Pa, zapravo, cilj razgovora ne trebaju biti "delozacije" no "useljenja", "krecenja", "gipsani radovi i stolarija", itd...
Elem,
Primjecujem da se recimo kompletna ucenja, teorije, shvatanja, uglovi gledanja, poimanja stvarnosti i slicne razbibrige sve cesce potpuno pogresno a povremeno i maliciozno tumace. Prvi primjer koji ovdje na ovom forumu uglavnom vidim bio bi taj nesretni marksizam koji sam ja imao jos u srednjoj skoli, a vjerujem da se i danas, svakako s razlogom, obradjuje vec u tom dijelu obrazovanja.
Ne znam cime su ga ljudima uspijeli tako ogaditi (dobro, lazem, znam bar par tehnika koje uspijesno ogade uceniku bilo koji dio nauke

), ali taj siroti marksizam, ukratko, samo nije ispunio - ocekivanja; ocekivanja koja su stvarali drugi tumaceci radove marksisticke skole i pokusavajuci da nadju rjesenja za drustvo u marksistickoj misli. Kao da neko napravi bicikl, a ja ga uzmem iako ne znam da vozim bicikl, pa neprestano i tvrdoglavo padam s njega i tvrdim kako je to cista glupost od prijevoznog sredstva, i kako bi i svako drugi pao jer, zapravo, bicikl je taj koji ne valja. Potom kupim role ili skejt, jednako brutalno se lomim, ali i dalje pricam kako sad manje boli kad poljubim beton.
Pomenuti sirotani/velikani, Marks i Engels, samo su
poceli s kritikom ideologije, i pokusali su da pokazu kako se "vladajuce ideje" [tj ideje onih koji su na vlasti] u sustini reprodukuju, nanovo omogucuju stvaranje prevladjujucih, dominantnih drustvenih interesa postojeceg drustva, postojeceg stanja stvari, i tako idealizuju, opravdavaju prikazuju kao "prirodno" i "normalno" postojece drustvo koje ima vlast, njegove institucije, njegove vrijednosti, itd.
A ideologije nisu nista drugo do nacini, pojave, odnosi, ili kako god je kome lakse shvatiti, koji reprodukuju, odnosno iznova i opet stvaraju i omogucavaju prevlast postojeceg drustva, opravdavaju grupe koje su nadmocne i kontrolisu potlacene grupe, te omogucavaju da se postojece nejednakosti i nepravde kao i hijerarhije moci i kontrole zadrze i ponovo pojave kao "prirodni", "normalni", "logicni" u jednom drustvu. Uostalom, siguran sam da su neki od onih koji su imali priliku glasati bar nekoliko puta do sada na raznoraznim izborima, u jednom momentu pomislili: "...cek, pa sta god da napravim, opet isto - kao da se nista ne desava?!?

:D Naravno, ideologije se prave takvima da se doimaju prirodnim, logicnim, zdravorazunim rjesenjima problema, pa stoga cesto promaknu "oku kritike" - provuku se kao sasvim smisleni zakoni, odredbe, rjesenja, dogovori, planovi, tradicije, itd...
Iliti, u prijevodu hegemonije svakodnevnice: dodjem na vlast i donesem zakon da svi moraju da kupe po najmanje tri sarene laze, naredim medijima koje kontrolisem da pustaju emisije u kojima se velica vrijednost sarenih laza, par poslusnih profesora primoram da na univerzitetima predaju o tome kako se bez sarenih laza nista pametno ne moze napraviti, ako neko nece da kupi sarenu lazu, uhapsim ga i bacim u zatvor sve dok ne kaze da ce biti dobar i poceti kupovati sarene laze, uguram sarene laze u svaki kutak zivota onih koji ne mogu da se "brane" od moje invazije sarenih laza, te se na kraju postaram da i moji unucici imaju bar 52% vlasnistva nad dionicama fabrika sarenih laza. I jos idem naokolo i pricam kako je sarena laza mozda sveprisutna, ali je zapravo moderna

Eto, samo to je htjela reci ekipa, kako to ne bi bilo fino s moje strane

A ako me neko izbije ili sto gore nacini kad shavti da to nije fino, tad nisu oni krivi; oni su samo pomogli jadnicku da shvati da je kupovao sarene laze, mozda i upao u kredite zbog toga... da je nesretnik shvatio na vrijeme da je zakon truba, da spiker kaki, profa mulja, kljun samo "pomaze da ostvaris svoja gradjanska prava" (nisam ja smislio ovu foru,to je iz danasnjeg "Glasa Srpske" i mnogo je shtosna

), itd, vjerovatno bi nesto poduzeo na vrijeme; ovako...
Dakle nije, recimo, taj jadni marksizam "zli komunizam" (mada su kroz istoriju mnogi smicali druge uzvikujuci "za komunizam" - ovo su necija tumacenja!), "prljavi kapitalizam" (mada mnogi do smrti izgladnjuju druge i danas uzvikujuci da je to humano i normalno - ovo su svakodnevne pojave drustava koja se ponosno nazivaju "civilizacijama" s "naprednom trzisnom ekonomijom"), ili sta ti ja znam vec. Ne, to je samo jedno vidjenje svijeta, vidjenje drustva i covjeka, puno veoma korisnih zapazanja, ali i onih danas neuklopivih, na zalost, no sasvim normalno, je li? Sve se mijenja, pa tako i upotrebljivost teorija - treba shvatiti sta je to sto vrijedi i probati nesto naciniti s tim, a ne samo probati "prepisati" pa ako ne ide - "do njiha je"
I tako redom, al' ne dan za danom na javnim mjestima s katanom, no redom, od teorije do teorije, malo obzira prema preminulima i humanim idejama, molim...
Hvala