banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jun 2025, 23:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 18:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2006, 16:08
Umjetnosti samo treba otvoriti dusu i dozvoliti joj da nam pokaze neslucene svjetove i likove.
Treba da je osjetimo srcem i dusom a ne da je pokusavamo shvatiti,definisati i rastaviti na neke manje dijelove radi nekog boljeg sagledavanja jer to onda vise nije umjetnost vec neki obicni produkt kao recimo cipele ili torba.
Ona je misteriozna i za one koji se bas interesuju za nju, puna novih otkrica i kao takva nam se svida i izaziva nasu mastu, nasu paznju.To je umjetnost kada se zapitas kako? i zasto? a ne kada na prvu loptu skontas sta je na slici i mirne duse nastavis!!Treba da zagolica nasu mastu!!

To je neko moje misljenje........ :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2007, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
..mislim da je tanka linija izmadju ludosti i genijalnosti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2007, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Gizzzmo je napisao:
..mislim da je tanka linija izmadju ludosti i genijalnosti

talenat radi šta može

genije radi šta mora

:P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2007, 13:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Sep 2007, 09:57
Ajd da ne citiram tuđe misli i definicije, da pokušam...

Umjetnost je paralelna stvarnost, realan postojeći svijet...
I svako ima podjednako pravo na njega :rainbow1:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2007, 12:14 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
DJ-TC je napisao:
Jel' me razumješ? :angel:

Razumijemo, nego, ko diktira takav tempo - muskarci ili zene? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Ornela je napisao:
Umjetnosti samo treba otvoriti dusu i dozvoliti joj da nam pokaze neslucene svjetove i likove.
Treba da je osjetimo srcem i dusom a ne da je pokusavamo shvatiti,definisati i rastaviti na neke manje dijelove radi nekog boljeg sagledavanja jer to onda vise nije umjetnost vec neki obicni produkt kao recimo cipele ili torba.
Ona je misteriozna i za one koji se bas interesuju za nju, puna novih otkrica i kao takva nam se svida i izaziva nasu mastu, nasu paznju.To je umjetnost kada se zapitas kako? i zasto? a ne kada na prvu loptu skontas sta je na slici i mirne duse nastavis!!Treba da zagolica nasu mastu!!

To je neko moje misljenje........ :)

Jok... [-X

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bazirao bih se na post Ornele i pokusao da demantujem i dam neki svoj stav, misljenje.
Razumijem njeno misljenje i to je siguran sam stav vecine ljudi ali po meni pogresan. Cak bih se usudio reci da ga ne neki nacin neko diktira.

Umjetnost o kojoj Ornela govori ( govori o otvaranju duse, naslucenim svijetovima i likovima, srce, dusa, NE SHVATITI, NE DEFINISATI, misteriozna,masta) recimo da je to npr. mimeticka umjetnost, nadrealna, neka izjava o vanjskom svijetu...
Umjetnicko djelo ne moze da upucuje na umjetnost zbog toga sto ono jeste umjetnost! Ono moze da bude izjava o nekom vanjskom svijetu, nekom predmetu, necem fiktivnom, politickom stanju ali ne i da upucuje na umjetnost. Za to sluzi umjetnicka dokumentacija koja se uglavnom koristi umjetnickim medijima ali ona nije umjetnost da to odmah razjasnimo.
Iz ovoga bih izvukao da je umjetnicko djelo prirodno diskurzivno i da je prije svega izjava, neka tvrdnja, dokumentacija.
Umjetnost je diskurzivna i odatle se nalaze problemi i neslaganje sa drugim vidovima diskursa. (umjetnost-zivot, umjetnost-nauka, umjetnost-teorija)
Umjetnost jeste i treba da bude autonomna jer je autodiskurzivna.
Ornela je prvo rekla da ne treba shvatiti, ne definisati pa je poslije postavila pitanja KAKO? ZASTO?
Ja se sada pitam cemu ta pitanja?
Isto tako mislim da su veoma bitna tj. kljucna bas ta dva i dodao bih jos ZBOG CEGA?
Umjetnik treba sebi uvijek postavljati ta pitanja a i posmatrac.
Umjetnost treba postovati i bas to postovanje treba da bude odraz i reakcija posmatraca tj. da da odgovor na umjetnicki rad. Danasnja "konzumacija" umjetnosti je suprotna, tako smo nauceni..."doci na izlozbu, gledati, skrstenih ruku klumati glavom, uzivati i nijemo otici"
Sigurno moj omiljeni teoreticar umjetnosti Boris Groys, daje zanimljiv odgovor na ovo pitanje: "kada bi me neko oslovio a ja 10min cutao i otisao da li je to postovanje prema tome nekome ili umj. djelu?
To cutanje diktira danasnje trziste, i ne dozvoljava diskurzivo polje.
Nije bitno sta je, bitno je da se prodaje.
Kroz razgovor, tvrdnje cinjenice mnoga djela bi izgubila vrijednost i naravno tesko bi se prodala.

To je opet "umjetnost" trzista i marketinga :D :wink: :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 11:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Prodajes dijela ko sir na Trznici!!!

