banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Maj 2025, 07:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 03:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ne bih ti znao tacno kazati, ali mi se cini da je veterinar kazao kako ce vakcina biti efikasna 12 mjeseci. Ja vise psa nisam vodio na vikendicu, tako da nije bilo ni problema, ali jedan moj prijatelj jeste.

Naime kad je dosao veterinaru, on je kazao da ima jos malo vakcine, i vakcinisao je njegovoga psa koji je pokazivao znakove bolesti. Bio je gotovo nepokretan, bezvoljan, mokrio je tako da se u mokraci primjecivala krv. Nakon vakcine pas se brzio oporavio kao i moj pas, ali je nakon 6 mjeseci ponovo obolio. Da li je to bila posledica nedovoljne vakcine, ili je pas nanovo zarazen ostalo je pitanje. Poslije toga njegov pas nije bio onako snazan, i zivahan. Nakon 2 godine uginuo je iako je bio jos mlad samo 3 godine.

Na interentu sam nasao nesto o zastiti pasa od krpelja, zlu ne trebalo.
Zaštita pasa protiv buha, krpelja i komaraca koji prenose lišmaniozu.

Imamo 3 vrste zaštite:

1. sprej
2. ampula
3. ogrlica

1. Na tržištu ima puno sprejeva, ali najdjelotvorniji je onaj od Frontline-a. Pas se mora kompletan nasprejati i ta tekućina se mora utrljati u krzno. Glava se spreja na način da se prvo naspreja na dlan i onda se utrljava u krzno. Mora se jako paziti da psu ne uđe u oči. Treba ponoviti nakon mjesec dana.

2. Ampula je sredstvo koje je najjednostavnije za korištenje. Imamo tri marke ampula na hrvatskom tržištu, a to su: Frontline, Advantix i Expot.
Frontline – stavlja se jednom mjesečno na način da se pipeta istisne psu na stražnji dio vrata, tj malo iznad lopatica. Treba razgrnuti dlaku i nanjeti sredstvo na kožu. LINK
Advatnix se stavlja jednom mjesečno na 4 mjesta na tjelu psa dužkičme počevši od vrata, a završavajući iznad repa. LINK
Expot se stavlja kao i Frontline.

Kod korištenja ampula pas se ne smije 2 dana prije i kasnije kupati, močiti... (čak ne i u jako mokru travu)!
Advantix uz zaštitu od buha i krpelja štiti i od komaraca koji prenose lišmaniozu.

Treba izabrati ampulu ovisno o težini psa: Expot je 1 ampula za 15 kg, pa ako npr imate psa od 30 kg, trebaju 2 ampule. Frontline i Advantix se stavlja 1 ampula koja se kupuje ovisno o težini psa.

3. Na tržištu ima puno vrsti antiparazitskih ogrlica, ali pokazalo se je da su najdjelotvornije Kiltix i Scalibor.
Kiltix traje 7 mjeseci. Djeluje na bazi otpuštanja praha i nema nekog mirisa. Stavlja se ogrlica prema veličini psa. LINK
Scalibor traje 6 mjeseci. Isto djeluje na bazi praha, a uz buhe i krpelje štiti protiv lišmanioze koju prenose komarci. LINK
Ogrlice pas mora stalno nositi da bi djelovale. Psi se mogu kupati sa ogrlicom.

Treba napomenuti da lišmanioze koju prenose komarci ima u Hrvatskoj od Zadra do Dubrovnika.

Uz ove zaštite treba se brinuti i o ležaju na kojem pas spava. To mjesto treba redovito tretirati sprejanjem. Preparat koji se najviše koristi je Biokill. On je na bazi biljke buhača i jedina mana mu je što prestaje djelovati kada se smoči. Inače kad se našprica vrijedi mjesec dana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2007, 22:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
Uh steta sto je uginuo tako mlad.
Ovdje je normalno da vakcinisemo psa redovno mozda zato i nije veliki problem za pse.
A ja sam imao do sad najbolje iskustvo sa Expotom ali imas dvije verzije Expota.
Jedna verzija se zove samo Expot i nije tako dobra, a druga ima isto ime samo ima malo slovo r u jednom krugicu na kraju imena.Ta verzija ex... je veoma dobra.
Svaka cast stari na pitanju o krpeljima mnogo ljudi malo znaju o njima.
Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2008, 00:44 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Sep 2007, 16:47
Ja sam moju labradorku redovno cetkala i prskala razrjedjenim jabukovim sircetom, posle svakog izlaska vani. Bila je mala i nisam htjela da joj stavljam razne preparate.
Inace to preporucuju i protiv buva i krpelja.
Na proljece cu joj staviti frontline, ali opet povremeno prskanje sircetom nije na odmet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2008, 09:22 
Ja sam cuo za jedan fazon, nisam imao potrebu da ga upotrijebim na mom cuksu, ali mozda ima smisla:

krpelja sprziti zarom cigarete dok je jos u kozi a onda pincetama izvuci...
Ljudi koji su mi to ispricali kazu da je veoma efikasna metoda jer kada ga sprze automatski izlazi i glava i ostalo iz koze... samo ja bih se malo bojao da ne opecem cuku, pa da mi ovaj gladnik ne pozdere pola ruke za osvetu.. :lol:

usput, ja svom psu stavljam Scalibor vet. ogrlicu preko ljeta (ovdje se dobija na recept kod veterinara (u Svedskoj)) i super sam zadovoljan - nece ni punica da mu pridje a kamoli krpelj :D , a kada ga kupam saperem ga sa vodom u koju ukapam malo ruzmarinovog extrakta, kazu da to tjera buhe i krpelje, a i ljepse mirise i sjaji mu se krzno...

