alkibijad je napisao:
svi filozofi su bili atlete,ratnici,hrvaci(platon je nadimak,koliko se ja sjecam,ne znam kako mu je pravo ime,platon na grckom znaci siroka ramena-ledja,jer je bio hrvac dobar).
Sokrat konkretno (rodjen 4. godine 77. olimpijade - 469.pne.) bio je sin vajara i babice, tako da je i sam bio dosata dobar u vajanju. Ali kasnije se time koristio samo iz egzistencijalnih razloga. Sto bi rekli, bio je hronicni kokuz. A iz ovog citata shvatamo i zasto.
Citiraj:
Pa da sam ja od svega toga ikakvu korist vukao i da sam za svoja savjetovanja kakvu platu dobijao, onda bi se moje držanje moglo razumjeti, ali sada vidite, eto, i sami, da tužioci, koji me u svemu ostalom tako bestidno tuže, nisu mogli u bestidnosti otići toliko da nađu svjedoka zato da sam ja ikada i od koga uzeo kakvu platu ili je samo zatražio. Ja, mislim, imam pouzdana svjedoka za to da istinu govorim. Ko je taj svjedok? Moja sirotinja.
Zanimljivo je da su ga optuzivali i za ateizam izmedju ostalog, iako u govorima neprestano pominje Zevsa, Heru i ostale, ali mu je izgleda najveci grijeh bio sto je bio u dobrim odnosima sa Protagorom koji je u svom djelu "O bogovima" izrazio svoje agnosticke misli
"O bogovima ne mogu znati ni da jesu ni da nisu, ni kakvi su oblikom, jer mnoge stvari sprijecavaju da se to zna, nejasnoca same stvari i kratkoca samog zivota". Stvarno, zasto se angosticizam koji je cini mi se kao termin mnogo mladji ne naziva jednostavno protagorizam?
A ima i ono kada je neki Sokratov prijatelj otisao u Delfe da upita Pitiju ima li iko mudriji od Sokrata. A ona odgovori: "mudar je Sofokle, mudriji je Evripid, a od svih ljudi najmudriji je Sokrat". Na ovo se i pozivao (iako sebe nije smatrao najmudrijim) na sudjenju, em ga optuzuju da je ateist, em da odbacuje bogove i stvara neke nove, a u najvecem grckom prorocistu i to Apolonovom, sina vrhovnog boga ga proglasavaju za najmudrijeg...