banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jun 2025, 17:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2005, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
interesuje me je li iko citao ovu knjigu
i ima li kakvih ideja. interesantno je napomenuti da
ko god je procitao "niceova pisma" moze saznati vise o
toj knjizi nego da cita samu knjigu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citala.

Ne svidja mi se pretjerano.

blabla

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2005, 01:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
Kako je govorio ? Imamo sam vokmen pa ga nista nisam cuo...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2005, 02:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 19:45

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:45, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 22:17 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Izvinite na OT'u ali gdje ima uzeti Ničeove knjige u BL?

Interesuje me ponajviše antihrist ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2005, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2005, 00:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2005, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zeleni Obad je napisao:
ajsmen je napisao:
...interesantno je napomenuti da
ko god je procitao "niceova pisma" moze saznati vise o
toj knjizi nego da cita samu knjigu...

Ovo stvarno interesantno zvuci. Kako je to moguce, pitam se? :)

trokorak,
perspektiva citanja ce mu biti drugacija

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
che.guevara je napisao:

Otidji kod chike koji prodaje knjige u Gospodskoj ulici, pored bivshe pivnice i naruci knjigu koju zelis. Taj moze nabaviti sve sto ti padne na pamet...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Japanese_rose je napisao:
Citala.

blabla

Nesto bas i nije blabla, al ajd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 19:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Dec 2005, 19:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2005, 10:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ccc. nije to filozofsko razmisljanje :P
to je zivotno iskustvo mozda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 00:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
Japanese_rose je napisao:
Citala.

blabla

Nesto bas i nije blabla, al ajd...

Ova knjiga se ne moze posmatrati izdvojena iz konteksta Niceove misli u cjelini. Ona je u principu otjelovljenje njegovog razmisljanja o egzistencijalizmu i znacaju kreativne moci ( hm, ovo kreativna moc sam pozeljela staviti pod znake navoda ). Nice sam kaze :" Moja filozofija je izvrnuti Platonizam : sto dalja od stvarnosti to cistija, to ljepsa, to bolja. "

"Tako je govorio Zaratustra" je stala na pola puta izmedju knjizevnog i filozofskog djela. Nijedno od ovo dvoje nije u dovoljnoj mjeri da bi se mogla odrediti ( po mom misljenju ).

Ova knjiga ne daje ono sto obecava, postavlja masu egzistencijalnih pitanja, ne daje jasne odgovore; drugim rijecima, idealna je za zloupotrebu. ( poznato je koliko je Nacistima u Njemackoj postala mila ideja o "Natcovjeku" ).

'O višem čovjeku'

1.
Kad sam prvi put došao ljudima, počinio sam pustinjačku ludost, veliku ludost: stao sam na trg. I govoreći svima, nisam govorio nikome. A uveče su mi drugari bili igrači na užetu i leševi; i ja sam bio bezmalo leš. Ali sa novim jutrom mi je došla nova istina: tad sam naučio da govorim: "Šta me se tiču trg i puk i pučka galama i duge puške uši!" Viši ljudi, ovo naučite od mene: na trgu niko ne vjeruje u više ljude. Pa ako želite da ondje govorite, samo naprijed! Ali puk trepće očima "svi smo jednaki". "Viši ljudi" - tako trepće puk - "nema viših ljudi, svi smo mi jednaki, čovjek je čovjek, pred bogom smo - svi jednaki!" Pred bogom! Ali, sad je taj bog umro. A pred pukom ne želimo da budemo jednaki. Viši ljudi, uklonite se sa trga!

2.
Pred bogom! - Ali sad je taj bog umro! Viši ljudi, taj bog je bio vaša najveća opasnost. Otkako on leži u grobu, vi ste tek ponovo uskrsli. Sad tek dolazi veliko podne, sad će tek viši čovjek postati - gospodar! Da li ste razumjeli ove riječi, oh, braćo moja? Prestrašeni ste: da li vam srca hvata nevjestica? Da li pred vama tu zjapi ponor? Da li je tu na vas razjapio njušku pas iz pakla? Naprijed! Krenimo! Viši ljudi! Sad se tek porađa planina ljudske budućnosti. Bog je umro: sad mi želimo - da živi natčovjek.

