banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jul 2025, 17:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ribice i akvarijum
PostPoslato: 27 Nov 2009, 09:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Narucila sam da mi se izradi akvarijum sa poklopcem i ugradnom neonkom.
Rekli su mi da mora da se pravi sa silikonom.. pa, ne znam kako to izgleda?
Drugo pitanje- kakva je razlika izmedju UV lampe i obicne neonke? Da li je i zasto bolja UV?

Veliki pozdrav i hvala!

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 09:34 
ja sam imala, isto uradjen po narudzbi, lijepljen silikonom... sa poklopcem, dok sam lampu ugradbenu kupila sama jer je bila duplo jeftinija... na kraju sam se razocarala i eno sad sve to sa popratnom opremom i pumpom za ciscenje, i za zrak stoji na terasi..
to sa silikonom rijetko kad ispadne fino, moras unaprijed insistirati i reci da ne zelis da se taj silikon vidi, ja bar nisam bila zadovoljna iako je bio bolji nego neki koje sam vidjala.. oni najcesce stavljaju neku ukrasnu traku okolo lijepe da sakriju taj silikon.. pored toga meni su ti rubovi od silikona vremenom pobudjali i stvorile se alge zelene iako sam imala svu tu skalameriju za ciscenje i one ribice cistace..
i pored truda ribice su ugibale svakih malo i iako sam drzala i samo zlatne, uzevsi u obzir da su one najizdrzljivije.. bas mi je to bilo tesko, pa sam na kraju sve to spakovala...
zelim ti srecu s ribicama, i akvarijumom jer mi je bas divno vidjeti fino sredjen akvarijum..

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 09:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Nov 2009, 08:04
Ljudi ne moze se akvarijum napraviti a da se ne zalijepi sa silikonom :) sto je jeli normalno zato se stavljaju ukrasne lasne ili trake! Sto se tice lampe moze obicna neonka pumpica obavezno mora biti grijac preko zime temperatura vode 25 stepeni, mora biti i koja ziva biljka tj trava zbunic pjesak. Ja imam akvarijum oko 100litara i drzim samo gupi ribice ne drzim cistace jer oni se prvi zaraze tj razbole zato sto su cistaci, meni za ciscenje akvarijuma tj vode sluzi pumpica! Sto se tice algi moras imati magnet za staklo ili kad se pohvataju alge pozeleni akvarijum ide kompletno pranje akvarijuma! Ovo je naj krace napisano sto se tice ribica ako imate konkretno neki problem napisite objasnite o cemu se radi ja cu vam rado pomoci. AKVARIJUM ja za mene naj ljepsi ukras u kuci samo treba znati sta i kako uraditi i nece biti problema.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 22:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Sep 2008, 14:07
Mando je napisao:
ne drzim cistace jer oni se prvi zaraze tj razbole zato sto su cistaci, meni za ciscenje akvarijuma tj vode sluzi pumpica! Sto se tice algi moras imati magnet za staklo ili kad se pohvataju alge pozeleni akvarijum ide kompletno pranje akvarijuma!

Ovaj dvojac je već dvije godine i vrijedno radi po dnu bez problema

Slika

Nijedan magnet ne može očistiti staklo kao ovaj čistač

Slika

Nakon što ga sredi kao da ga nema (stakla) 8)

Ne znam da li je dozvoljeno stavljati link ka drugim sajtovima. Ako jeste ima jedan odličan ove tematike pa se javite.

Pozdrav

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ljudi, imam problem!
Konacno sam nabavila akvarijum u kojem imam>
3 cistaca somica, 1 cistaca vrste ancistrus, 2 japanke, 2 moli, 4 gupi i jos neke zivorotke...
U svakom slucaju, sve je bilo ok 6 dana, od dana stavljanja u akvarijum, sve dok ih nisam hranila jutros.
Naime, jedna ribica - ancitrus je uginula, a nekoliko ribica je dobilo Ichthyopthirius multifiliis (bijele tačkice ili ich). Surfala sam, nasla sam neke podatke, kontaktirala sam prodajni shop u vezi sa lijecenjem.
Molim vas za iskustva, koliki je procenat i sansa izljecenja?
Odmah danas krecem sa povecanjem temperature u akvarijumu na 38 stepeni i stavljanjem soli. Da li je Ectopur najbolji lijek pri lijecenju, ili ima jos nekih opcija?
Cijenim svaki savjet!

