Znači kao što naslov piše interesuje me kod nas šta je tzv. "Najbolja Kupovina", osim tipa uloženo-dobijeno što proporcijonalno ide sa koliko para/kolika garancija= cijena po danu korištenja volio bih pazariti nešto što će duže godina biti pouzdano od garancije na papiru.
Trenutno evo već 12-tu godina dušu ispusta Gorenje WA 683, prije neke 3-4g. kad sam radio remont tj. popravljao je nisam odradio komplet pa je opet otišla guma na vratima, sad sam kupio onu skuplju od 18KM

i 2 amortizera koja su učinila čudo od nje, skoro pa kao da je nova. Ležaji na krstu bubnja su dobili lufta al "još mogu", elektronska bravica je premoštena , presostat je polovan ali prečišćeni kontakti , mada nisam siguran jesam dobro upucao nivo vode, al za sad mašina radi.
Uglavnom nakupilo se toga a i godina pa je vrijeme izgleda za novu, vidim za taj period 12g. da su mašine "napredovale", nema više klasični grebenasti programatora, nema više pranje komplet mašine prljavog veša za 1 do 2 sata ali zato štedimo vodu i struju , blago nama
Da pokušam skratiti, treba mi:
Mašina koja je povoljna što se tiče uloženo-dobijeno
Pere punu mašinu veša ispod 2 i po sata i na 90 stepeni
Dobro ocijedi veš, ispod 55% vlage
Poslije garancije neće da crkne
Bar naredni 10g mogu da kupim povoljno dijelove za nju
Sve preporuke i savjeti su dobro došli.
Za sad sam jednio zapeo za Gorenje, zato što:
Imaju zvanični web sajt u BiH na kom su mogu pogledati sve karakteristike i po njima i okvornoj cijeni se mogu složiti modeli, servis na svakom ćošku, dijelovi čak i na pijaci po skoro pa džaba cijeni( mislim na stare modele), garancija je uvijek i svaki dan 5 godina a ne kao kod "nekih" danas 2g sutra 5g pa onda samo na dijelove da ce biti isporuceni 5g a na mašinu 1g...
Modeli koji su mi interesantni su :
WA7223
najjeftinija u 1200o/min
postotak vlage u vešu nakon pranja 55%
vrijeme trajanja pranja pamuka na 60C 181min a na 40C 150min
max težina veša (pamuk) do 95C 7kg ; sintetike do 40C 3kg
garancija 5g
WA8543
najjeftinija u 1400o/min
postotak vlage nakon pranja 53%
vrijeme trajanja pranja pamuka na 60C 181min na 40C 150min
max težina veša (pamuka) do 95C 9kg ; sintetike do 40C 3,5kg
garancija 5g
Razlika između gore dvije navedene (što je meni interesantno) je Karbontech i fibertech kade, brzina centrifuge, težina opranog veša, jedna ima druga nema displej koji pokazuje preostalo vrijeme pranja , automatsko prepoznavanje težine veša i cijena od 200KM+, ostale stavke nisu bitne(bar meni).