banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 20:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Brnjica
PostPoslato: 07 Jul 2007, 17:03 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2004, 14:32
Hocu krajem jula da dodjem sa svojim psom (mjesanac spanski hrt, velicina i izgled njemackog ovcara) u Banja Luku. Ovdje u Svicarskoj moj pas nemora nositi brnjicu. Kakav je zakon u Banja Luci? Jer ako mora tu nositi brnjicu, moram je vec polako na to navikavati.

Pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jul 2007, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
nema kod nas zakona, a ako i ima, niko ga se ne pridržava

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 01:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ima zakon ili pravilnik :D

Al niko ga se ne pridržava. Policajci ponekad opomenu ako im je do hapanja love :o

Inače, ,,obevezno" je voditi ih na povocu i stavljati brnjicu.

Međutim, kad sam vidjela neki dan pit bula u po grada, pa ga još momak loži na nekog manjeg ćuku...

Ništa.
Nek ti je pri ruci.

:hello2:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2007, 09:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Nosi brnjicu s asobom, ako te zaustavi pub samo reci d aje psu vruce pa da ces vratiti za pet minuta. naravno ako ti je pas agresivan onda neka ima stalno. I to hodanje sa psom u po centra bez brnjice bih naplacivao 2000 KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 16:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Citam gore kao je donesena odluka kako psi ne smiju u parkove,vrtice bla bla i da trebaju imati brnjicu,a i vidim na tu tzv.brnjicu se svi nesto bune..a sta da ja izvedem tigra,lava il sta ja znama kakvu krvolocnu zivotinju bez brnjice?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2007, 22:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
jannet je napisao:
Citam gore kao je donesena odluka kako psi ne smiju u parkove,vrtice bla bla i da trebaju imati brnjicu,a i vidim na tu tzv.brnjicu se svi nesto bune..a sta da ja izvedem tigra,lava il sta ja znama kakvu krvolocnu zivotinju bez brnjice?

Da tacno je to, pisali su o tome na jednoj temi, pa je zakljucali... a nemam pojma zasto?

Evo ovako, ja imam psa od 6 godina ( labrador) i uvijek ga vodim na povodcu, nikad brnjicu. Jos me dosad niko nije opomenuo, policajac ili slicno. Pas se ponasa kulturno, ne otvara usta i ne zvali, hoda uz nogu, ja takodje pazim kuda i kako prolazim sa njim. Da nije tako, ne bih ga izvodila van svog dvorista.

Sto se tice agresivnih vrsta, tu jedino pomaze da ga ne izvodis van, mislim da brnjica tu ne igra ulogu. Mene je konkretno jednom napala zenka staforda kad je htjela zaklati moju kuju, a ja sam je pokusala odvojiti, onda je zamalo i mene ujela. Sve je to posmatrao njen vlasnik sa sigurne distance, a kad sam mu rekla da ju zovne i da je skachi sa nas, on je odgovorio " ne mogu mu ja nista". E, nisu psi nista krivi. Krivi su ti imbecili sto ne znaju kud ni kako sa njima.

Eto, ukratko, sva odgovornost je na vlasniku.

Ja ne mogu tvrditi sta pise u zakonu po pitanju brnjica, ali znam da meni niko nije nikad pravio probleme sto pas nema brnjicu.

Ako dodjes u BL, u parku M.Stojanovic, ima jedan kutak rezervisan samo za pse , jedno brdasce u dnu parka, prilicno odvojeno od ostatka parka. Tu ih skidamo i sa povodca, naravno.. mi koji svoje pse 100 % kontrolisemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2007, 13:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Gradska uprava je donijela odluku koju možeš pročitati na njihovom sajtu http://www.banjaluka.rs.ba. Nisam čitala, ali koliko sam skontala sa jedne od tema odnosila se samo na zabranu puštanja ljubimaca da trče po školskim dvorištima, parkovima...Možda griješim, pa pročitaj!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 09:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2007, 08:12
narodna poslovica kaže: ne vjeruj psu i turčinu. hoću da kažem: pas 10 godina može da ne otvori usta kada ga izvodiš napolje i nakon toga da napravi sranje neviđeno. znači, korpa mora da se stavlja na njušku!!! kako neko može biti siguran da ga neki pas neće napasti.