Veliki pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 10:50 
ej ja sam koristila neke kapi, plave, kao tinta koje se ukapavaju u vodu, i bas je pomoglo..
a treba vidjeti koje se ribice s kojim alzu, meni su cistaci napadali druge ribice, grickali ih dok ove nisu uginule..

Vrh

PostPoslato: 30 Dec 2009, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
ej ja sam koristila neke kapi, plave, kao tinta koje se ukapavaju u vodu, i bas je pomoglo..
a treba vidjeti koje se ribice s kojim alzu, meni su cistaci napadali druge ribice, grickali ih dok ove nisu uginule..

Hmm... meni se za sada sve ribice slazu...
Jedna je zivorotka grickala japanku, ali sada su ok...
To je vrejovatno preparat na bazi metilplavog?

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2009, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILLIS, bolest bijelih točkica
Ovo je najčešća i najpoznatija bolest akvarijskih riba.Simptomi su vrlo uočljivi,odbijanje hrane,češanje o objekte,zadržavanje iznad raspršivača,skupljeni repovi,a u zadnjem stadiju parazita pojava bijelih točkica na koži i perajama veličine 0,5-1,5 mm .U težim slučajevima može doći čak i do otpadanja kože.
Tretman u početnom stadiju je moguć podizanjem temperature na 28 C tri tjedna za ribe koje toleriraju takvu temperaturu ili kemijskim putem tretiranjem acriflavinom,malahitnim zelenilom,gotovim preparatima prema uputstvu.

hm... Da li to znaci da je prekasno uvodjenje terapije kada se vec tackice pojave?? :( :( :(

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 16:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Jan 2010, 16:26
Ljudi, treba mi pomoć. Prije par dana sam dobila na poklon 2 zlatne ribice, ne znam koje su tačno vrste, znam samo da su hladnovodne. Već sam ih i prije dobivala ili kupovala, nijedna nažalost nije živila duže od par dana. Oko ovih sam se baš potrudila, trudim se da slijedim upute od čovjeka kod kojeg su kupljene, ali opet mi ne djeluju baš najzdravije. Dobila sam ih u staklenoj kugli u koju stane otprilike 2l vode, čitala sam na internetu sve što sam mogla naći o njima. Čitala sam kako je za njih smrt ta staklena kugla, kako na svaki cm veličine ribice treba 1 l vode, bla bla, nije da sumnjam u sve to, ali isto tako znam ljude kojima je u istim ili gorim uslovima preživila više godina. Mijenjam im vodu svako 2-3 dana, prethodno pustim da odstoji dan-dva, hranim ih jednom do dvaput dnevno, u minimalnim količinama.
Jedna od njih dvije se odmah počela ponašati čudno, izvrće se na leđa i tako pluta na dnu ili površini vode, zadnjih dan-dva čak i kad pliva izgleda kao da dubi na glavi. Međutim, znam da može i normalno plivati, jer se ne ponaša uvijek tako čudno. Odvojila sam je od "normalne" ribice, bojim se ako je neka prelazna bolest da ne zarazi i nju. Već sigurno 6-7 dana su kod mene, pa se sve tješim da bi dosad krepala ako je bolesna. Tražila sam na netu te simptome, tamo piše da je to upala mjehura za plivanje i navodi se par lijekova, za koje sumnjam da ih ima kupit u Mostaru. U zadnje vrijeme su joj se pojavile neke guste bijele mrlje po perajama i repu, i čini mi se da postaju sve gušće. I o tome sam čitala, to im kao nastaje od stresa.
Druga ribica se zasad ponaša normalno, ali primjećujem zadnjih dan-dva i kod nje 2-3 te bijele mrlje na repu.
Ne znam ništa o zlatnim ribicama, ako ko od vas zna šta da radim ili ima bilo kakav savjet, stranicu o ribicama, bilo šta, molim vas da mi javi.

