Frieda je napisao:
Toliko cesto sam prije razmisljala o tome i zakljucila da je besmisleno razmisljati o smislu Zivota.
Slično kao i ja ... valjda čovjek jednostavno "živi" i bolje da se ne pita zašto ...
Mada, ako uzmemo u obzir čovjeka kao stvorenje sa duhovnom i tjelesnom komponentom, možemo tražiti smisao života i to baš može da bude zanimljiva tema za razgovor na nekom forumu.
Šta je smisao? Cilj života? Smisao života sportiste je da postigne neki sportski uspjeh ili da uči druge ljude sportu itd ... Smisao života vjernika je da što bolje služi svojoj vjeri ... Smisao života seljaka jeste da razvije svoju njivu, ima hrpu zdrave dijece, zdrave hrane, da se slavi sa komšijama i rodbinom ...
Po Ničeu, smisao života jeste da potvrdimo sebe. Znači, uspjeti. To je smisao života. A ako ne uspjemo, uvijek se možemo zatvoriti (odbrambeni mehanizam predpostavljam) u neku zajednicu sličnih osoba koji nisu uspjeli kao i mi i tako opet pretvoriti svoj neuspjeh u uspjeh. Kada bi nam neko oteo svaki osjećaj uspjeha - vjerovatno bi nam život stvarno izgubio smisao i naravno kao krajnji rezultat bi bilo samoubistvo, jel ...
Tako gore pomenuti sportista može uspjeti kao sportista i time se osjećati potvrđenim, a može i da ne uspje kao sportista pa da se osjeća ne potvrđenim ili da se uhvati neke druge zanimacije (npr. krene u volontiranje po Africi

) i tako opet pokrene svoju želju za životom ... Seljak će biti zadovoljan svojim životom i svojim ciljem dok god može da potvrđuje svoje planove, međutim ako mu je žena neplodna, on osjeća da je dio njegovih želja nepotvrđen i onda mora da pretvori svoj "poraz" u pobjedu, inače gubi dio svog smisla za življenjem. Tako npr. taj čovjek može da usvoji petero djece i time riješi svoj problem i obnovi svoj ranjeni smisao života.
Eto nekoliko primjera ... šta mislite, filozofi?