evo primjera: moja džukela na selu (trobojni gonič) koja je manje-više stalno ili na lancu ili u box-u, 4 godine nije napao nekoga ili ga ugrozio na bilo koji način. i onda, pre jedno 2 mjeseca dok je bio svezan na sajli od 20-ak metara (da može otići u hladovinu) škočio na čoveka (komšiju) koji je pre toga milion puta prošao pored njega i ovaj mu ništa nije uradio. znači, svaki pas je nepredvidljiv na svoj način. svi su oni ipak ''zvjeri'', tj. još uvijek u sebi imaju instikt ubice koji su nasledili od vuka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Logitech je napisao:
narodna poslovica kaže: ne vjeruj psu i turčinu. hoću da kažem: pas 10 godina može da ne otvori usta kada ga izvodiš napolje i nakon toga da napravi sranje neviđeno. znači, korpa mora da se stavlja na njušku!!! kako neko može biti siguran da ga neki pas neće napasti.

evo primjera: moja džukela na selu (trobojni gonič) koja je manje-više stalno ili na lancu ili u box-u, 4 godine nije napao nekoga ili ga ugrozio na bilo koji način. i onda, pre jedno 2 mjeseca dok je bio svezan na sajli od 20-ak metara (da može otići u hladovinu) škočio na čoveka (komšiju) koji je pre toga milion puta prošao pored njega i ovaj mu ništa nije uradio. znači, svaki pas je nepredvidljiv na svoj način. svi su oni ipak ''zvjeri'', tj. još uvijek u sebi imaju instikt ubice koji su nasledili od vuka.

Pa sa psi iz boksa ili sa lanca to obicno i urade. I ovaj shto je mene napao je bio u boksu pa iskocio na ulicu dok ga je gazda hranio i napao nas. Bas me cudi sto je podivljao a bio na lancu/boksu 4 godine. Ti ne bi poludio?

Nadji mi ti jedan primjer psa koji se od malih nogu izvodio, istrchavao, koji se igrao i socijalizovao sa drugim psima, djecom i ljudima na adekvatan nachin, te tako odrastao, a onda napao nekog. Ja nemam takav primjer. Imash li ti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 11:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Citiraj:
На сједници Скупштине града, одржаној 19. јула 2007. године, донесена је Одлука о измјени и допуни Одлуке о заштити и држању животиња на територији града Бања Лука. Према овој Одлуци, псе је могуће пуштати само на за то посебно одређеним површинама. Забрањује се извођење, шетња и пуштање паса на дјечијим игралиштима, у двориштима предшколских, школских и здравствених установа, урђеним јавним парковима, пјешачким зонама и спортским теренима.

Разлог за доношење измјењене Одлуке о држању и заштити животиња на територији града Бањалука је све раширенија појава да власници изводе псе и пуштају их да се слободно крећу не само по јавним парковима, већ и по двориштима школских и предшколских установа, чиме доводе у опасност дјецу у овим установама. Пуштање паса у школским двориштима није прихватљиво и из хигијенско здравствених разлога јер на тим двориштима и игралиштима се држе часови физичког васпитања и одвијају спортске активности и Ова одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику Града Бања Лука.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/news ... 4&catID=45

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 11:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Citiraj:
На сједници Скупштине града, одржаној 19. јула 2007. године, донесена је Одлука о измјени и допуни Одлуке о заштити и држању животиња на територији града Бања Лука. Према овој Одлуци, псе је могуће пуштати само на за то посебно одређеним површинама. Забрањује се извођење, шетња и пуштање паса на дјечијим игралиштима, у двориштима предшколских, школских и здравствених установа, урђеним јавним парковима, пјешачким зонама и спортским теренима.