Vrh

PostPoslato: 28 Jan 2010, 19:04 
Maja_mo je napisao:
Ljudi, treba mi pomoć. Prije par dana sam dobila na poklon 2 zlatne ribice, ne znam koje su tačno vrste, znam samo da su hladnovodne. Već sam ih i prije dobivala ili kupovala, nijedna nažalost nije živila duže od par dana. Oko ovih sam se baš potrudila, trudim se da slijedim upute od čovjeka kod kojeg su kupljene, ali opet mi ne djeluju baš najzdravije. Dobila sam ih u staklenoj kugli u koju stane otprilike 2l vode, čitala sam na internetu sve što sam mogla naći o njima. Čitala sam kako je za njih smrt ta staklena kugla, kako na svaki cm veličine ribice treba 1 l vode, bla bla, nije da sumnjam u sve to, ali isto tako znam ljude kojima je u istim ili gorim uslovima preživila više godina. Mijenjam im vodu svako 2-3 dana, prethodno pustim da odstoji dan-dva, hranim ih jednom do dvaput dnevno, u minimalnim količinama.
Jedna od njih dvije se odmah počela ponašati čudno, izvrće se na leđa i tako pluta na dnu ili površini vode, zadnjih dan-dva čak i kad pliva izgleda kao da dubi na glavi. Međutim, znam da može i normalno plivati, jer se ne ponaša uvijek tako čudno. Odvojila sam je od "normalne" ribice, bojim se ako je neka prelazna bolest da ne zarazi i nju. Već sigurno 6-7 dana su kod mene, pa se sve tješim da bi dosad krepala ako je bolesna. Tražila sam na netu te simptome, tamo piše da je to upala mjehura za plivanje i navodi se par lijekova, za koje sumnjam da ih ima kupit u Mostaru. U zadnje vrijeme su joj se pojavile neke guste bijele mrlje po perajama i repu, i čini mi se da postaju sve gušće. I o tome sam čitala, to im kao nastaje od stresa.
Druga ribica se zasad ponaša normalno, ali primjećujem zadnjih dan-dva i kod nje 2-3 te bijele mrlje na repu.
Ne znam ništa o zlatnim ribicama, ako ko od vas zna šta da radim ili ima bilo kakav savjet, stranicu o ribicama, bilo šta, molim vas da mi javi.

stavi je u teglicu, stavi malo soli na najmanju kaskicu unutra i trebala bi biti ok..

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 08:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maja_mo je napisao:

Kao prvo, kugla je katastrofa za ribice, blago receno mucenje, i one jednostavno ne mogu dugo da zive u njoj. Tako je priroda uredila. Ako mi zelimo da ih uopste imamo, moramo im obezbijediti uslove za zivot. Kugla je mozda nekome lijapa za oko, ali je definitivno promasaj kada se radi o uzgoju ribica.
Ukoliko se zaista zelis posvetiti ovom lijepom hobiju, prvo nabavi pravi akvarijum sa svom pratecom opremom (budi spremna da izdvojis nekoliko stotina KM u zavisnosti od velicine akv, biljaka i ostalog...)

Kako sada stanje stoji, ribice ti boluju od ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILLIS, bolest bijelih tačkica, procitaj o tome u jednom od gore navedenih postova.
Ja sam napravila katastrofalnu gresku na pocetku (sto j ebilo prije skoro mjesec i po) i desio mi se veliki pomor ribica. Sve su imale ICH i od njih 20 samo su se 2 izvukle (i sada su zive, zdrave i vesele). S tim, da imam dobar akv i pratecu opremu.
Lijecila sam ih solju i preparatom koji lijeci Ich. Ukoliko se jedna vec prevrce na ledja i gubi ravnotezu, bojim se da joj polako prilazi kraj (ne bih da te plasim, ali govorim iz iskustva).

Po tvom opisu, cini mi se da se radi o japankama, hladnovodnim ribicama (sa vecim i duzim perajama), a one se i najcesce stavljaju u kuglu. I ja sam imala 2 japanke koje su skoro najduze isdrzale sa Ich-om, u poredjenju sa drugim ribicama. Jedna je bila usla u ukrasni toranj i izvrnula se na ledja boraveci tako 3 dana, dok nije uginula.

