banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Maj 2025, 11:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2006, 21:45 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Dobro, gotova rasprava, vidim se obojica osjećate nekako nelagodno, mislim, blue mogao si postaviti još jedno dva'es pitanja ... Ono, hvala na učešću u raspravi, pošto mi se ne da citirati vas (jer mislim da je sve jasno i iz prethodnih poruka i da citiranje vaših odgovora i obrazlaganja opet ne bi pomoglo) ostaje mi samo još da podsjetim na to šta je tema ovdje bila:

Svi znamo za skeptike. Starogrčka filozofija po kojoj možemo da sumnjamo u sve. Racionalizam je (može se reći) varijacija skepticizma, a Dekart je kao jedini apsolut vidio tu po njemu ne osporivi sud "Mislim, dakle postojim". Ovdje smo Utopija i ja koliko-toliko pokušali obrazložiti zašto se i ta tvrdnja može sporiti - što sa naučne (empirijske) strane (primjer energije, rad mozga itd) a što filozofsko-logički (zašto bi morao mislilac postojiti da bi postojala i misao? očigledno fali premisa u zaključivanju).

Hvala još jednom na učestvovanju u raspravi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Mar 2006, 08:45 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
...

Poslednji put menjao Dak dana 05 Apr 2006, 10:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Mar 2006, 23:08 
Urednik
Urednik

Dak je napisao:
René Descartes je napisao:
Je pense, donc je suis.
"Ja mislim, dakle jesam".

Rijesenje zagonetke nije u rijeci "mislim", nego u rijeci "JA" !!! ;-)

Pa dobro, svejedno.

Ja sam to učio kao Cogito ergo sum. Mislim, dakle postojim. Naravno, značenje se ne mijenja (odlika našeg jezika) ako kažem

"Ja mislim, dakle ja postojim"

Glavno je uočiti da u ovome ništa nije sigurno osim misli - JA ne moram misliti, niti JA moram da postojim. Postoji samo misao. I to ne znam kako. Još jednom, glavna stvar jeste da se ne radi o LOGIČKOJ istini. Dakle, gornja rečenica ne može se logički dokazati (topika?), znači nije apsolutna ...Za misao možemo biti sigurni da postoji! Stim što "mi" baš i ne možemo nešto znati o toj "misli" ... Opet ništa ne znamo :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Mar 2006, 19:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Okt 2005, 12:34
''Krhko je znanje, niko nista ne zna'', rece jednom Dr. Karaklajic. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2006, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Evo današnji dio sa teme Iz knjige "Čarobnjakov šegrt", a u nekoj mjeri odgovara ovoj temi

Citiraj:
25. "Gdje si ti?" (dosta dobro)

"Dok predstavljaš sebi duh kao nešto, on je samo stvar među predmetima. Nešto je uvek samo stvar. Samo ništa može biti duh. I duh nije napolju. Ili je unutra. Svuda je. Takođe, u tebi. Ne osećaš li ga?"

Zažmurim i zamišljam da me nešto prožima, nešto nevidljivo, neopipljivo, a prisutno. A to je još uvek nešto, još uvek stvar. "Podigni ruku" - kaže mi stari - "i prstom pokaži svoje lice. Šta vidiš?"

Prst koji pokazuje na mene, odgovaram. Nasmeje se: "Prst koji pokazuje na tebe? A prst nije deo tebe? Gde je taj "ti", centar, za koji kažeš da na njega pokazuje tvoj prst?" U glavi je, odgovaram. U mozgu. "Aha" - nasmeje se - "tvoj mozak si ti. Zašto onda kažeš "moj mozak"? Gde si ti, koji se obeležavaš kao ja?" U svesti, odvraćam. U svesti, čije je sedište u mozgu. Svest je svojstvo mozga.

"Neverovatno" - čudi se - "ti si svest, koja je svojstvo mozga, koji je materijalan. Onda si ti svojstvo materije? Svojstvo je svesno onoga, čije je svojstvo?" Ćutim. A on nastavlja: "Prstom pokazuješ u mozak. Ako si u mozgu, moraš znati kako je u njemu i šta je u njemu. A tvrdiš da sebe ne možeš da vidiš." Ne mogu da se vidim, ponavljam. "Pa nađi se. Zamisli da je prst, kojim pokazuješ u sebe fantastičan mikroskop. Pogledaj sebi u mozak. Šta vidiš?" Nerve, vene i krv, odvraćam. Ćelije. Materiju. Molekule. Atome. "Dalje." - Tera me. Elektrone, odgovaram. Protone, neutrone. Deliće materije. "Gde si ti, koji to vidiš? Gde je tvoja svest o tome? U delićima materije? Ili je izvan njih? Okolo su samo drugi parčići materije. Gde je tvoja svest?"

Ne mogu da se pronađem, odvraćam. Znam da jesam, svestan sam da jesam, a ta svest nije u materijalnim delićima, koji me sačinjavaju, a nije ni između njih. Ne mogu da nađem sedište, centar svoje svesti, jer je, takođe, izvan mene, u svemu što je u njemu. Ukoliko dublje ulazim u sebe, ukoliko više idem prema centru, u kome mislim da sam, utoliko više konstatujem da sam ne-stvar. Da ne postojim. Moja svest je Praznina. Postojim, a moj izvor je u Praznini.

"Onda si ništa" - nasmeja se - "zapamti to. Dva puta na dan prstom pokaži u sebe i idi do kraja, dok ne nađeš Prazninu. To nije težak metod. A efekat je vrlo blagotvoran."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Mar 2006, 17:15 
Urednik
Urednik

A Vader, Vader uvijek nađeš neki tekst u kojem se čovjek iživljava nad sobom ... Morbidna mistika. Šta još da kažem ... Uperi sebi prst u čelo :)

Svejedno, zanimljivo je, ali je opet napisano nekim mekanim, retardiranim stilom, što odmah baca ljagu.

Odakle je to, izvini na neznanju?

Poz ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Mar 2006, 01:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
che.guevara je napisao:
Odakle je to, izvini na neznanju?

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=18719

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]