Разлог за доношење измјењене Одлуке о држању и заштити животиња на територији града Бањалука је све раширенија појава да власници изводе псе и пуштају их да се слободно крећу не само по јавним парковима, већ и по двориштима школских и предшколских установа, чиме доводе у опасност дјецу у овим установама. Пуштање паса у школским двориштима није прихватљиво и из хигијенско здравствених разлога јер на тим двориштима и игралиштима се држе часови физичког васпитања и одвијају спортске активности и Ова одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику Града Бања Лука.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/news ... 4&catID=45

Zabranjeno u parkovima i pjesackim zonama.. onda cu u shumu ali imam mali problem.. kako doci do shume a ne proci kroz barem jednu pjesacku zonu :lol: :lol:

Koje smo mi zatucano drustvo... Pa na zapadu se psi smiju uvoditi u trzne centre i restorane. Svasta!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2007, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2007, 20:44 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 28 Feb 2004, 14:32
Ja se uopste neslazem sa tim da je pas "divlja zvjer" kojoj se nikad nesmije vjerovati. Ja ipak mislim da smo mi te divlje zvjeri. Osoba koja drzi svog psa u boxu ili stalno na lancu, pati tu zivotinju i pravi je agresivnom. Meni se cini da mnogi vlasnici pasa nemaju pojma o njihovim kucnim ljubimcima. Pas, bez obzira na rasu ili velicinu, mora se dnevno najmanje sat i po izvoditi u setnju. A da nepricam o dresuri i slicnim stvarima. Stalno nosenje brnjice ne ide uz prirodu psa i moze isto voditi do agresije.
Ja sam dnevno 2 sata sa svojim psima u sumi, treniram dva puta sedmicno sa njima i trudim se naravno da moji psi uvjek imaju neku zabavu ili neki zadatak. A da nepricam o tome, da su moji psi takodje clanovi moje porodice i da ne zive pokraj mene, nego sa mnom. E sad usporedite takav zivot, sa zivotom jednog pitbulla koji je svaki dan na lancu, sa brnjicom, a vlasnik mu je neki tip koji ga stalno tuce. Pa tu bi i ja jednom pobudalila i pocela sve ujedati oko mene. :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2007, 21:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 21 Avg 2007, 17:18
Primjer kako je Grad Zagreb riješio problem izvođenja pasa na javne površine.Bilo bi lijepo kada bi i BL u svojim odluakma slijedila pozitivne primjere i donosila ovako precizne odluke u kojima nema dvosmislenosti i nedorečenosti.
Banja Luka je donijela odluke a da nije osigurala i označila površine na kojima je dozvoljeno izvođenje i istrčavanje pasa.

III. KRETANJE PASA
Članak 9.

Na ulici, javnoj površini, u parkovima te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas se mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.
Iznimno od stavka 2. ovog članka bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, na uzici, ali bez brnjice.

Članak 10.

Psi bolesni od zarazne ili nametničke bolesti i neupisani (neregistrirani) psi ne smiju se izvoditi na ulicu ili drugu javnu površinu, a niti u vrijeme tijekom kojega nadležno upravno tijelo zabrani kretanje pasa (kontumacija).
Članak 11.

Psa se ne smije voditi u trgovine živežnim namirnicama, tržnice, pošte, muzeje, kazališta, groblja, škole, dječje vrtiće, skloništa, domove i zdravstvene ustanove (osim veterinarskih ambulanata i klinika) i u druge objekte javne namjene.
Psa se ne smije voditi na uređena dječja igrališta, cvjetnjake, športske i rekreacijske terene, kupališta, što će se označiti okruglim znakom s prekriženim likom psa.
Psa se ne smije uvoditi u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte, banke te zanatske i trgovačke radnje, ako je na njima vlasnik istaknuo znak o zabrani ulaska pasa.
Psa se može uvoditi u sredstvo javnoga gradskog prijevoza uz uvjete utvrđene posebnom odlukom.
Članak 12.

