Jamesdin Kurtovic je napisao:
Ne sjecam se vise gdje sam to procitao, da Akademija i njeni uvazeni clanovi su,
po nekim tumacenjima bili skloni seksualnom koristenju, danas kazu zlostavljanju djecaka,
mozda je to jedan od razloga sto je tertulijan generalno imao lose misljenje o filosofima.
Ovo je neko tumacio kako je njemu odgovaralo, da bi to iskoristio kao napad na filozofe... Nisu filozofi sa akademije nikoga zlostavljali, nego je pederizam bio opste prihvacen i upraznjavan u staroj grckoj.
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Cudno bi to bilo, da hriscani imaju negativan stav prema filosofiji iz drugih razloga
Kao sto sam vec drugdje navodio, sholasticari su tumacili mnoge grcke filozofe (ponajvise Platona i Aristotela) tako da ih uklope u svoje teolosko/dogmatske teze... Kada je filozofija postala dostupna i drugim ljudima sem crkvenjacima pocelo se opet tumaciti njihovu filozofiju i razvijati je, ali ovog puta crkva se sa tim nije slagala. A bilo je i slucajeva gdje je crkva optuzivala svoje ljude za jeres zbog drugacijih tumacenja, koja ne idu njoj u prilog...
Konkretno o Tertulijanu malo znam... pravo da kazem ne znam nista osim njegovog imena, a citao sam knjige drugih sholastickih filozofa. I uopste kada sam ucio ovo razdoblje nisam vidio da je bas nesto narocito spominjan(barem ne sa filozofske strane), tako da o njemu ne mogu nista adekvatno da kazem...
goci master je napisao:
A mozda i zato jer su postavljali puno "glupih" pitanja...
Bas zato... nekad je najteze odgovoriti na "glupo" pitanje