U svakom slucaju, najbolje ti je (kako su i mene savjetovali, i bili su u pravu) da posjetis www.akvarij.net
To je specijalizovana stranica u kojoj su moderatori ljudi koji istinski vole akvaristiku i koji ce ti sigurno pokusati pomoci, ukoliko je to moguce u kugli. Naci ces prirucnik za pocetnike, u kojem pise da bi kuglu trebalo zakonom zabraniti....

Eto, nadam se da sam pomogla.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 08:24 
ne bih da sad ispadne da sam htjela zenu nagovoriti na pomor ribica, ali neni je to sa solju pomoglo :-?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 08:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
ne bih da sad ispadne da sam htjela zenu nagovoriti na pomor ribica, ali neni je to sa solju pomoglo :-?

Naravno da ne, nisam ni pomislila.
Mislim da je i meni tretman solju pomogao, cim su se ove 2 izvukle :)

Inace, sol je pogubna za cistace, koje ona nema, tako da treba pokusati!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 10:40 
Voajer
Voajer

Već sam ranije čula za taj tretman solju, čak i prijatelj moj koji dugo ima ribice kaže da je efikasno. Kao 3 dana zaredom ubacit je u malo slane vode i pustit je pola sata. To sam već juče probala, danas ću ponovo, nadam se da će bit bolje.
Što se tiče pravog akvarijuma, nisam u mogućnosti to da kupim, ne zbog novaca nego što ga nemam gdje smjestiti, naročito ako bi bio neki veliki. To krasno izgleda, ja i inače obožavam sve životinje, pa i ribice, ali nisam namjeravala uzgajati ih ili imati više njih, dovoljne su ove dvije.
Što se tiče kugle, nikako da shvatim što je tačno toliko pogubna za njih, zbog oblika ili male količine vode koja u nju stane? Ako je zbog vode, kupiću im najveću koju nađem u gradu :)
Kod ove bolesne ribice primjetim neki napredak, više se ne okreće na leđa tako često, ne znam je li zbog soli ili šta, ali te bijele fleke su joj se svukuda proširile, tek se po danu vidi, baš grozno izgleda. Iskreno se nadam da se ne pati. I kod druge sam upratila na 3-4 mjesta, ali ne bih rekla da se šire, a i ona se zasad normalno ponaša.
Usput, znaš li spavaju li ikad ribice? Za ovu moju "zdravu" mi se čini da spava nekad :)
Hvala lijepo na savjetima, pokušaću pronaći malo detaljnije informacije oko te bolesti i obavezno posjetiti onu stranicu o akvaristici. Ako se sjetite još nekog, bilo kakvog rješenja osim akvarija, pišite mi :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 10:50 
ja sam kupila prosle godine ogroman okrugli akvarijum gore kod name, ne znam kako se zove radnja ali prodaju sudje.. nije bio skup a staklo je deblje i bolje od onij tankih kugli koje brzo pucaju.. ali kratko sam drzala ribice ti, kupila sam onaj veliki akvarium poslije, i pisala sam vec o tome..
ovaj okrugli koristim ponekad za neke aranzmane ljeti sa vodom i cvijecem, ili zimi sa novogodisnjim kuglicama.. :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 11:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Jan 2010, 11:12
Psiholozi tvrde da ljudi koji imaju u svom domu akvarijum da su puno smireniji i opusteniji.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Maja_mo je napisao:
Već sam ranije čula za taj tretman solju, čak i prijatelj moj koji dugo ima ribice kaže da je efikasno. Kao 3 dana zaredom ubacit je u malo slane vode i pustit je pola sata. To sam već juče probala, danas ću ponovo, nadam se da će bit bolje.
Što se tiče pravog akvarijuma, nisam u mogućnosti to da kupim, ne zbog novaca nego što ga nemam gdje smjestiti, naročito ako bi bio neki veliki. To krasno izgleda, ja i inače obožavam sve životinje, pa i ribice, ali nisam namjeravala uzgajati ih ili imati više njih, dovoljne su ove dvije.
Što se tiče kugle, nikako da shvatim što je tačno toliko pogubna za njih, zbog oblika ili male količine vode koja u nju stane? Ako je zbog vode, kupiću im najveću koju nađem u gradu :)
Kod ove bolesne ribice primjetim neki napredak, više se ne okreće na leđa tako često, ne znam je li zbog soli ili šta, ali te bijele fleke su joj se svukuda proširile, tek se po danu vidi, baš grozno izgleda. Iskreno se nadam da se ne pati. I kod druge sam upratila na 3-4 mjesta, ali ne bih rekla da se šire, a i ona se zasad normalno ponaša.
Usput, znaš li spavaju li ikad ribice? Za ovu moju "zdravu" mi se čini da spava nekad :)
Hvala lijepo na savjetima, pokušaću pronaći malo detaljnije informacije oko te bolesti i obavezno posjetiti onu stranicu o akvaristici. Ako se sjetite još nekog, bilo kakvog rješenja osim akvarija, pišite mi :)

