Cao!
Moja tetka ima psa ove pasmine i on njoj savrseno odgovara. Ali oboje su od slicne vrste bica
Vole svoj mir, svako ima svoje "zajednicko i odvojeno" vrijeme, njezin zivotni standard je takav da
moze da mu priusti sve sto je potrebno.
Iskreno, smatram da psi ove vrste nisu za nase podneblje, jer vecina stvari koja im je neophodna
je nedostupna ovdje, takodje u BiH nema specijalizovanih veterinara, a njemu je neophodan.
Moras ga cesljati, cistiti, svaki dan, ponekad i 2 puta dnevno. Moras imati barem 1000 maraka sa strane,
za nedaj boze, i to racunam nase cijene i standard. Budi spremna na to da ces morati da ga vodis
veterinaru u Sarajevo ili cak Zagreb. Ne mozes ih hraniti Pedigreom, skloni su alergijama, jer je
tesko naci kuce sa cistim pedigreom (da mu se nisu rodjaci parili). Sklon je da postane lijen, sto je
uzasno za njega, jer postane depresivan. TI moras da budes domino, No1, inace si gotova,
on je pas sa 1 gospodarem. Nije najbolji sa djecom, ne voli nacin na koji ga tretiraju, to vrijedi za
apsolutno sve pripadnike ove pasmine. Moras da ga intelektualno postujes i konstantno radis na njegovom
usavrsavanju, inace ces dobiti nesocijalozovanog, glupog psa.
Ne zelim te obeshrabriti, govorim samo ono sto znam i ono na sta su me drugi upozorili i povodom ovog
psa a i svih drugih koji dolaze sa rodovnikom. I molim te da zapamtis da je pas obaveza narednih 12 godina,
moras da razmislis o svojim planovima za buducnost, pas nije zamjena za dijete ili momka, ali je zivo bice koje
ne mozes izbaciti na ulicu kada ti dosadi. Narednih 12 godina ga moras cesljati, 2-3 puta dnevno izvoditi,
davati silan novac kada se razboli. Moras misliti na njegov seksualni zivot, jer...mnogi na to zaborave,
a nesmiju.
Molim te da dobro razmislis da li mozes da si priustis psa, posebno ovakvog, i da li je ta pasmina uopste dobra za
tebe. I meni se mnogo dopada, super izgleda, ali npr. za mene je rotvajler pas koji mi savrseno odgovara.
Svaki tip covjeka ima svoj tip psa, ne zaboravi to, i izgled je najmanje bitan kad se sve uzme u obzir.
Predlazem ti da kontaktiras ljude koji imaju ovu vrstu ili je prodaju i da ih posjetis, provedi par sati sa njima i odluci,
znam da oko Sarajeva ima uzgajivacnica. I vjeruj mi, ako ti je skupo otici do tamo, i pas ti je preskup. Na zalost,
mnogo stvari u zivotu se svodi na novac.