preparatom koji lijeci Ich. Ukoliko se jedna vec prevrce na ledja i gubi ravnotezu, bojim se da joj polako prilazi kraj (ne bih da te plasim, ali govorim iz iskustva).
Po tvom opisu, cini mi se da se radi o japankama, hladnovodnim ribicama (sa vecim i duzim perajama), a one se i najcesce stavljaju u kuglu. I ja sam imala 2 japanke koje su skoro najduze isdrzale sa Ich-om, u poredjenju sa drugim ribicama. Jedna je bila usla u ukrasni toranj i izvrnula se na ledja boraveci tako 3 dana, dok nije uginula.
U svakom slucaju, najbolje ti je (kako su i mene savjetovali, i bili su u pravu) da posjetis
www.akvarij.netTo je specijalizovana stranica u kojoj su moderatori ljudi koji istinski vole akvaristiku i koji ce ti sigurno pokusati pomoci, ukoliko je to moguce u kugli. Naci ces prirucnik za pocetnike, u kojem pise da bi kuglu trebalo zakonom zabraniti....
Eto, nadam se da sam pomogla.