Bazirao bih se na post Ornele i pokusao da demantujem i dam neki svoj stav, misljenje.
Razumijem njeno misljenje i to je siguran sam stav vecine ljudi ali po meni pogresan. Cak bih se usudio reci da ga ne neki nacin neko diktira.
Umjetnost o kojoj Ornela govori ( govori o otvaranju duse, naslucenim svijetovima i likovima, srce, dusa, NE SHVATITI, NE DEFINISATI, misteriozna,masta) recimo da je to npr. mimeticka umjetnost, nadrealna, neka
izjava o vanjskom svijetu...
Umjetnicko djelo ne moze da upucuje na umjetnost zbog toga sto ono jeste umjetnost! Ono moze da bude izjava o nekom vanjskom svijetu, nekom predmetu, necem fiktivnom, politickom stanju ali ne i da upucuje na umjetnost. Za to sluzi umjetnicka dokumentacija koja se uglavnom koristi umjetnickim medijima ali ona nije umjetnost da to odmah razjasnimo.
Iz ovoga bih izvukao da je umjetnicko djelo prirodno diskurzivno i da je prije svega izjava, neka tvrdnja, dokumentacija.
Umjetnost je diskurzivna i odatle se nalaze problemi i neslaganje sa drugim vidovima diskursa. (umjetnost-zivot, umjetnost-nauka, umjetnost-teorija)
Umjetnost jeste i treba da bude autonomna jer je autodiskurzivna.
Ornela je prvo rekla da ne treba shvatiti, ne definisati pa je poslije postavila pitanja KAKO? ZASTO?
Ja se sada pitam cemu ta pitanja?
Isto tako mislim da su veoma bitna tj. kljucna bas ta dva i dodao bih jos ZBOG CEGA?
Umjetnik treba sebi uvijek postavljati ta pitanja a i posmatrac.
Umjetnost treba postovati i bas to postovanje treba da bude odraz i reakcija posmatraca tj. da da odgovor na umjetnicki rad. Danasnja "konzumacija" umjetnosti je suprotna, tako smo nauceni..."doci na izlozbu, gledati, skrstenih ruku klumati glavom, uzivati i nijemo otici"
Sigurno moj omiljeni teoreticar umjetnosti Boris Groys, daje zanimljiv odgovor na ovo pitanje: "kada bi me neko oslovio a ja 10min cutao i otisao da li je to postovanje prema tome nekome ili umj. djelu?
To cutanje diktira danasnje trziste, i ne dozvoljava diskurzivo polje.
Nije bitno sta je, bitno je da se prodaje.
Kroz razgovor, tvrdnje cinjenice mnoga djela bi izgubila vrijednost i naravno tesko bi se prodala.
To je opet "umjetnost" trzista i marketinga