Nedavno sam kupila kozne bijele cizme (izmedju bijele i boje bijele kafe) i na pocetku uopste nije bilo problema pri odrzavanju.
Obrsem mrlje krpicom, namazem kremom i to je to.
Radi se o mekoj kozi koja nije bas u potpunosti glatka, vec lici jednim dijelom i malo na velur.. Znaci, moze da prodje i pod glatku, ali ipak nije u potpunosti tako.. Tesko je objasniti.
Dakle, sve je bilo ok do prije par dana kada mi je u kaficu prosuto crno vino po njima. To sam ugledala tek kada sam dosla kuci, i naravno koza je bila upila vino i ostale su mrlje.
Pokusala sam sve- voda, krpisa, bijelo vino... (nisam se sjetila soli, ipak bilo je 2 ujutro

).. i onda sma bila toliko iznervirana da sam na spuzvicu namocila odstranjivac mrlja sa odjece Vanish...
Uspjela sam ocistiti cizme, ali su bile potpuno mokre, te sam ih susila fenom (blago)..
I hajde, ostala je neujednacen aboja, ali mrlje od vina su nestale.
Medjutim, juce sam po onom snijegu bila u njima i naravno, kako su se smocile ne samo da su propustile vodu, nego su ostale fleke od snijega, odnosno kako su se osusile, ostale su fleke ali plavkaste boje...
Ove cizme vec polako pocinju da mi izbijaju na nos i ne znam uopste kako vise da ih odrzavam.
Opet sam pokusala da te fleke operem i veceras ih namazala Hemelovom kremom, pa sta bude.
Boja je stvarno (bila) super, ali stvrano gubim strpljenje i pomisljam da ih prefarbam.
Ima li neko slicno iskustvo ili savjet?
PS. Nikada vise bijele cizme, ali nikada.