Odredbe ove odluke o ograničavanju kretanja pasa ne odnose se na pse vodiče slijepih osoba.
Članak 13.
Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice i bez brnjice na prostorima koji će biti obilježeni okruglim znakom s likom psa:
1. na Dotrščini;
2. na Grmoščici;
3. na prostoru od Jadranskog mosta, uzvodno, desnom obalom Save do nasipa (inundacija);
4. na prostoru desne obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši u visini ulaza u deponij smeća Jakuševac;
5. na prostoru lijeve obale Save, do nasipa (inundacija), uzvodno od Jankomirskog mosta;
6. na prostoru lijeve obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši od tehnološkog kanala Toplane;
7. na travnatoj površini omeđenoj Ulicom Hrvatske bratske zajednice s istoka i zapada, Ulicom grada Vukovara sa sjevera i Slavonskom avenijom s juga;
8. u Sesvetama, od cjevovoda, zapadnom stranom Savske ceste prema jugu do Rimskog puta.
Članak 14.

Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice, a psi opisani i nabrojeni u članku 9. stavku 2. ove odluke s brnjicom na prostorima koji će biti obilježeni s likom psa s brnjicom:
1. na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca;
2. na zelenoj površini omeđenoj Maksimirskom cestom i Hondlovom;
3. na prostoru između Avenije V. Holjevca i Zagrebačkog velesajma (osim u vrijeme održavanja velesajamskih priredbi);
4. na prostoru u produžetku Kranjčevićeve ulice (neuređeni dio trase bivšeg Samoborčeka);
5. na prostoru između Ulice Florijana Andrašeca i željezničke pruge (nadvožnjaka);
6. na prostoru zapadno od Mandlove ulice;
7. na prostoru južno od Ljubljanske avenije u Prečkom;
8. na prostoru između Selske ceste, Ljubljanske avenije i Zadarske ulice;
9. u parku Ribnjak, na dijelu uz Zvonaričku i Degenovu ulicu;
10. na Ksaveru, prostoru omeđenom Ksaverom, Radićevim šetalištem i Mirogojskom cestom;
11. na prostoru kod skretanja iz Avenije V. Holjevca u Siget;
12. na prostoru sjeverno od ceste Bundek u Zapruđu (do uređenja planiranog kompleksa);
13. na lijevoj i desnoj obali Save (inundacija);
14. u Sesvetama, sjeverno od Zagrebačke ulice, uz potok Vuger (Kostanić).

Članak 15.

Posjednik ili voditelj psa dužan je nositi pribor za čišćenje psećih fekalija i očistiti svaku površinu koju njegov pas onečisti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2007, 01:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
dorazoo je napisao:
Primjer kako je Grad Zagreb riješio problem izvođenja pasa na javne površine.Bilo bi lijepo kada bi i BL u svojim odluakma slijedila pozitivne primjere i donosila ovako precizne odluke u kojima nema dvosmislenosti i nedorečenosti.
Banja Luka je donijela odluke a da nije osigurala i označila površine na kojima je dozvoljeno izvođenje i istrčavanje pasa.

III. KRETANJE PASA
Članak 9.

Na ulici, javnoj površini, u parkovima te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas se mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.
Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki strafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, voditi na uzici, obvezno s brnjicom.
Iznimno od stavka 2. ovog članka bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na površinama iz stavka 1. ovog članka, na uzici, ali bez brnjice.

Članak 10.

Psi bolesni od zarazne ili nametničke bolesti i neupisani (neregistrirani) psi ne smiju se izvoditi na ulicu ili drugu javnu površinu, a niti u vrijeme tijekom kojega nadležno upravno tijelo zabrani kretanje pasa (kontumacija).
Članak 11.