Najzabrinutiji danas pitaju: "Kako da se čovjek održi?". A Zaratustra pita kao jedini i prvi: "Kako prevazići čovjeka?". Natčovjek mi leži na srcu, on je moje prvo i jedino - a ne čovjek: ne bližnji, ne najsiromašniji, ne najveći patnik, ne najbolji - O, braćo moja, što mogu voljeti u čovjeku jeste to što je on prelazak i zalazak. A i u vama ima mnogo čega što mi budi ljubav i nadu. Što ste prezirali, viši ljudi, to mi budi nadu. Veliki prezirači su, naime, veliki poštovaoci. Što ste očajavali, to je umnogome za poštovanje. Jer niste naučili kako biste se predali, niste naučili sićušne mudrosti. Danas su, naime, mali ljudi postali gospodari: svi oni propovijedaju predanost i umjerenost i lukavstvo i marljivost i uviđavnost i ono predugačko i-tako-dalje sićušnih vrlina. Ono što je ženskoga soja, što potiče od ropskoga soja, a naročito pučki bućkuriš: to sad želi da postane gospodar svekolike ljudske sudbine - oh, kakvo gađenje! Gađenje! Gađenje! To pita i pita i ne umara se: "Kako će se čovjek održati, najbolje, najduže, najprijatnije?" Time su oni - gospodari današnjice. Ove gospodare današnjice prevaziđite, o, braćo moja - ove male ljude: oni su najveća opasnost po natčovjeka! Prevaziđite mi, viši ljudi, sićušne vrline, sićušna mudrovanja, pješčana zrnca obzira, mravlje vrvljenje, bijednu lagodnost, "sreću većine" - ! I bolje da očajavate nego da se predate. I doista, volim vas zbog toga što danas ne znate da živite, viši ljudi! Tako, naime, vi živite - ponajbolje!

7.
Nije mi dovoljno to da munja više ne nanosi štetu. Ne želim da je skrećem na drugu stranu: ona treba da nauči - da radi za mene. Moja mudrost se već odavno skuplja poput oblaka, postaje tiša i tamnija. Tako čini svaka mudrost koja jednom treba da rodi munje. Ovim današnjim ljudima ne želim da budem svjetlost, da me nazivaju svjetlošću. Njih - želim da zaslijepim: munjo moje mudrosti, iskopaj im oči!

Zbrda - zdola, konfuzno. Citajuci ovo imala sam dojam da je Nitzche ovu knjigu pisao s ciljem neke vrste autoterapije.

Zeleni Obad : Uzmimo samo 2 citata i pokusajmo ih razumjeti : "Odvec slatko voce - za njega ratnik ne mari.
Stoga mari za zenu; gorka je i najsladja zena."

"Muskarac neka se boji zene kad ona mrzi: jer muskarac
je na dnu duse samo zao, a zena je onde losa." ( koja je razlika izmedju zlog i loseg...u stepenu istog ?...pa jos zene lose na dnu duse...najobicnija generalizacija ).

Sta je tvoj zakljucak ?

Sto se tice piscevog zakljucka - iz njega "vristi" njegova vlastita frustracija zenskim rodom.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 03:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2005, 03:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zeleni Obad : Ne bih da razbijam tvoje koncepte i vizije, jer imas pravo na iste.

Sretno - ma sta to tebi znacilo :wink:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2005, 01:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Poslednji put menjao Zeleni Obad dana 14 Jan 2006, 23:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2005, 20:37 
Urednik
Urednik

Иди бегај ;)

Хвала на савјету, видјећу послије школе има ли је у "Култури" да је покупим ... иначе, Антихриста нема, али има неких, примјера ради Писма су са 30% попуста, ако неког интересује нек пожури, или ћу их (је) узети ја чим дође $$$ за децембар ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2005, 15:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
che.guevara je napisao:

bilo je i po ulici, also sprach zaraturstra. a bilo je i ostalih. ako ti bas treba, poznajem ljude koji rade distribuciju NOVIH knjiga, pa mozda mogu da pomognem. oni, uzgred, imaju sasvim pristojan izbor filozofije, stare a i savremenije, platoova izdanja. tipa hajdegera i ostalih kojih ne mogu da se sjetim ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2005, 21:58 
Urednik
Urednik

О хвала, није хитно, нашао сам Генеалогију морала, довољно је, сад се мало одмарам од Ничеа, покушавам да набавим Брадоњин Манифест, одавно нисам постио па зато ... (постим читајући брадоњу ;) )

Сретна нова година свима!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]