Dak je napisao:
Ocekivao sam da ces ti odgovoriti i nadao sam se da ces dati takav odgovor. Prije nego sto ti dam svoj odgovor molim te da mi pojasnis "filozofski" ako moze sta si mislio sa "tackom gledista" i da mi izvedes neki zakljucak u vezi tih "tacki gledista". I sta si mislio sa rijecima "subjektivno sudeci", da li je to TVOJA tacka gledista o tacki gledista ili nesto drugo. Molim te da tvoj odgovor na prvo pitanje bude logican, posto ce i moj odgovor biti logican, i sto je najvaznije, da bude TVOJ, znaci bez citata, drzi se samo pitanja.
Najbolji pozdravi od Drazena
"Tačka gledišta" - to sam ja. Spoznavaoc.
"Subjektivno sudeći" - pa upravo ta "tačka gledišta" -
neko je gornji primjer mogao da protumači drugačije (mogao je on da predstavlja mnogo čega drugog) a
meni je prvo na pamet palo da se radi o primjeru "tačke gledišta" pa sam zato napisao da je subjektivno.
Dakle, sa moje tačke gledišta, ovo pitanje je primjer "tačke gledišta"

. Konkretno ko što ti reče.
-- malo filozofije --
Šta još za reći ... ne citiram sad nikog, poznato mi je da u spoznaji ulaze objekat (predmet spoznaje) i subjekat (način spoznaje). Spoznaja dakle zavisi i od subjekta. Time je očigledno da će spoznaja objekta (čaše) biti različita u zavisnosti od subjekta koji učestvuje u spoznaji (čovjek - tačka gledišta), da nije tako, sve spoznaje o istom objektu bi bile iste (osim ako se objekat mijenja) ... Ipak, znamo da djeca shvataju Vuka kao zločestog, a Vučići smatraju Crvenkapicu kao sločestu - iako je objekat spoznaje isti - bajka (pod predpostavkom da i vuci i djeca mogu da čitaju istu bajku

). E ta pojava da se nešto tumači drugačije u zavisnosti od našeg položaja je tzv "tačka gledišta".
Primjer koji ovdje imamo nije toliko "problematičan" kao ono o bajci, jer čaša zaista izgleda i poluprazna i polupuna - opet kažem -
u spoznaji učestvuje objekat i subjekat i iako je objekat isti - od načina spoznavanja zavisi spoznaja.
Ako kažemo da je čaša poluprazna - unijeli smo u spoznaju svoj "način" spoznaje a to je da je
čaša za nas podrazumijevano bila prazna nakon čega je napunjena do pola.
Ako kažemo da je čaša polupuna - unijeli smo u spoznaju svoj "način" da je čaša za nas podrazumijevano bila puna, pa je neko odlio pola.
Nećemo valjda sad o Kantu ...