Ribice spavaju, naravno, kao i mi.
Da bi se postigao dobar ritam njihovog bistvovanja, trebalo bi im obezbijediti 12 sati noc, 12 sati dan.

Sto se tice kugle, smeta im prije svega oblik, jer se ribica ne moze orjentisati u malom kruznom prostoru. Zatim, u klugu je nemoguce staviti pumpicu, filter i grijac (grijac tebi nije potreban jer su ribice hladnovodne).
Ne trebas svaki put mijenjati svu vodu (jer bi to izgledalo kao da tebi svaki put neko prevrne kucu naglavacke...- poredjenja radi), vec mijenjas samo 1/3 vode. Ta 1/3 nove vode treba da bude "pripremljena" tecnoscu za pripremu voda (koja je oslobadja teskih metala) i mozes je kupiti u svim akva shopovima, kosta 2-3 KM.
Lijek za Ich kosta oko 5-6 KM.
I ja zivim u jaaako malom stanu i opet sam pronasl aprostora da ga stavim. Nije prevelik, samo 36 l, dimenzija 60*20*30, nije idealno, ali jedino sto je moglo stati 8) :D .
Nadam se da ces ih uspjeti izlijeciti :D.
Pisi sta ima novo!!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:33 
Gizzzmo je napisao:
Pisi sta ima novo!!

evo nema nista, sta ima kod tebe... :D :D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nije loše ni ovakvo rješenje sa osvjetljenjem.

Slika

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 18:53 
Voajer
Voajer

Ama ja živim u dvospratnoj kući, ali tako je nekako raspoređena da ne bih imala gdje stavit akvarij, a taj od 36 l mi se čini ooogromaaan :)
Što se tiče novosti, na ovoj bolesnoj ribici ne primjetim nikakvog napretka, iako sam je stavljala 3 dana zaredom po pola sata u slanu vodu... Šta misliš da produžim tretman još par dana?
Ok, ako je problem okrugli oblik, nabaviću im kockasti, ili kakav god. Najgore što mi se ništa ne kupuje dok ne budem sigurna da će preživit barem jedna, već sam isto to radila milion puta pa kad uginu dođe mi ko još veće razočarenje :(
Potražiću to za vodu i za bolest, već 9 dana su kod mene i još se drže, možda nije tako katastrofalna situacija. Najgore što se okreće na leđa, valjda ima onu upalu mjehura za plivanje.
Vodu im mijenjam čitavu i to svaka 2-3 dana, pravo im se zamuti, opet bi bila prljava kad bih mijenjala 1/3, ali svakako ću poslušat tvoj savjet.
Najsmješnije je što sam ko dijete imala ribicu, koja je živila 2 godine u pravoj pravcatoj tegli, okrugloj u koju nije moglo stat više od litre vode, jela je 3-4 puta dnevno u enormnim količinama i ništa joj nikad nije bilo sve do rata, tad joj nisam imala gdje kupovati hranu pa je krepala. E samo zbog tog slučaja kontam da nije do mene, do posude u kojoj je, do hrane,kontam sve da je do vode, voda je užasno loša.
Svejedno, da ne morim previše, hvala što se raspituješ i što se trudiš pomoć, baš si ljubazna :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]