neki prijatelji daju psima i tablete bijelog luka prije setnje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 20:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2008, 17:25
simke r je napisao:
Daj nam koji savet za skidanje tih parazita. Znam da ih najpre moras omamiti eterom razredjivacemi sl. nakon toga ih iscupas pincetom. Jesam li u pravu? Znas li jos nekakav fazon?

da upravo pincetom ali ga moras uhvatiti i okretati u suprotnom smijeru kazaljki.ali prije nego sto iyvadis krpelja na to mjesto nakapaj benzin (naravno benzin za auto) jer pomocu njega on sam napusti mjesto :wink: :wink: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ovo za jabukovo sirce 1. put cujem, al dobra fora za preventivu.. u svakom slucaju zdravije od one hemije sto se ukapava

ovo za benzin da otklanja krpelja koji se vec nastanio - to sam cula.. a isti efekat daje i svinjska mast, kako sam cula

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 22:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
ovo za jabukovo sirce 1. put cujem, al dobra fora za preventivu.. u svakom slucaju zdravije od one hemije sto se ukapava

ovo za benzin da otklanja krpelja koji se vec nastanio - to sam cula.. a isti efekat daje i svinjska mast, kako sam cula

htjela sam napisati i ya svinjsku mast ali nisam bila siguran 100%

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Mar 2007, 23:05
Morate biti pazljivi sa vadjenjem pincetom zato sto moze lako da ostane glava i onda samo problemi ,najbolje ubiti krpelja nekim insekticidom pustiti ga da se osusi i sam ootpadne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ej moj pas je mjesanac....volim ga najvise na svijetu...hhii.Sad mu je vec 11 godina.Prije neke 4 godine pobjegao je za psima u kucanje :lol: :lol: ...mislila sam da se nece ni vratiti ali dosao je nakon 2 sedmice.Prepolovio se koliko je smrso...a sasobom je donijeo 35 krpelja...da 35 komada.i to su se nasisali krvi samo tako...kod kuce sam mu izvadila oko 20ak a veterinar jos oko 15ak...cccc
Tata i ja smo ga odveli veterinaru i znali smo da nema nista od njega...jer nije mogao da stane na zadnje dvije noge koliko su mu ti krpelji zatrovali krv...Ali veterinar mu je dao 4 infuzije i 2 neke injekcije cisto radi reda.

NA SVU SRECU moj cukica se povratio ...i dosao sebi..niko nije mogao vjerovati pa ni sam veterinar.35 krpelja nije malo..a pas je prilicno malen.
Naravno davali smo mu uz te 4 infuzije i 2 injekcije i neki antibiotik i zalijevali ga cajem od kamilice...tako sam sretna sto je i dan danas ziv..

Zato oprezno s tim malim zvijerima koje sisu krv do besvjesti.CUVAJTE SVOJE MALE LJUBIMCE.... :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Pošto se rekreativno bavim lovom i imam pse ptičare (njih trojici, jedan od njih je osvojio mnogobrojne nagrade na takmičenjima ljepote), nakon lova na svakom od njih trojice bude po najmanje 15-ak krpelja. Sve ih sam izvadim, pas mi još nikad nije bio bolestan, ali kako veterinar kaže to su krpelji koji žive u prirodi i rijetko koji od njih nosi zarazu....dok krpelji u gradu su potpuno druga priča, većina ih u sebi sadrži neku zarazu (virus ili šta već) koju ujedno i prenose kad se "zakače".

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 14:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
Ko ne zna kako da izvadi krpelja,pa zato postoje ljudi koji to znaju,imate 3 veterinara u Banja Luci-nije jedini Slaven koji to radi..
Imate Parasa blizu gimnazije koji jako dobro obavlja svoj posao,i ima veterinarka kod zelenog mosta,Damjanovic Ljiljana,ambulanta Dr.Dolittle-jako dobro obavlja svoj posao,jeste da je skoro otvorila svoju ambulantu,ali ima iskustav u radu sa zivotinjama..

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ona je ok, jedno vreme smo izvodili pse na istu livadu. :D Dobro tek je krenula sa poslom, dok se malo zaholca. Reklama.

Vrh

PostPoslato: 03 Feb 2008, 15:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
hehehe,reklama nikad dosta.... :lol: :D
Ja svog psa vodim kod njee....

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2008, 19:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
zna li neko da li u bl ima da se kupi skudo privjesak protiv krpelja?
nazalost, cuka mi je fasovala piroplazmozu zbog prokletog krpelja, pa procitah da je ta skudo dobra... jel' neko koristio?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 00:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
U danasnjim Nezavisnim upozorenje.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 320&meni=2

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]