U suštini Željo je sve fino napisao. Stim da njegova zgrada ima jedan veliki benefit, a to je osoba koja je spremna sa svim ovim da se bavi -tj on.Problem nastaje kad se stanarima ne da nista raditi i kad vlada opsti javašluk...sve ovo nabrojano zahtjeva nečije vrijeme i angažovanje.Cak nije problem svake godine i plaćati nesto 500-800KM,koliki je to problem sve ganjati.
Starih zgrada ima odličnih,ali ima i lošijih.Slazem se i sa ovim da je nadzor tada bio bolji,ali i tad se muljalo

Kod novih zgrada je isto tako, ali generalno ja imam osjećaj da se neki kvalitet gradnje i dalje poštuje, bar što se tiče ovih grubih radova(izuzeci sigurno postoje).Upratio sam da uglavnim fusere na tim nekim završni radovima: parket,sanitarije, unutrašnja stolarija,itd. ali to sve možeš i promjeniti u samoj gradnji.
Puno gore mi je to što u novogradnji prave projekte da svaki m2 zgrade iskoriste,pa je često preveliki broj stanova u ulazu,uzak hodnik,nemaš gdje ostaviti bicikl,kolica,itd...te što se tiče humanog življenja ,plus je na storogradnji.
Prednost novogradnja je parking mjesto u zgradi i to je veliki plus.
Komšiluk ti je lutrija, evo ja sam u novoj zgradi i imam komšije da nema boljih, a opet imaš zgrada oko mene gdje ljudi pizde zbog komšija. Isto je i sa starijim zgradama.
Ja ne bih bjezao niti od ove ni od one opcije,jednostavno gledaj šta ti izleti i bude odgovaralo.Da biram ,možda bih ipak pokušao naći neku dobru novu- noviju zgradu, jer gledam sad svog buraza koji renovira stan bukvalno od nule...ja lično ne znam kako bih to izgurao i imao snage sve to ganjati , a da ne kažem koliko sad majstori deru ljude...to je bruka.
Bukvalno ti je dobar dan 100KM , pa onda često uzmeš nesto da uradiš sam, što ti onda opet uzme vrijeme da se baviš nečim što nisi mislio..i dodje da se ta sanacija od finansijskog troška i mozganja kako šta napraviti, te pronaći majstora... pretvara i u fizičko iscrpljivanje.
Zadnji primjer kod buraza:
za majstore uvijek nekako ide prica da im je okvirna cijena materijal*2 ,ali danas sam cuo materijal*5 ....sto je van pameti.