Dijela nisu tu da bi napunila nekome depove vec da bi probudila svest publike, dotakla pitanja koja niko drugi nije u stanju da dotakne!!
Kada posmatraci prime ono sto je slikar htio da im posalje svojim dijelom je uspjesna umjetnost a ne ako umjetnik izade puna para a publika dobije samo par sakupljaca prasine!!
Umjetnost nije stvar prodaje i zarade vec stvar koja treba da probudi nove revolucije u nama i svjetu!!!
Upravo zbog toga sto je umjetnost postala cisto punjenje novcanika, imamo i novopecene pravce u muzici koja se podrzava kao visoko kotirana umjetnost tj. turbo folk.....
Razmisli mo da li je to uopste nesto sto se moze svrstati pod umjetnost!??

........ali....opusteno..... 8) ......nismo svi stvoreni da razumjemo pravi smisao umjetnosti......
Postovanje tvom nacinu razmisljanja koje po meni totalno pogresno i pored svega zelim ti da porastes!!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ornela je napisao:

Dijela nisu tu da bi napunila nekome depove vec da bi probudila svest publike, dotakla pitanja koja niko drugi nije u stanju da dotakne!!
Kada posmatraci prime ono sto je slikar htio da im posalje svojim dijelom je uspjesna umjetnost a ne ako umjetnik izade puna para a publika dobije samo par sakupljaca prasine!!
Umjetnost nije stvar prodaje i zarade vec stvar koja treba da probudi nove revolucije u nama i svjetu!!!
Upravo zbog toga sto je umjetnost postala cisto punjenje novcanika, imamo i novopecene pravce u muzici koja se podrzava kao visoko kotirana umjetnost tj. turbo folk.....

........ali....opusteno..... 8) ......nismo svi stvoreni da razumjemo pravi smisao umjetnosti......
Postovanje tvom nacinu razmisljanja koje po meni totalno pogresno i pored svega zelim ti da porastes!!! :wink:

aj nek block out i Ornela naprave jednu zajedničku izložbu :oops: Bila bi to prava kakofonija svega i svačega :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ornela je napisao:

Toliko je glupo ovo sto si napisala da si me zbunila :oops:
Sljedeci put pazljivije citaj ili pitaj ako ti nesto nije jasno :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2007, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
:lol: I ti si malo kriv zbog toga, ali ne zamjerim, znam kako je kad si operisan od pisanja dugih postova pa napišeš nešto previše 'zgusnuto'...

Da pokušam da razjasnim stvar... (Gdje baš, Isuse, gdje baš ja... hahah)
Ornela... Malkice si i sama u svom postu kontradiktorna... Umjetničko djelo se ne može shvatiti odmah. Prvo kažeš ne treba definisati, a onda ipak pričaš o nečemu 'što bi moglo da bude definisanje'... Objašnjavanje...

PONOĆNO SUNCE

Iz golemog crnog jajeta
Izleglo nam se neko sunce

Sijalo nam je na rebrima
Otvorilo je nebo širom
U grudima našim sirotim

Zahodilo nije uopšte
Ali ni ishodilo nije

Pozlatilo je u nama sve
Ozelenilo nije ništa
Oko nas oko toga zlata

U nadgrobni nam se kamen
Na živom srcu pretvorilo

Sinoć sam dva sata proveo nad ovom pjesmom da bih napisao dvije strane... Al' kakve dvije strane, sam sam sebe počeo da obožavam nakon te dvije strane... :D
Hoće čovjek da kaže, da kad bi se upustilo u dublje proučavanje nečega što se servira kao umjetničko djelo da bi rezultati često bili razočaravajući. I zadnjih par rečenica su više parafraze, ne njegove lične... Vi se u principu slažete, samo što golicanje mašte nije dovoljno, nekada je potrebno potpuno objašnjavanje, čak i kada to djeluje potpuno nemoguće... I to 'potpuno objašnjavanje' neće da pokvari zabavu, nego često još više udari u glavu, u pozitivnom smislu naravno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 13:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

:read2: :salute: :read2: :salute:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Sep 2007, 11:16 
Urednik
Urednik

Mlad čovjek a tako mudar ;) Kolega :lol:

Vrh

Tema posta: Odgovor....
PostPoslato: 03 Dec 2007, 15:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2007, 01:08
NACIN PRENOSENJA MISLI !:)

BOJIM SE DA KAZEM LEPOTA PRENOSENJA MISLI DA ME NEKO NE BI PITAO STA JE LEPOTA :)

Vrh

Tema posta: .
PostPoslato: 03 Jan 2008, 17:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Dec 2007, 11:03
.

Poslednji put menjao Krvnik dana 06 Nov 2008, 14:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2008, 11:19 
Urednik
Urednik

E mi "filozofi" smo ti tako djetinjasti pa postavljamo budalasta pitanja, sta ces :)

Vrh

Tema posta: ma da
PostPoslato: 05 Jan 2008, 13:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Dec 2007, 11:03
Ma ludilo je to za diskusiju!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2008, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Umjetnost je u stvari jedna obicna tautologija i o njoj kao takvoj ne vrijedi ni raspravljati. Nastala od rijeci "um", sto znaci um, "je", sto znaci je, i "nos" ili "nus", sto jepo starogrcki opet um. Znaci, kad prevedemo, dobijemo "um je um", a to je bas glupost i nije za raspravu pametnih ljudi kao sto smo mi.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2008, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
nidje veze. to kako se taj pojam prevodi doslovno sa nekog drugog jezika ne govori nam ama bas nista o istom (najcesce)... dokaz je npr upravo ovaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2008, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
e da mi nisi rekla, nikad ne bih skont'o

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]