Psa se ne smije voditi u trgovine živežnim namirnicama, tržnice, pošte, muzeje, kazališta, groblja, škole, dječje vrtiće, skloništa, domove i zdravstvene ustanove (osim veterinarskih ambulanata i klinika) i u druge objekte javne namjene.
Psa se ne smije voditi na uređena dječja igrališta, cvjetnjake, športske i rekreacijske terene, kupališta, što će se označiti okruglim znakom s prekriženim likom psa.
Psa se ne smije uvoditi u hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte, banke te zanatske i trgovačke radnje, ako je na njima vlasnik istaknuo znak o zabrani ulaska pasa.
Psa se može uvoditi u sredstvo javnoga gradskog prijevoza uz uvjete utvrđene posebnom odlukom.
Članak 12.

Odredbe ove odluke o ograničavanju kretanja pasa ne odnose se na pse vodiče slijepih osoba.
Članak 13.
Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice i bez brnjice na prostorima koji će biti obilježeni okruglim znakom s likom psa:
1. na Dotrščini;
2. na Grmoščici;
3. na prostoru od Jadranskog mosta, uzvodno, desnom obalom Save do nasipa (inundacija);
4. na prostoru desne obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši u visini ulaza u deponij smeća Jakuševac;
5. na prostoru lijeve obale Save, do nasipa (inundacija), uzvodno od Jankomirskog mosta;
6. na prostoru lijeve obale Save do nasipa (inundacija), nizvodno, počevši od tehnološkog kanala Toplane;
7. na travnatoj površini omeđenoj Ulicom Hrvatske bratske zajednice s istoka i zapada, Ulicom grada Vukovara sa sjevera i Slavonskom avenijom s juga;
8. u Sesvetama, od cjevovoda, zapadnom stranom Savske ceste prema jugu do Rimskog puta.
Članak 14.

Iznimno od odredbe članka 9. ove odluke, psi se mogu kretati uz nadzor i odgovornost vlasnika bez uzice, a psi opisani i nabrojeni u članku 9. stavku 2. ove odluke s brnjicom na prostorima koji će biti obilježeni s likom psa s brnjicom:
1. na prostoru u parku Maksimir, sjeverno od staze koja vodi uz Mogilu, Treće jezero i skreće iza Vidikovca;
2. na zelenoj površini omeđenoj Maksimirskom cestom i Hondlovom;
3. na prostoru između Avenije V. Holjevca i Zagrebačkog velesajma (osim u vrijeme održavanja velesajamskih priredbi);
4. na prostoru u produžetku Kranjčevićeve ulice (neuređeni dio trase bivšeg Samoborčeka);
5. na prostoru između Ulice Florijana Andrašeca i željezničke pruge (nadvožnjaka);
6. na prostoru zapadno od Mandlove ulice;
7. na prostoru južno od Ljubljanske avenije u Prečkom;
8. na prostoru između Selske ceste, Ljubljanske avenije i Zadarske ulice;
9. u parku Ribnjak, na dijelu uz Zvonaričku i Degenovu ulicu;
10. na Ksaveru, prostoru omeđenom Ksaverom, Radićevim šetalištem i Mirogojskom cestom;
11. na prostoru kod skretanja iz Avenije V. Holjevca u Siget;
12. na prostoru sjeverno od ceste Bundek u Zapruđu (do uređenja planiranog kompleksa);
13. na lijevoj i desnoj obali Save (inundacija);
14. u Sesvetama, sjeverno od Zagrebačke ulice, uz potok Vuger (Kostanić).

Članak 15.

Posjednik ili voditelj psa dužan je nositi pribor za čišćenje psećih fekalija i očistiti svaku površinu koju njegov pas onečisti.

Svaka čast! =D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 08:47 
Pametni ljudi...nisu zatucani kao mi!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]